Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η στάση της στην πανεργατική απεργία

Της Ρίτσας Σιμάτου
Σε μια συγκλονιστική διαδήλωση εξελίχθηκε η συγκέντρωση  στην Αθήνα για την πανεργατική απεργία της 15/12. Μαζικά τμήματα εργαζομένων, με ιδιαίτερη παρουσία από τις ΔΕΚΟ, τους Τραπεζοϋπάλληλους, τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία, ξεχείλιζαν από λαϊκή, μαχητική οργή, στα όρια του πραγματικού μίσους για το πολιτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση, βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, επιχείρησε να διαλύσει την πορεία, με αλλεπάλληλες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής (με στολή ή με πολιτικά) με μαζική χρήση χημικών αερίων και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης. Ήταν τέτοια  η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών που η πορεία όχι μόνο πραγματοποιήθηκε κανονικά,  έστω και εν μέσω νεφών χημικών αερίων, αλλά μεγάλο κομμάτι της κατέληξε στη ΓΣΕΕ, προκειμένου να απαιτήσει την άμεση απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Η Βουλή των κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων βρέθηκε περικυκλωμένη από την εργατική αγανάκτηση, η Αθήνα πλημμύρισε από τα ποτάμια της εργατικής και λαϊκής οργής.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, έδωσαν μαζικό και μαχητικό παρών με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που τέθηκε επικεφαλής του μπλοκ των ΔΕΚΟ, από το Πεδίο του Άρεως μέχρι την Ομόνοια. Εκεί –και ενώ σταματήσαμε αρκετή ώρα  για να περάσουν τα ποτάμια των διαδηλωτών –  εν τέλει ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ όπως είπε), ότι δεν θα συνεχίσουμε και θα διαλυθούμε γιατί «τρία μεγάλα μπλοκ αναρχικών κάνουν επεισόδια». Εν μέσω αποδοκιμασιών, τις οποίες επιδεικτικά αγνόησαν,  μάζεψαν τα πανό και αποχώρησαν, ενώ όλες οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες συνέχισαν κανονικά και μαζί τους πολλοί συνάδελφοι της ΔΕΗ.
Καμιά κουβέντα για την αστυνομική βία και καταστολή! Καμιά κουβέντα για την κυβέρνηση και τους πραιτοριανούς της! Καμιά κουβέντα για αγώνες, για συγκρούσεις, για νίκες!
«Για να κοιτιόμαστε στα μάτια» όπως εμείς στη ΔΕΗ πολύ συχνά λέμε, εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα που δημιουργεί αυτή η στάση. Προφανώς δεν αποχώρησαν γιατί «φοβήθηκαν», ούτε για να «προστατευθεί» ο κόσμος (που δεν κινδύνευε), ούτε γιατί είχαν λάθος πληροφόρηση. Τα συμπεράσματα δικά μας, όπως και ο αγώνας μας. Τη στιγμή που τόσο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απαιτούν από την ομοσπονδία τους να αγωνιστεί , όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προσβλέπουν με ελπίδα στις αγωνιστικές παρακαταθήκες της ΓΕΝΟΠ για κοινό συντονισμό των ΔΕΚΟ, η ΓΕΝΟΠ επέλεξε την αποχώρηση. Αν είναι συμβολική και σηματοδοτεί και τη μελλοντική της στάση στους αγώνες (όπως συμβολικά επιλέγει πότε φέρετρα, πότε αγγελτήρια κηδειών, πότε  σταυρωμένο σε ξύλινο σταυρό τεχνίτη, έλεος πια, τόση πίστη στους νικηφόρους αγώνες), θα το δείξουν οι μάχες που έχουμε μπροστά μας. Το σίγουρο είναι πως πια όλο και πιο δύσκολα θα χειραγωγούνται οι συνειδήσεις, αφού στους εργαζόμενους, ο φόβος και η ανασφάλεια πια μεταβάλλονται σε οργή, σε διάθεση ανατροπής  και νίκης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΟΜΩΣ κ ΡΙΤΣΑ ΣΙΜΑΤΟΥ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΤΑΝ Η ΗΓΕΣΙΑ ΣΑΣ ΦΟΡΤΩΝΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ Ο ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΩ; ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΜΕ ΖΕΣΗ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ,ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΑΙΡΝΩ ΟΧΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ; ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ; ΑΚΟΥΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΠΛΕΖΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 7000 ΕΥΡΩ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ; ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΑΡΑΧΤΟΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΥΝΟΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες φίλε Εκπαιδευτικέ!!..
όμως μη κάνεις το ίδιο λάθος που κάνουν οι "αγράμματοι", και πολλές φορές εξεπίτηδες,
δηλ το να τα βάζεις με άλλους κλάδους εργαζομένων!
Στο κάτω-κάτω, οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν είναι σε ζεστά γραφεία, ούτε έχουν γιορτές Σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιές, Πάσχα και ενάμιση μήνα καλοκαίρι!!..
Και για τις απολαβές και δικαιώματα, αγωνίστηκαν σκληρά!! έπεφτε ξύλο!!.. χάνονταν μηνιαίες αποδοχές!, γιατί τόσο κρατούσαν οι απεργίες τους!!.. και έφτασαν από τη δεκαετία του '70 να ξεπεράσουν άλλους κλάδους εργαζομένων σε επίπεδο αποδοχών!!!..
Μέχρι το '76 κανείς δεν ήθελε να δουλέψει στη ΔΕΗ, γιατί ήταν πολύ φτωχό το μεροκάματο!!..
Μή ζητάς τώρα να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους, που με τόσες θυσίες κατέκτησαν!!!
Γιατί Αν τα χάσουν, δεν θα τα πάρει κανένας άλλος κλάδος εργαζομένων ούτε και σύ!!.μάλλον θα χάσουν ακόμα περισσότερα!!..
Γι αυτό είναι καλό να πεις την Ομοσπονδία σου να μην είναι τόσο γλοιώδικα φιλοκυβερνητική!!
Να οργανώσει αγώνες ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ!!! και ΌΧΙ να πηγαίνετε και ψηφίζετε τους ίδιους αποκρουστικούς ξεπουλημένους συνδικαλιστές σας!!
Που αφήνουν να περνά η κυβέρνηση (Διαμαντοπούλου) ΌΛΑ τα ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ, γιατί θέλει να τα έχει καλά με την ΕΕ!!..
ΕΔΩ ειναι ΕΛΛΑΔΑ και ΕΧΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ και συστήματα από την Αρχαία Ελλάδα ακόμα, και μπορεί να ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ το λαό της πολύ καλύτερα από τους Γερμανούς και όλους τους Αγγλοσάξωνες!!
ΔΕΝ μας χρειάζονται τα "κόλπα" τους, και βγάζουμε τα παιδιά μας και τα πανεπιστήμια μας ανεπαρκή για τον κόσμο που ζούμε!!
ΟΥΤΕ να τα ιδιωτικοποιήσουμε (πχ κατάργηση του αρθρου 16) γιατί οι ιδιώτες δεν θα ενδιαφέρονται για την παιδεία, παρά για τα κέρδη που θα τους αποφέρουν!!!
Αν έχεις υποτελείς - δούλους κυβερνήτες, και δασκάλους του Γένους, τέτοιους ανθρώπους θα φτειάξεις!!!
Γι αυτό χρειάζεται εσείς οι εκπαιδευτικοί, οι πνευματικοί να δώσετε τη σωστή διέξοδο και όχι δουλικότητα γιατί έτσι συμφέρει στα "αφεντικα"!!
Μιά ΕΛΛΗΝΙΚΗ παροιμία λέει:
Δάσκαλος απλήρωτος λαός αμόρφωτος!!..
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ - ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΑΝ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΓΑΪΔΑΡΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ!!!..

- Ο ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ -

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως ρε φίλε το 78 και 79 δεν μπορούσα ούτε προκηρύξεις να μοιράσω στη ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι της που κρατούσανε την "ενεργειακή" ΑΣΦΑΛΕΙΑ της χώρας στα χέρια τους, ή ενοχλούνταν ή δεν τολμούσαν να πάρουν προκήρυξη. Και απότι θυμάμαι και τότε ήτανε καλοί γαμπροί οι ΔΕΗτζήδες. Καλύτεροι από δασκαλάκους, δικηγοράκους, λογιστάκους κλπ. Κι ας είχαν αυτοί πτυχεία.
Και το ξύλο που λες κυρίως τους κατοίκους της Χαραυγής, του Κλείτους, της Μαυροπηγής, του Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου θυμάμαι να το τρώνε και να φυλακίζονται κι από πάνω.
Εκείνο όμως που είναι περισσότερο ενοχλητικό είναι που δεν έκαναν τίποτε οι καλοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ για να σταματήσουν τη ληστεία της επιχείρησης του "ελληνικού λαού" από τα στελέχη της και τις διορισμένες διοικήσεις. Δεν έκαναν τίποτε για το περίφημο δωράκι (500 εκ. δρχ αν θυμάμαι καλά) που είπε οσχωρεμένος. Και ξέρουμε όλοι οτι τα δωράκια πληρώνονται 10 και 20 φορές ακριβώτερα σε αυτούς που τα δίνουν.
Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε αλλά στελέχη και συνδικαλιστές μπήκαν στο παιχνίδι της κονόμας. Είτε ως προστάτες εργολάβων, είτε κάνοντας οι ίδιοι τους εργολάβους. Αγοράζοντας φορτηγά, φορτωτές, φτιάχνοντας μηχανουργεία κλπ.
Ας μη συνεχίσω άλλο για το περήφανο, αγωνιστικό, ταξικό (και επαναστατικό ίσως;) κίνημα των εργαζομένων της ΔΕΗ.
11 δις € από το ασφαλιστικό σας φορτώσατε στις πλάτες μας και μιλατε ακόμα;

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι 5:36, όπως τα λες. Μικρή η κοινωνία της περιοχής μας. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Τους ξέρουμε όλους αυτούς τους συνδικαλισταράδες, δεξιούς, πασοκους και αριστερούς. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν. Αργόσχολοι που πέρα από το οικονομικό τους συμφέρον δεν βλέπουν τίποτε άλλο. Έκαναν ποτέ μια δυναμική κινητοποίηση για την μόλυνση του περιβάλλοντος; ΟΧΙ. Αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που υπερασπίζονται την χρηση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν ίχνος οικολογικής συνειδησης; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι παχυλοί μισθοί τους και ας είναι και σε βάρος και της δικής τους υγείας.

Ανώνυμος είπε...

o SKAI KANEI OIKOLOGIKI POLITIKI AS GINOYME OLOI LATRES, KAI MH SAS DO NA TROTE TORA TA XRISTOYGENNA GOYROYNOPOYLO KAI MOYMPARIA!!!
DEN PISTEYO, OTI MONO H DEH MOLYNEI TO PERIVALLON THS EYROPIS KAI OI VIOMHXANIES TIS GERMANIAS -POY KAINE KAI MOLYNOYN PERISSOTERO- NA EINAI "ANAPTYKSIAKES"!!
H OIKONOMIA MIAS XORAS, XREIAZETAI KAI TH BARIA VIOMHXANIA!!..TA METRA PROSTASIAS PAIRNONTAI APO TOYS KYVERNONTES!!
ALLA PAIRNOYN TA "DORAKIA" TOYS KAI KANOYN TA STRAVA MATIA...
MH XTYPATE TO SAMARI...DEN SAS FTAIEI!!!..
NA MATHETE NA PSIFIZETE PROTA!!!...

Το Προφίλ μας