Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου : Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2004

Μετά το 2004, και ιδιαίτερα το 2006, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου», ότι δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Ωστόσο σημείωσε ότι «τα ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου συντέλεσαν στο πρόβλημα».


«Η εκτόξευση του χρέους σε πάνω από 120% του ΑΕΠ το 2009 συνδυάστηκε με ένα εκρηκτικό μείγμα συνθηκών: πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, αυξανόμενα επιτόκια, μείωση ρευστότητας στις διεθνείς αγορές και ύφεση», αναφέρει, υποστηρίζοντας ότι «εκτός από όλα αυτά, που από μόνα τους έφταναν να μας οδηγήσουν σε οριακές καταστάσεις, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα ακόμη εμπόδιο: ένα μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για τα στατιστικά στοιχεία και την αποτυχία διαδοχικών Προγραμμάτων Σταθερότητας».
«Ο μηχανισμός στήριξης, το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έλυσε προσωρινά το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας, παρέχοντας τα κεφάλαια για την κάλυψη των δαπανών εξυπηρέτησης του υπάρχοντος χρέους, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις ενός υπερβολικά ελλειμματικού δημόσιου τομέα. Παράλληλα έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να υλοποιήσουμε ένα Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που θα οδηγήσει στην αναστροφή των δεδομένων που οδήγησαν το δημόσιο χρέος σε αυτή την αδιέξοδη τροχιά και τελικά στη συγκράτηση και μείωσή του», σημειώνει, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


«Η Ελλάδα το 2010 αποδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι έχει μπει σε πορεία μείωσης των ελλειμμάτων της», υποστηρίζει στο άρθρο του και υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βαθμό που φιλοδοξεί να διασφαλίσει βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 και τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία».
«Το τελευταίο κάστρο της αμφισβήτησης για τους αναλυτές ήταν η περίοδος αποπληρωμής των δανείων από το μηχανισμό», σημειώνει ο Γιώργος Παπκωνσταντίνου, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση για ένταξη της Ιρλανδίας στο «μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και με δεδομένο το χρόνο αποπληρωμής των δανείων που αποφασίστηκε για την Ιρλανδία, η Ελλάδα διεκδίκησε και κατάφερε να εξεταστεί και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και του ελληνικού δανείου από τα τρία χρόνια περιόδου χάριτος και δύο χρόνια αποπληρωμών που είναι σήμερα σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια αποπληρωμής». «Η εξέλιξη αυτή μπορεί να άρει κάθε επιφύλαξη για το αν η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώνει τα δάνειά της μετά το τέλος του μηχανισμού στήριξης», τονίζει.
«Η άρση αυτών των επιφυλάξεων δημιουργεί επίσης προϋποθέσεις για την ταχύτερη και ίσως με καλύτερους όρους έξοδο της χώρας στις αγορές το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι όροι και οι χρόνοι αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας δεν αλλάζουν το ίδιο το μέγεθός του που θα συνεχίσει να αυξάνεται ως το 2012 και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και καμία καθυστέρηση στη συγκράτηση των ελλειμμάτων που το τροφοδοτούν», καταλήγει.
Η λύση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στην έκταση και στο βάθος των διαρθρωτικών αλλαγών που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας και της δαπάνης στο δημόσιο τομέα και την ταχύτερη δυνατή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία.
www.tvxs.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις μεταρυθμίσεις γιατί τις κάνετε ????????
Επειδή το θέλει η ΤΡΟΪΚΑ ??????

Το "ένα μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας".......

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο θείος του Μιχάλης Παπακωνσταντίνου...δεν ακολούθησε το "κίνημα του ΣΩΤΗΡΑ" ???????
Αυτός...ο "ΕΞΥΠΝΟΣ".....έκανε "ρεζίλι"το "ΟΝΟΜΑ" !!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτόν τόν υπουργό νά τόν κάνουν αργηγό στό Δ.Ν.Τ σαν δεν ντρέπετε καθόλου από τό 1981 αρχίσαν τα ελείματα κ Υπουργέ τής Τροικας καί του Δ.Ν.Τ ψευτοσια λιστή καί καποτε σέ ψηφίσαμε πού νά κοβότανε τό χέρι μας Γα...ρε

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ 7:58 ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ 10.42 Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΒΟΥΒΑΜΑΡΑ ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ .

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΨΗΣΙΣΕΣ 6:11 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΨΗΦΙΖΕΙΣ. ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕ ΗΘΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΞΕΡΑΜΕ. ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ. ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΖΗΤΗΣΕΣ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ. ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.

Το Προφίλ μας