Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

2,2 δισ. για γνώση και εργασία

Στόχος την επόμενη δεκαετία να δημιουργηθούν 370.000 θέσεις εργασίας. «Η αλλαγή στην Παιδεία είναι ο βασικός μοχλός που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις δικές μας αυτόχθονες δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.Με ένα ποσό, που θα αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ, θα στηρίξει η κυβέρνηση τα προγράμματα της Διά Βίου Μάθησης, ώστε να συνδεθούν με την απασχόληση και να «δώσουν» 370.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, και κυρίως σε επιχειρήσεις μεταφορών, διανομής αγαθών, νέων τεχνολογιών κ.ά.
Με τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έγινε χθες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, επίσης, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), της ΑΔΕΔΥ,, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Ενωσης Περιφερειών.
«Πιστεύω στη διά βίου μάθηση και πάντα πίστευα σ' αυτήν. Η αλλαγή στην Παιδεία, μέσα από μια φιλοσοφία που φέρνει η διά βίου μάθηση, είναι και ο βασικός μοχλός σήμερα, που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις δικές μας, τις ελληνικές, αυτόχθονες δυνάμεις, ώστε να μη χρειαστούμε ποτέ πια δάνειες δυνάμεις», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενη στα προγράμματα της Διά Βίου Μάθησης, η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία οι Ελληνες να συνδέσουν τις γνώσεις και δεξιότητες στη διάρκεια της ζωής τους με τις ανάγκες της συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας και να διεκδικήσουν με ίσους όρους θέσεις εργασίας και στην Ευρώπη».
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, τόνισε οτι πρώτος στόχος είναι η σύνδεση της Διά Βίου Μάθησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και συμπλήρωσε ότι «θα βάλουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στον τομέα της κατάρτισης. Oύτε ένα ευρώ σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Με την πιστοποίηση των προσόντων όλων των μορφών μάθησης ο καθένας θα μπορεί να πιστοποιήσει τα προσόντα του και να τα χρησιμοποιεί στην προσωπική και επαγγελματική του ανέλιξη».
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν αφορούν κυρίως τους νέους απόφοιτους λυκείου, πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΜΕ, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Διά Βίου. Θα αποκτούν γνώσεις, θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνεται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για τους ενηλίκους προγραμματίζεται ο θεσμός του ανοιχτού σχολείου σε κάθε δήμο.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Εκδοση επιταγών (vouchers) για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Θα αφορά συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα δίνεται με οικονομικά κριτήρια σε νέους για σπουδές της επιλογής τους.
  • Παροχή υποτροφιών σε εισαχθέντες στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
  • Προτεραιότητα εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ σε σπουδαστές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
  • Δημιουργία του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας.
 ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ στο ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιλανε και για παιδεια και δια βιου μαθηση τα ΟΡΝΙΑ. ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ

Ανώνυμος είπε...

2,2 δισ. για γνώση και εργασία,370.000 θέσεις εργασίας........Λεφτά υπάρχουν.

Τα κουβαδάκια σας...

Το Προφίλ μας