Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«ΟΧΙ» στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού


Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του καθενός. Σκανδαλιές, ατελείωτο παιχνίδι, αθώα ψέματα είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από αυτά που έχουμε βιώσει ως παιδιά. Πολλά, όμως, παιδιά δεν έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις αλλά η παιδική τους ζωή χαρακτηρίζεται από βία, απόρριψη και αποκλεισμό από κοινωνικά αγαθά.

Παιδιά που πεινούν, παιδιά που πεθαίνουν πριν νιώσουν τη ζωή, από ασθένειες ή λόγω έλλειψης εμβολίων, παιδιά που κακοποιούνται, παιδιά που ακρωτηριάζονται ή πεθαίνουν στις συρράξεις, παιδιά που στερούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης: εκατομμύρια παιδιά χωρίς χαμόγελο, χωρίς ελπίδα, σε όλο τον κόσμο, ζητούν να θυμηθούμε το δικαίωμά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό, φροντίδα και αγάπη, όχι, όμως, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. 
«Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση (βία, παραμέληση, κακοποίηση) μέσα και έξω από την οικογένεια» Άρθρο 19, της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ, το 1959 και το 1989 αντίστοιχα αποτελούν σημαντικά βήματα για την προστασία των παιδιών. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθώς δεν έχει βελτιωθεί η τραγική εικόνα των αριθμών που παρουσιάζουν οι σχετικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, όχι, όμως, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Παρά τα ενθαρρυντικά βήματα και τη νόμιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημαντικά βασικά προβλήματα παραμένουν προς επίλυση και υποχρεώνουν σε προβληματισμό, όχι, όμως, με αφορμή τη σημερινή ημέρα:
• 640 εκατ. παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση 
• 500 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής 
• 400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό 
• 300 εκατ. παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) 
• 270 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. 
• 140 εκατ. παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο 
• 90 εκατ. παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό 
• 50 εκατ. παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο δεν δηλώνονται σε καμία δημόσια αρχή 
• 20 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων τη δεκαετία του '90 
• 18 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους από το 1990 

Τα παραπάνω δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι εκατομμύρια παιδικά μάτια που μας εκλιπαρούν. Αξίζει να μη στρέψουμε το κεφάλι μας από την άλλη πλευρά. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά στα παιδιά, όχι, όμως, με αφορμή τη σημερινή ημέρα. 

Η ΑΡΣΙΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, κάθε ημέρα, υλοποιεί το πρόγραμμα προστασίας του παιδιού, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης και της πρόληψης της σχολικής διαρροής μέσω του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, τη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και την ανάπτυξη παρεμβάσεων προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού. 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προστασίας του παιδιού, τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ή τους τρόπους υποστήριξης του έργου της, μπορείτε να βρείτε στο Γραφείο της ΑΡΣΙΣ, οδός Αμύντα 4, στο τηλέφωνο 24610 49799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/ΑΡΣΙΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1.000.000 ΚΛΙΚ συμπληρώθηκαν στο παρών ιστολόγιο, στα 2 χρόνια της πορείας του, 21/12 κλείνει 2 χρόνια. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε απο το αντιπολιτευτικό πάθος κατά του αποχωρούντα Δημάρχου Σερβίων και βέβαια της δημοτικης αρχής.
Στόχος του Αι-βρες να υπάρξει η αλλαγή και το πέτυχε.Πολλοί παραδέχονται οτι μια απο τις αιτίες νίκης Κωνσταντόπουλου, ηταν και η υπαρξη υποστήριξης απο το Αι-βρες...
4.700 Αναρτήσεις, αριθμός Ρεκόρ...
Το επιτελείο των 6 νεαρών, που απαρτίζουν την Συντακτική Ομάδα του Αι-βρές, με την συμπλήρωση των 2 χρόνων ζωής τους, υπόσχονται να συνεχίσουν την ενημέρωση του κόσμου, οπως πάντοτε.Ακόμα και στην Νέα Δημοτική αρχή, θα στηρίζουν τις αποφάσεις της και οπου υπάρχουν τα...Κακώς κείμενα, θα εχουν και αυτά την κριτική τους....
Για την γενέθλια φέτος ημέρα - 21/12 - οι 6 νεαροί της Συντακτικής ομάδος του Αιβρες, ενω πέρυσι εμφάνισαν τις...βρεφικές τους φωτό, φέτος υπόσχονται να εμφανίσουν τις...παιδικές τους φιγούρες!!!

Ανώνυμος είπε...

@ 1:17
Γιατί μιλάς για έξι μέλη αφού πέρσι έβγαλε πέντε φωτογραφίες;

Το Προφίλ μας