Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αγχόνη στα Τ.Ε.Ι. από την κα Διαμαντοπούλου




Του Μπάμπη Καμπουρίδη kabouridis.babis@yahoo.gr
Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών ειδικοτήτων των Τ.Ε.Ι, που όμως στην ουσία της, αφορά πρώτα και κύρια τις Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Το Υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Υπουργός κα. Άννα Διαμαντοπούλου, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι έλυσαν το μέγα πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δείχνουν σε απόφοιτους, σπουδαστές και διοικήσεις το τυρί, κρύβουν όμως επιμελώς τη φάκα.
Στα προωθούμενα σχέδια επαγγελματικών δικαιωμάτων, με συστηματικό τρόπο, όλοι οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. οδηγούνται σε ένα «νέο» διευρυμένο Τεχνικό, Γεωτεχνικό κ.λ.π. Επιμελητήριο, στο οποίο όμως δεν έχουν μπει ακόμη κανόνες, δεν έχει εξασφαλιστεί η αμεροληψία του απέναντι στους Πτυχιούχους Μηχανικούς, Γεωτεχνικούς κ.λ.π. και αφήνεται να διοικείται ελεύθερα από τις γνωστές συντεχνίες των Διπλωματούχων Μηχανικών, Γεωπόνων κ.ο.κ. Επιπρόσθετα, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί, απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. (πολλοί στα πρόθυρα της σύνταξης), για να λάβουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος πρέπει να δώσουν εξετάσεις στους Διπλωματούχους Μηχανικούς!
Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η εξειδίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικών αποφοίτων Τ.Ε.Ι, ανατίθεται στους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Τ.Ε.Ε. (Άρθρο 1§3: Οι Πτυχιούχοι της §1 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα αυτόνομης απασχόλησης από κτήσεως πτυχίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους εξής ενδεικτικούς τομείς και δραστηριότητες έργων και εργασιών, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)!
Ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα και με αφορμή την οικτρή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας, άνοιξε και η συζήτηση του «Καλλικράτη» της ανώτατης εκπαίδευσης (κάτι που έπρεπε μεν να έχει γίνει ήδη πολλά χρόνια πριν, αλλά όχι με όρους ισοπέδωσης δε), με Πανεπιστήμια και διοικήσεις να ορέγονται τις έτοιμες εγκαταστάσεις των Τ.Ε.Ι.
Ο στόχος είναι προφανής και έχει να κάνει με την ουσιαστική εξαφάνιση των Τ.Ε.Ι. από τον εκπαιδευτικό χάρτη της Ελλάδας.
Δυστυχώς σε αυτή τη συστηματική στρατηγική «τελικής λύσης» που προωθείται για τον εξοβελισμό σπουδαστών και αποφοίτων Τ.Ε.Ι. από την κα Άννα Διαμαντοπούλου (εξέχον μέλος του Τ.Ε.Ε.), υπάρχουν πολλές διοικήσεις και καθηγητές Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που σε μια προσπάθεια προσωπικής διάσωσης, συναινούν ακρίτως και αδιακρίτως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς (ευτυχώς όχι όλοι), με αποφάσεις ίδρυσης τμημάτων όπου δη, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, υποβάθμισαν τις σπουδές, τα ιδρύματα και τους αποφοίτους με τον πλέον χυδαίο τρόπο.
Εύγε στην κα Διαμαντοπούλου, που σέρβιρε στους χιλιάδες των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. το κώνειο της επαγγελματικής τους εξαφάνισης επιλέγοντας το πιο χρυσό περιτύλιγμα που υπήρχε στην αγορά.
Προς επίρρωσιν όλων των προηγούμενων, οι απόψεις για τη στάθμη σπουδών των Τ.Ε.Ι. του Ειδικού Γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλη Παπάζογλου, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου...
Ήρθε ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα.



Ο Μπάμπης Καμπουρίδης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας