Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αντιπρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκλέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριό του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Στο συνέδριο όπου αποφασίστηκε ένα νέο, συλλογικό μοντέλο ηγεσίας του κόμματος, νέος Πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Πιέρ Λοράν και νέοι Αντιπρόεδροι εκτός από τον κ. Τσίπρα, η Μαρίζα Ματίας (Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), η Μαϊτέ Μόλα (μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας) και ο Γκρεγκόρι Πετρένκο (Βουλευτής του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών, πρώην Γ.Γ. του Μολδαβικού ΥΠ.ΕΞ). Τέλος, νέος Οικονομικός Υπεύθυνος του ΚΕΑ εξελέγη ο Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Ντίτερ Ντεμ.

Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Είναι ώρα να δεσμευτούμε ότι βγαίνουμε από το τρίτο συνέδριό μας αποφασισμένοι να δουλέψουμε μαζί για μια πιο αποτελεσματική, πιο ριζοσπαστική, πιο ευρωπαϊκή Αριστερά». Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από στελέχη του κόμματος που ζητούν να αποχωρήσει η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ. «Αντιπροτείνουμε, αντί να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην κοινωνική καταστροφή και τη διάλυση της ευρωζώνης, να προχωρήσουμε στη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης», τόνισε.
Στο συνέδριο του κόμματος εκ μέρους του ΣΥΝ μίλησαν η Ρένα Δούρου, η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να παρεμβαίνει με συγκροτημένες προτάσεις και αποτελεσματική δράση και αναφέρθηκε στη διαγραφή μέρους του χρέους και στην ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού αλληλεγγύης και στήριξης των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Επίσης, συμμετείχε και μίλησε ο Κώστας Ήσυχος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των Δικτύων και των Ομάδων Εργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Συνδικαλιστές, Φεμινιστικό, Παιδεία, Περιβάλλον, Λατινική Αμερική κ.α.) από μέλη όλων των κομμάτων του ΚΕΑ, αλλά και για την ανάγκη γείωσης των Δικτύων αυτών με τα κινήματα της Ευρώπης, για την πιο αποτελεσματική τους συμβολή στον αγώνα για μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

Το Συνέδριο εξέλεξε στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ, εκ μέρους του ΣΥΝ, τη Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και το Γιάννη Μπουρνού, μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Να σημειωθεί ότι μετά από πολύμηνη διαβούλευση ανάμεσα στα 37 κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, το 3ο Συνέδριο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την "Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη", την πλατφόρμα, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την ανάπτυξη αντιστάσεων, άμεσης δράσης και εναλλακτικών προτάσεων ενάντια στην κρίση.

Με το κείμενο αυτό, η Ευρωπαϊκής Αριστερά προτείνει και διεκδικεί την εφαρμογή μιας σειράς άμεσα εφαρμόσιμών πολιτικών, με βασικό άξονα τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και την προώθηση μιας διαδικασίας επανίδρυσης της Ευρώπης. Με παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, ως βασικές αιχμές των διεκδικήσεων του ΚΕΑ υιοθετήθηκαν:

    1) η ευρωπαϊκή ρύθμιση της κρίσης χρέους, που περνά μέσα από τη διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση και να προωθηθεί η ανασυγκρότηση των οικονομιών των πιο αδύναμων κρατών-μελών της Ε.Ε.

    2) η δημιουργία, αντί του υπάρχοντος, τιμωρητικού "Μηχανισμού Στήριξης", ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας και αλληλεγγύης, που θα παρεμβαίνει για να αποσοβήσει τις μελλοντικές κρίσεις και όχι εκ των υστέρων.

    3) η επιτακτική ανάγκη για τη ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ οφείλει να είναι σε θέση να τυπώνει νόμισμα, να κυκλοφορεί ευρωομόλογα και να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη με χαμηλό επιτόκιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΚΑΙ...ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ!!..
ΕΝΑΣ...ΝΕΟΣ ΣΤΡΟΣΣ ΚΑΝ...

Το Προφίλ μας