Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μαμάτσειο: Κάνουν ...βόλτες τους καρδιοπαθείς

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Άρον άρον έβγαλαν χτες το πρωί τους καρδιοπαθείς από την στεφανιαία μονάδα του Μαμάτσειου, ενώ άδειασαν ολόκληρη την καρδιολογική κλινική από τους ασθενείς, διακομίζοντας τους σε γειτονικά νοσοκομεία ή δίνοντάς τους εξιτήρια.
Η νέα αρρυθμία που προκλήθηκε για πολλοστή φορά στο πολύπαθο νοσοκομείο Κοζάνης οφείλεται και πάλι στην έλλειψη γιατρών και στην αδυναμία κάλυψης των εφημεριών, από τον μοναδικό καρδιολόγο που υπάρχει αυτό το διάστημα, αφού ο δεύτερος γιατρός έχει αναρρωτική άδεια. «Έμφραγμα» παρατηρείται και στις δύο παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης Πτολεμαΐδας, οι οποίες εφημερεύουν ανά δεκαπέντε ημέρες λόγω έλλειψης παιδιάτρων, αλλά δημιουργείται στην κυριολεξία το αδιαχώρητο, καθώς στην ουσία η μία παιδιατρική κλινική που εφημερεύει καλύπτει τρεις νομούς (Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας).

Από το βράδυ της Κυριακής, οι συνοδοί των ασθενών που νοσηλευόταν στην καρδιολογική κλινική του Μαμάτσειου, ενημερώθηκαν ότι το πρωί της Δευτέρας (χτες), θα έπρεπε να πάρουν τους αρρώστους και να τους μεταφέρουν σε γειτονικά νοσοκομεία ή να υπογράψουν και να πάρουν εξιτήριο. Έτσι λοιπόν δύο καρδιοπαθείς που νοσηλευόταν στην στεφανιαία μονάδα μεταφέρθηκαν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο το οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει στεφανιαία  και τρεις τέσσερις ασθενείς της κλινικής διακομίσθηκαν στα Γρεβενά. Σχολιάζοντας αυτή την πρακτική των συνεχών μετακινήσεων των ασθενών με καρδιακά περιστατικά, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Στέλιος Λαμπρόπουλος, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθούν οι μεγάλοι κίνδυνοι που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να παίρνουμε τους καρδιοπαθείς και να τους κάνουμε βόλτες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».
Από τους δύο καρδιολόγους του νοσοκομείου Κοζάνης ο ένας έχει αναρρωτική άδεια και ο άλλος υπερκάλυψε τις εφημερίες. Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπόρεσε να καλύψει την χτεσινή εφημερία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε γιατρό άλλου νοσοκομείου να κάνει τις εφημερίες για σήμερα και αύριο. Βεβαίως, αυτές οι λύσεις  μπαλώματα θα επαναφέρουν το πρόβλημα στη συνέχεια. Πάντως, στους ασθενείς που έδωσαν εξιτήρια τους είπαν ότι αν χρειαζόταν να ξανάρθουν στο Μαμάτσειο χτες ή σήμερα το πρωί, θα διακομίζονταν για περίθαλψη σε άλλο νοσοκομείο.
Ο Γιώργος Στυλιανάκης είναι ο μοναδικός καρδιολόγος που προσφέρει αυτή την περίοδο τις υπηρεσίες του στο Μαμάτσειο. Έχει υπερβεί τον εαυτό του, αφού τους τελευταίους μήνες εφημερεύει 15 ημέρες το μήνα, έναντι 5 ενεργών συν 2 εφημεριών ετοιμότητας που προβλέπει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω γιατρός έχει περάσει επιτυχώς από κρίση και μετατίθεται στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Εκτιμάται ότι μέσα σε ένα δίμηνο θα τελειώσουν οι «γραφειοκρατικές διαδικασίες» και θα φύγει για το Μποδοσάκειο. «Επιτέλους, να πάω να δουλέψω ανθρώπινα και όχι να είμαι δούλος σε γαλέρα», δήλωσε στον «Π», περιγράφοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στην καρδιολογική του Μαμάτσειου, αλλά και τον διακαή πόθο του να πάει στην πιο οργανωμένη καρδιολογική κλινική του Μποδοσάκειου. Η μοναδική ελπίδα για το Μαμάτσειο είναι να έρθουν ? και να μην αποποιηθούν τη θέση τους - οι δύο καρδιολόγοι που έχουν κριθεί για το νοσοκομείο της Κοζάνης, πριν από την αναχώρηση του κ. Στυλιανάκη.
Έμφραγμα στις παιδιατρικές κλινικές
Το αδιαχώρητο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς εφημερεύει μία κλινική σε επίπεδο νομού, αλλά στην πραγματικότητα καλύπτει τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας. Να σημειωθεί ότι η παιδιατρική των Γρεβενών έχει βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια, ενώ από το καλοκαίρι δεν εφημερεύει και η παιδιατρική της Φλώρινας, η οποία έμεινε μόνο με τον διευθυντή. Η έλλειψη παιδιάτρων στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας επέβαλε ήδη το hospital trust που αποφάσισε να καθιερώσει το υπουργείο Υγείας, κλείνοντας πολλές κλινικές και νοσοκομεία. Έτσι μισές ημέρες το μήνα εφημερεύει η παιδιατρική κλινική του Μποδοσάκειου και τις άλλες μισές η αντίστοιχη του Μαμάτσειου. Όμως με την εφημέρευση μόνο μιας παιδιατρικής για τρεις νομούς, «στο νοσοκομείο Κοζάνης υπάρχει αδιαχώρητο, καθώς τα 21 κρεβάτια που διαθέτουμε δεν επαρκούν», δήλωσε ο διευθυντής της παιδιατρικής Φώτης Ζαρκινός. Πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην παιδιατρική του Μποδοσάκειου υπήρχαν 24 περιστατικά, όταν οι κλίνες ανέρχονται σε 16, οπότε τα οκτώ παιδάκια τα «διέσπειραν» υποχρεωτικά στην παθολογική κλινική ή σε άλλες κλινικές, όπου νοσηλεύονταν δίπλα ? δίπλα με ηλικιωμένους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας