Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το λάδι στη φωτιά

Του Γιάννη Πρετεντέρη από ΤΑ ΝΕΑ
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι τελικά η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν θα καταθέσει πρόταση µοµφής κατά του υπουργού Οικονοµικών, του οποίου ζητάει την παραίτηση. Και γιατί να το κάνει; Είναι προφανές πως µια πρόταση µοµφής θα καταψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόµη κι από τους φανατικότερους επικριτές του Παπακωνσταντίνου – διαφορετικά θα πέσει η κυβέρνηση...
ΕΡΏΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΏΣ. Συµφέρει άραγε τη Ν.∆. να πέσει τώρα η κυβέρνηση; ∆εν νοµίζω. Αφενός επειδή ακόµη κι αν η κυβέρνηση αποδυναµώνεται ή προβληµατίζει,δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πέσει. Κι αφετέρου επειδή από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ν.∆. είναι έτοιµη να τη διαδεχτεί.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ κι αν θεωρήσουµε ότι µια αντιπολίτευση έχει πάντα σύµµαχό της τον χρόνο, δεν βλέπω για ποιον λόγο να τσακωθεί ξαφνικά µαζί του. ∆ιότι η Ν.∆. δεν.. θέλει εκλογές, αυτό είναι αναµφισβήτητο. Θέλει να φθείρει την κυβέρνηση. Και, µάλιστα, δεν θα έλεγε όχι αν µια κοινοβουλευτική ψηφοφορία επιβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καµία δικαιολογία να πάει σε εκλογές.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ είναι πολύ λεπτό παιχνίδι. ∆ιότι οι πολιτικές εξελίξεις αποκτούν ενίοτε και αυτόνοµη δυναµική. Η φθορά της κυβέρνησης και η πίεση της αντιπολίτευσης µπορεί να καταστήσουν τις εκλογές αναπόφευκτες, ακόµη κι αν δεν τις επιθυµεί πραγµατικά κανείς από τους δύο. Κι όλα δείχνουν ότι µια εκλογική αναµέτρηση σήµερα θα κάνει απλώς τα πράγµατα χειρότερα.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ είναι χρήσιµο να ξέρει ο καθένας τι θέλει και να σκέφτεται τι λέει.

ΟΤΑΝ, ας πούµε, ο Τσίπρας διακηρύσσει ότι «πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου», τι ακριβώς υποστηρίζει; Οτι πρέπει να έλθει µια κυβέρνηση Σαµαρά; Οτι ο τόπος χρειάζεται µια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Οτι θέλει µια κυβέρνηση συµµαχική ή οικουµενική; Οτι θα φτιάξει ο ίδιος κυβέρνηση µε τον Αλαβάνο και την Παπαρήγα; Τι ακριβώς προτείνει; ∆ιότι το µόνο βέβαιο είναι ότι ο τόπος δεν µπορεί να ζήσει χωρίς κυβέρνηση.

ΛΕΠΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, λοιπόν. Αλλά και επικίνδυνο. Ξέρετε γιατί; Επειδή σήµερα η φθορά της κυβέρνησης αποτελεί αντικειµενικό γεγονός, προκύπτει εκ των πραγµάτων και δεν χρειάζεται καµία ιδιαίτερη εξυπνάδα για να το διαπιστώσεις. Και, µάλιστα, η φθορά αυτή διαρκώς επιταχύνεται σε µια εξαιρετικά επιβαρηµένη κοινωνική και οικονοµική συγκυρία,η οποία τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου. Η πίεση της αντιπολίτευσης είναι απλώς το λάδι στη φωτιά.  

ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ρίχνεις λάδι στη φωτιά, οφείλειςνα προσέχεις και το λάδι και τη φωτιά. ∆ιότι λίγο να σου ξεφύγει µπορεί να πυρποληθεί όλο το σπίτι –κι εσύ µαζί! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας