Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πληροφόρηση στην εποχή της διανοητικής τεμπελιάς

της Στέλλας Ρουσιάδου, Δημοτικής Συμβούλου
Μερικά γενικά ερωτήματα και προβληματισμούς θα επιχειρήσω να θέσω, που μου γεννήθηκαν παρακολουθώντας δημοσιεύματα, που αναφέρονταν στην εκλογή μου στο δήμο Κοζάνης. Έτσι μόνο για να διασώζεται, στο περιθώριο των γεγονότων, κάποια οριοθέτηση  διάκρισης του λογικού από το παράλογο.Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην κριτική αποτίμηση και στην ύβρη - στην υπεύθυνη προσωπική άποψη και στη συκοφαντία ή τη δυσφήμηση;

Σίγουρα, αν δημόσια και δίχως τεκμηρίωση αποδώσεις σε κάποιον πράξεις εγκληματικές (κλοπή, υπεξαίρεση, κατάχρηση, ψευδολογία, πλαστογραφία), είσαι ένοχος συκοφαντίας. Αν του αποδώσεις μειωτικούς χαρακτηρισμούς (διπλοπρόσωπος, κουτοπόνηρος, αλητήριος, δολοπλόκος, ραδιούργος), σαφώς τον βρίζεις. Αν όμως κρίνεις, με δηλωμένα τα κριτήρια της κρίσης σου, ως αντικοινωνική τη συμπεριφορά  ή αβάσιμες τις απόψεις ενός δημοσιογράφου, πώς διευκρινίζονται τα όρια ανάμεσα στην κριτική και στην «επίθεση» ή τη «λασπολογία»;
Όταν μάλιστα την κριτική υποκαθιστά η μεθόδευση των εντυπώσεων, δηλαδή οι απλουστευτικές ετικέτες, οδηγούμαστε σε τραγελαφικές συγχύσεις ώστε να καταλύεται ακόμα και η διάκριση του σοβαρού από το κωμικό.
Την  περασμένη Πέμπτη το κύριο «Θέμα» του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης  ήταν, «Η ψήφιση λήψης δανείου». H μειωμένη ικανότητα διάκρισης των πρωτευόντων από τα δευτερεύοντα, των ουσιωδών από τα επουσιώδη, έκανε κάποιους δημοσιογράφους να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα αλλά να ασχολούνται με παραλειπόμενα.. Άλλωστε «Tο ανθρώπινο είδος δεν αντέχει πάρα πολλή πραγματικότητα», λέει ένας σοφός στίχος του Eλιοτ. Kατά κανόνα οι άνθρωποι ψάχνουμε αφορμές για να αισιοδοξήσουμε, κλείνουμε τα μάτια μπροστά και σε κραυγαλέες ενδείξεις αποτυχίας, δυσκολιών και αδιεξόδου.
Κάποιοι ίσως δεν αντέχουν να δουν την πραγματικότητα κατά πρόσωπο, ενώ είναι προφανές ότι η  δημοτική αρχή δεν  είναι αναγκασμένη, όπως θέλει να εμφανίζεται, να προχωρήσει σε ακόμη  ένα δάνειο. Αντιθέτως  και αυτό το δάνειο έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου διαχείρισης  του δημόσιου χρήματος από την δημοτική αρχή Κοζάνης και της απροθυμίας  αυτής να διεκδικήσει τόσο για το δήμο της Κοζάνης όσο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συντονισμού των Δήμων, τους οφειλόμενους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, πόρους.
           Είναι δευτερεύουσας σημασίας ότι ο «νέος» Δήμος μας θα κουβαλήσει ως «προίκα» τις δικές του αμαρτίες του παρελθόντος και η διεύρυνση των προβληματισμών του πολίτη θυσιάζεται για να προβληθεί το κουτσομπολιό του επαρχιώτικου τοπικισμού.
Κάποιοι δημοσιογράφοι  όχι ότι δεν τολμούν, αλλά δεν διανοούνται να προβάλουν ερώτημα για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης  μας , να απαιτήσουν συγκεκριμένα στοιχεία σχεδιασμού της αντιμετώπισής τους, να αρνηθούν ή να χλευάσουν τις ρητορικές γενικότητες ατόμων που ασκούν εξουσία.. Αντίθετα, είναι και αυτοί πεπεισμένοι ότι συζητούν «πολιτική» μόνο όταν επιμένουν να ανακατεύουν την ίδια πάντα ανιαρή σούπα των εσωκομματικών μικροτήτων και των αφελέστατων κομματικών καυχήσεων υπεροχής.
Σήμερα, οι εντυπώσεις δεν κερδίζονται με ορθολογικά επιχειρήματα, κριτική σκέψη, προγραμματική συνέπεια. Κερδίζονται με τεχνικές ψυχολογικής υποβολής, τεχνικές της εμπορικής διαφήμισης. Με παραπειστικά συνθήματα, έντεχνο ψεύδος, πλασματικά προσωπεία.
Δυστυχώς το σύνδρομο «διανοητικού θανάτου» που συνοδεύει σήμερα την άσκηση της πολιτικής, μοιάζει νόσημα μεταδοτικό και μόνο η ασυμβίβαστη δημοσιογραφία είναι άμυνα στην ανθρώπινη αλλοτρίωση που επιβάλλει η καταναλωτική «πληροφόρηση».

Ρουσιάδου Στέλλα                                      
Δημοτική Σύμβουλος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού να βρεθεί αγαπητή Στέλλα Ρουσιάδου η "ασυμβίβαστη Δημοσιογραφία..." όπως λες και μάλιστα στο Δήμο Κοζάνης;
Υπάρχει πιο φιμωμένη δημοσιογραφική φωνή απ' αυτή που καλοπληρωμένη παρίσταται απλώς στα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης;
Κλακοδόροι του "Μονολογάρχη" μέχρι χθες και σκυλοπνίχτες των αντίθετων φωνών της αντιπολίτευσης (όλα τα προηγούμενα χρόνια). Ανεκτικοί εραστές(ή λαζαριστές) του σήμερα για να μαζέψουν (με το αζημίωτο πάντα...) τα ασυμμάζευτα του χάους που άφησε πίσω της η λαίλαπα της εικοσαετίας.
Η λαίλαπα αυτή (για τα οικονομικά του φαληρημένου Δήμου και τη στρεβλή πορεία της πόλης συνολικά) αποτέλεσε ΤΡΟΦΟΣ διάφορων ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ επιδοτούμενων ή ευνοούμενων(κατά περίπτωση)δημοσιογραφίσκων ή παπαγαλίσκων της κακιάς ώρας που όμως με το πες-πες διαμόρφωναν και διαμορφώνουν ακόμα τον κοινωνικό ΦΡΑΠΕ (ως πλειοψηφούσα άποψη...)της καθημερινότητας.
Δυστυχώς ο "Δημοκρατικός θάνατος" αυτής της πόλης ως συνέχεια του "ενεργειακού και εμπορικού της θανάτου" εκπορεύεται από καλοταϊσμένους "προοδευτικούς" οχλαγωγούντες που με τη σιγουριά του ψευδότιτλου οριζοντιώνουν κάθε αντίθετη ή καθαρή φωνή που δεν πορεύεται μαζί τους.
Ο νοών νοείτο.Απλά ο κόσμος θα καταλάβει καλά τι εστί ...παραπληροφόρηση μόλις του αρπάξουν κι άλλα χρήματα από την τσέπη του κι αυτοί θα σχίζουν τα ρούχα τους υποστηρίζοντας ότι είναι για το καλό τους...

Ανώνυμος είπε...

Τωωώωωραα... πήρατε χαμπάρι τι ρόλο παίζουν τα "ΜΜΕ"??..
Αυτήν την "επιστήμη" της προπαγάνδας την έχουν ανακαλύψει..από προ Χριστού "μεγάλοι" ηγέτες!!!..
Ο Χίτλερ είχε φτιάξει ολόκληρο υπουργείο..το.."Προπαγάνδας"..
Πιό πρόσφατα ήθελε να φτιάξει κάτι ανάλογο
ο Ανδρέας με "τη Γραμμή Α.Ε.",..αλλά τον πήρε χαμπάρι ό Τεγόπουλος, (γιατί δεν θα έπαιρνε "μερίδιο"), και τον κατήγγειλε ώς σκάνδαλο,.. με τον Κοσκωτά το "μαύρο" πρόβατο...
Τώρα έχουμε όλα τα κανάλια, να υποστηρίζουν τα μέτρα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους,-(και να βάζουν τους εργαζόμενους να τσακώνονται μεταξύ τους, δημόσιοι-ιδιωτικοί) νομίζοντας οι "αφελείς" δημοσιογράφοι που τα αναδημοσιεύουν και ξαναγράφουν, ότι δεν αφορούν αυτούς!!.
Μέχρι να κάνουν τη δουλειά των καναλαρχών και αυτοί με τη σειρά τους να τους πετάξουν σαν λεμονόκουπες!!..φυσικά θα "αναδείξουν" καινούργια "ταλέντα" τύπου καψή , πρετεντέρη ,τσίμα , χατζηνικολάου , καμπουρόπουλο , κλπ. κλπ...
και η ζωή συνεχίζεται!!!...

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους , άλλη μια φωνή αντίπαλο δέος στην μαλθακή πληροφόρηση για τους απολιτικούς πολίτες και τους παθητικούς δέκτες του καναπέ.Αναρωτιέμαι αν ειμαι και εγώ αρκετά αφελής και δεν ξεχωρίζω τα ουσιώδη από τα ασήμαντα ,την υπεύθυνη ειδησιογραφία- δημοσιογραφία από τα κακεντρεχή και ανόητα σχόλια.
Χαρακτηριστικό της διανοητικής τεμπελιάς στην εποχή της ανεύθυνης ευθύνης και της αδιαφορίας αποτελεί δυστυχώς η τακτική αόματων δημογραφίσκων-αδυνατώ να γράψω τη λέξη δημοσιογράφων- να υπερτονίζουν συνωμοτικά και με σκανδαλιστική ιδεοληψία αθηναικού τύπου να σχολιάζουν ασήμαντα-αψυχα αντικείμενα και κενά καθίσματα στα έδρανα του υπο σύσταση νέου δημοτικού συμβουλίου καινα λησμονούν σκόπιμα τετελεσμένες πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της διανοητικής τεμπελιάς στην εποχή της ανεύθυνης δημοσιογραφίας αποτελεί δυστυχώς η ένοχη σιωπή και αφωνία απέναντι στην τακτική αδιόρθωτων ραδιούργων, στην παραποίηση στοιχείων,στις παράνομες προσλήψεις,στην ομηρία των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων,στις απάτες τις ακαμψίες και τις στρεβλώσεις,στις συνωμοσίες υφαρπαγής στην αντικατάσταση τακτικής εκλεγμένης από αναπληρωματική,στα παράνομα δάνεια ενόψει Καλλικρατικών δήμων και τόσα άλλα.
(αλήθεια γιατι να λάβει ο Δήμος μας δάνειο και να το αποπληρώσει αργότερα ο δήμος Αιανής και ο δήμος Ελίμειας... ) Που είναι οι δημοσιογραφίσκοι να το σχολιάσουν...
Ενας δημοσιογράφος από την Αιανή και την Ελίμεια Βρε παιδιά...


Ενας συμβασιούχος...

Ανώνυμος είπε...

φδσωγ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ,ΚΥΡΙΑ ΡΟΥΣΙΑΔΟΥ,ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝ Η ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ,ΔΗΜΟ ,ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ,ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ?ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

@11.33
"αλήθεια γιατι να λάβει ο Δήμος μας δάνειο και να το αποπληρώσει αργότερα ο δήμος Αιανής και ο δήμος Ελίμειας... ) Που είναι οι δημοσιογραφίσκοι να το σχολιάσουν..."
Φίλε μου ζητάς απλά να το σχολιάσουν... κοίτα όμως λίγο παρακάτω..δίπλα σου δλδ. ενώθηκε δήμος που είχε 7 εκατομύρια χρέος με δήμο που ειχε αποθεματικό. Όταν οι πολίτες του δεύτερου διαμαρτηρήθηκαν δεν βρήκαν το δίκιο τους αλλά το μπελά τους. Και με την ανοχή όλων σας....

Το Προφίλ μας