Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ 2020 – 2030) πέρασε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας με τον αμίαντο στο επίκεντρο.
Ο διευθυντής Περιβάλλοντος Δημήτρης Αλβανός εξήγησε ότι μετά το σχέδιο των επικίνδυνων αποβλήτων θα ακολουθήσει το περιφερειακό σχέδιο από τη ΔΙΑΔΥΜΑ ως φορέας διαχείρισης . Τα στοιχεία είναι ανεπίκαιρα όπως είπε με στοιχεία από το 2018.
Το σχέδιο προβλέπει όπως είπε ΧΥΤΑ αμιάντου στα ΜΑΒΕ και στον Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) της ΔΕΗ στα ορυχεία που σταμάτησαν .Η ΔΙΑΔΥΜΑ αδειοδότησε χώρο μέσα στα ορυχεία , στο κύτταρο για τα αστικά απόβλητα , πήρε βεβαίωση χωροθέτησης και περιβαλλοντικούς όρους , θα πάρει και άδεια λειτουργίας και θα παίρνει τα απόβλητα της Δυτικής Μακεδονίας , της ΔΕΗ κυρίως.
Όσον αφορά το περιφερειακό σχέδιο που ακόμα δεν αναθεωρήθηκε από το 2020 πρόσθεσε ότι «για να φτάσουμε στο 10 % ταφή μέχρι το 2030 θα μας βάλουν καύση και για αυτό το καθυστερούν γιατί παρότι έχουμε ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή , επαναχρησιμοποίηση δεν μπορούμε να πιάσουμε τα ποσοστά».
Η διάθεση δικτύου αμιαντούχων αποβλήτων σε περιοχές που διαθέτουν χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων , όπως η δική μας ίσως να αποτελέσει κερκόπορτα για άλλες εξελίξεις σημείωσε η Νούλα Τουμπουλίδου. Χρειαζόμαστε επικαιροποιημένα στοιχεία . Σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι 2024 προβλέπεται η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και αυτή η αναγκαιότητα ξαναφέρνει την περιοχή μας ως μια από τις τρεις περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο. «Για αυτό που προδιαγράφεται για την περιοχή δεν μπορούμε να δώσουμε σύμφωνη γνώμη» τόνισε .
Πράγματι η μελέτη αναφέρει την «κατασκευή εγκαταστάσεων ως το 2024 για τη διαμόρφωση δικτύου διάθεσης αμιαντούχων αποβλήτων και εξέταση δυνατότητας αξιοποίησης υφιστάμενων ΧΥΤΕΑ ή/ και δημιουργίας νέων ΧΥΤΕΑ με φορέα τους ΥΠΕΝ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ/ΦΟΔΣΑ .Όσο για τα απόβλητα που περιέχουν αμίαντο αναφέρει ότι: Η οργάνωση/διαχείριση ΧΥΤΕΑ για την διάθεση αμιαντούχων αποβλήτων δεν έχει προχωρήσει: υπάρχουν μόνο οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί/οργανωθεί για τις ανάγκες των αντίστοιχων εταιρειών (ΔΕΗ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ), δεν λειτουργούν δηλαδή ως «εθνικοί» ή «ευρύτεροι» ΧΥΤΕΑ.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η προσωρινή αποθήκευση αυτών των αποβλήτων και η εξαγωγή τους σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού για διάθεση. Σημειώνεται ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.) προτίθεται να κατασκευάσει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ), σε τμήμα της υφιστάμενης λεκάνης των κυττάρων Γ’ και Δ’ του ΧΥΤΑ στην Κοζάνη για τη διάθεση των αποβλήτων αμιάντου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του υφιστάμενου Χώρου Αποθήκευσης Αποβλήτων Αμιάντου.
Τέλος αναφέρεται ότι στις 16/2/2022 εγκρίθηκε η Οριστική Παύση λειτουργίας του χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) στο χώρο των πρώην Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ Α.Ε.) ».
Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου