Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«Σπίθα», το Κίνημα Πολιτών Θεοδωράκη

Την ίδρυση κινήματος ανεξάρτητων πολιτών, με την ονομασία «Σπίθα», ανακοίνωσε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης. «Βρισκόμαστε στην περίοδο που όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε, να πληροφορηθούμε, να ψάξουμε και να δράσουμε», είπε ο συνθέτης στην ιδρυτική εκδήλωση του κινήματος στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη. Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε λάβρος κατά της κυβέρνησης και είπε ότι οι αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά απελευθερωτικού αγώνα. «Βάζω σήμερα μια “Σπίθα” να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει», είπε και κάλεσε τον λαό σε «ανυπακοή» στην κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι δεν έχει ηθική νομιμοποίηση. Την κατηγόρησε μάλιστα ότι με την υπογραφή του Μνημονίου εκχώρησε τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές. Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, ούτε ικανότητες, και προκάλεσε η ίδια την αυστηρή επιτήρηση των ΔΝΤ και Ε.Ε.». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση βάζει «τα συμφέροντα των ΗΠΑ πάνω από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Απέδωσε ευθύνη σε όλους τους πολιτικούς από το 1974, ενώ καταλόγισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «παθητική στάση» απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα.
Το κίνημα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης, «δεν αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί άλλο ένα πολιτικό κόμμα», αλλά ένα κίνημα ζύμωσης ιδεών. Οσον αφορά την οργάνωση, στο προσεχές διάστημα οι πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας, με σκοπό την ενημέρωση και ανάπτυξη δράσεων.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ΣΟΦΟΙ ΔΕ ΠΡΟΣΙΟΝΤΩΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ..."(Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ),ΕΠΙ ΤΟ ΔΗΜΟΔΕΣΤΕΡΟΝ:ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΟΣΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ.(ΕΝΑΣ ΒΑΘΥΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ)

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΗ??? ΑΡΧΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΛΕΝΙΝ". ΤΗ ΜΙΑ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Η ΤΑ ΤΑΝΚΣ" ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΝΔΙΝΕΥΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ν.Ε ΤΗΝ ΠΑΡΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ "ΣΠΙΘΑ".ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΕΓΙΝΕ ΑΦΑΣΙΑΚΗ,ΠΟΛΙΤΙΚΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή με τον λαό ο Μίκης.
Και τίποτα να μην βγει,κάνει το χρέος του στην ιστορία ο Μίκης,από τους λίγους πνευματικούς που έχει τα @@ να εκφράζει καθαρή άποψη κατά της κατοχής της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Ο μικρός μας ήρωας
Posted on Δεκεμβρίου 1, 2010 by το φελέκι
Απασχολεί και πάλι την ελληνική επικράτεια ο Μίκης Θεοδωράκης (από εδώ και στο εξής “Σπίθας”) με την ίδρυση του κινήματος πολιτών. Φυσικά ο πατριώτης “Σπίθας” ακολουθεί πιστά τις επιταγές του τυφλού λαϊκισμού, της αντιδυτικής ξενοφοβίας και του φτηνού εθνικοπαλικαρισμού.

Αν δεν κάνω λάθος ο “δυτικός” Σερβάν Σερμπέρ δεν ήταν αυτός που τον έβγαλε από τη χώρα των δικτατόρων και τον μετέφερε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, αυτής της βρωμοχώρας που όπως λέει ο “Σπίθας” θέλει την καταστροφή μας;

Στο Παρίσι δεν ήταν που ισχυροποιεί τη θέση του ως βασικό σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα;

Η πορεία του βέβαια μετά τη Χούντα παρουσιάζει αξιοπρόσεκτο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοπροβολής, θυματοποίησης, συνομωσιολογίας και υπερβολής:

Κατεβαίνει για δήμαρχος στην Αθήνα με το Κ.Κ.Ε το 1978. Τη δεκαετία του ’80 εκλέγεται βουλευτής με το Κ.Κ.Ε. και το 1989 γίνεται υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου με τη Νέα Δημοκρατία. Στη δεκαετία του ’90 η εθνικοπατριωτική του συνείδηση ολοένα και θεριεύει μέχρι που φτάνουμε στην πρόσφατη διετία με τις συνεχομένες επιθέσεις προς τη Θάλεια Δραγώνα, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τη συγχαρητήρια επιστολή προς τον Α. Σαμαρά.

Ο αγαπημένος “Σπίθας” του Λαζόπουλου προκαλεί σήμερα δυσανεξία καθώς μπορεί κάποτε με τη μουσική να ενέπνευσε μια μεγάλη μερίδα κόσμου αλλά σήμερα στίχοι όπως “το λευτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί” και άλλοι παρόμοιοι περισσότερο προωθούν τη νεκροφιλία και λιγότερο την αγωνιστικότητα ή την εγρήγορση, θιασώτης των οποίων αυτοπαρουσιάζεται ο “Σπίθας”.

Πολλοί του δίνουν τη δικαιολογία του γήρατος, άνθρωποι που τώρα πια διαφωνούν μαζί του, ενώ παλιότερα τον λάτρευαν. Να υποθέσω ότι το ελαφρυντικό των γηρατειών είναι ένα καλό άλλοθι για τις ενοχές τους; Ο “Σπίθας” εκφράζει ένα στείρο και “υποχόνδριο” πατριωτισμό που εφευρίσκει παντού και πάντα εχθρούς. Έγραφε για παράδειγμα στον Στέφανο Ληναίο: ” [...] το τρίτο και σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αποκάλυψη και καταγγελία στον ελληνικό λαό των κύκλων, ομάδων και οργανώσεων που σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς επιδιώκουν την κατεδάφιση της ελληνικότητας [...]” Και εύλογα θα αναρρωτηθεί κάποιος: “Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι; Από πού προέρχονται και γιατί θέλουν το κακό της μικρής μας χώρας;” Σίγουρα κάποιους ήδη θα μαντεύετε. Ναι, δεν έχετε πέσει έξω. Οι πρώτοι και οι κύριοι εχθροί είναι οι Εβραίοι. Είναι αυτοί που θα θέλαμε βέβαιως-βεβαίως να τους μοιάσουμε όμως οι άτιμοι: “[...] έχουν το φανατισμό και καταφέρνουν να επιβάλλονται [...] Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο μικρός λαός είναι στη ρίζα του κακού και όχι του καλού [...] Το γεγονός ότι είμαστε χαλαροί και δεν έχουμε γίνει επιθετικοί είναι επειδή εμείς είχαμε πολύ περισσότερα όπλα, αυτοί είχαν τον Αβραάμ, τον Ιακώβ, σκιές [...] Εμείς είχαμε ολόκληρο Περικλή εδώ. Φανταστείτε τι θα γινόταν η Ελλάδα, αν είχαμε την επιθετικότητα των Εβραίων!” (Πηγή: “Μίκης: Λάσπη περί Ισραήλ”, Ελευθεροτυπία, 13/11/2003, στο βιβλίο του Α. Γαβριηλίδη, Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού, εκδ. futura, 2006, σελ. 9).

Το αίσθημα μάλιστα, της θυματοποίησης του “Σπίθα” και όλων των συν αυτώ φτάνει σε σημείο ερωτικής διαστροφής καθώς προσωποποιούν την Ελλάδα και συνάπτουν μαζί της μια φαντασιακή σχέση. Και είναι τέτοια η διαστροφή τους που θέλουν να βάλουν φωτιά και να την καταστρέψουν (“Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει “, φράση από την ιδρυτική ανακοίνωση του “Σπίθα”) καθώς δεν ανέχονται να απειλείται η καθαρότητα της ελληνικής φυλής.

Τις τελευταίες μέρες όλα σχεδόν τα πατριωτικά-εθνικιστικά blogs υμνούν τον ‘Σπίθα”. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Filed under: Το φελέκι μου

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010
Μίκης Θεοδωράκης ή τανκς

Μετά από το κόμμα της Ντόρας, μας προέκυψε το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη. Επιτέλους, το πολιτικό σύστημα… ανανεώνεται.
Δεν μένει παρά να δημιουργηθεί και νεολαία του κόμματος της Ντόρας με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας μουσικοσυνθέτης κάλεσε τους πολίτες σε «ανυπακοή». Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία άλλη λέξη, ώστε να μην παραπέμπει σε άλλο κόμμα του οποίου τα μέλη είναι υπάκουα στην ηγεσία τους μέχρι παρεξηγήσεως.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τεράστιον του διαμετρήματος του Μίκη. Αλλά μετά από μία ηλικία πιστεύω ότι οι μεγάλοι άνδρες θα έπρεπε να γίνονται ζωντανά σύμβολα της τέχνης τους και όχι…. λυκόπουλα.
Θα μου πείτε, δεν άντεξε ο άνθρωπος να βλέπει αυτά που γίνονται γύρω του. Εντάξει, αλλά στις προηγούμενες δυόμιση δεκαετίες δεν έβλεπε τίποτε στραβό; Ας πούμε στις κυβερνήσεις των “Καραμανλής ή τανκς”, Μητσοτάκη, Σημίτη ή έστω στην κυβέρνηση Καραμανλή;
Δεν ξέρω αν σας φανώ ιερόσυλος, αλλά το κίνημα του Μίκη θα μπορούσε εύκολα να βρει χορηγούς. Τα πάμπερς ακράτειας, τις βιταμίνες geriatrik, τα αυτοκόλλητα για το αλτσχάιμερ κά.
Θα μου πείτε στη δημοκρατία όλοι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Συμφωνώ και αλπίζω αυτό το δικαίωμα να το δέχεστε και για την ταπεινότητά μου.
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πρέπει να ανησυχεί για την υστεροφημία του. Με δεκάδες στάδια, πολιτιστικά κέντρα, θέατρα και συλλόγους να φέρουν το όνομά του, ο μόνος που μπορεί να το αμαυρώσει είναι πλέον ο ίδιος.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από την κίνηση αυτή του Μίκη, πολλαπλασιάστηκαν οι πωλήσει δίσκων του Μάνου Χατζιδάκη.
Περιμένουμε με αγωνία την πρώτη δημόσια εκδήλωση του ΚΑΠ. Μαντεύω ότι καλεσμένοι θα είναι ο επίτιμος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος. Μία παρέα που τα χρόνια τους είναι σχεδόν όσα τα δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους.
Κλείνοντας, σας διαβεβαιώ ότι πάραυτα η απόφαση του Μίκη μου αρέσει. Γιατί και σε αυτή την ηλικία ο άνθρωπος δικαιούται να κάνει όνειρα. Ιδίως όταν το ύψος της σύνταξής που του άφησαν, του δίνει το δικαίωμα να τα πραγματοποιήσει.
gaios.wordpress.com

Το Προφίλ μας