Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και η παρουσίαση του εργαλείου JT:READY (JustTransitionReadinessEvaluationTool), το οποίο στοχεύει στην αξιολόγηση της ετοιμότητας για δίκαιη μετάβαση.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπως: ΔήμοςΚοζάνης, ΕΚΕΤΑ, Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας «Όφελος», Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.
Παρουσιάστηκαν συναφή έργα και δράσεις όπως ενδεικτικά αναφέρονται: Το Κλιματικό Συμβόλαιο του Δήμου Κοζάνης, το έργο Coalition: «Προώθηση της έρευνας & καινοτομίας και προσέλκυση επενδύσεων μέσω περιφερειακών κόμβων αριστείας», Οι Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία, RESONNANCE:«Εξερευνώντας την Ενεργειακή και την Ψηφιακή Μετάβαση: Μια Διαδρομή μέσα από έργα», Justtransitionlivinglab:ένα ζωντανό εργαστήριο για τη Δίκαιη Μετάβαση, Το Παρατηρητήριο Δίκαιης Μετάβασης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ
Το εταιρικό σχήμα του έργου CINTRAN, αποτελούμενο από 13 εταίρους, μελετά τα πολύπλοκα πρότυπα και τη δυναμική των δομικών αλλαγών στις περιοχές εξόρυξης κοιτασμάτων για την παραγωγή ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Εξετάζει τον ρυθμό μετασχηματισμού και την ικανότητα των περιφερειών, Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα), Σιλεσίας (Πολωνία), Ida-Virumaa(Εσθονία) και Ρηνανίας (Γερμανία) να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις λόγω της μετάβασης των τοπικών κοινωνιών σε ένα μοντέλο απαλλαγμένο από τον άνθρακα.
Μέσα από την επιστημονική έρευναοι σε μετάβαση περιοχές κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τον βαθμό κινδύνου ως ακολούθως: περιοχές μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου με την περιφέρειά μας να αναγνωρίζεται ότι ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου καθώς την χαρακτηρίζουν:
· χαμηλότερη οικονομική διαφοροποίηση (μονοκαλλιέργεια λιγνίτη) και δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων
· εξάρτηση της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη του λιγνίτη και ως συνέπεια της κατάργησής τουμεγάλο ποσοστό των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας θα επηρεαστούν
· περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης
· υψηλότερα επίπεδα μετανάστευσης
Για να καταστεί η μετάβαση Δίκαιη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση κυρίως στα εξής: συμμετοχή φορέων και πολιτών της περιφέρειάς μας στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δραστηριότητες προσαρμογής, διασφάλιση επαρκών και δίκαιων πακέτων αποζημίωσης από την ΕΕ, επανεκπαίδευσηεργαζομένων, υιοθέτηση νέων ή τροποποιημένων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία επιτρέπουν στο εργατικό δυναμικό χωρίς αποκλεισμούς να συμμετέχει στα οικονομικά οφέλη ή στην ιδιοκτησία των νέων τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο του έργου CINTRAN αναπτύχθηκε το εργαλείο JT:READY (JustTransitionReadinessEvaluationTool), διαθέσιμο στην ιστοσελίδαhttps://coaltransitions.org/tools/jtready/. Το εργαλείο είναι ένας δίσκοςερωτήσεων όπου ξεκινώντας από το εσωτερικό και κατευθυνόμενοι προς το εξωτερικό τμήμα του, βοηθά στην επιλογή χάραξης πολιτικών μετάβασης και εν συνεχεία ελέγχου επίτευξης των τιθέμενων στόχων, σχεδιασμένο σε μια βήμα προς βήμα λογική.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου https://coaltransitions.org/tools/jtready/ και στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ) Δυτικής Μακεδονίας https://pta.pdm.gr/category/anakoinoseis/deltia-typou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου