Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Είμαστε έτοιμοι για τη νέα κρίση στην οικονομία;

Του Φίλιππου Σαχινίδη
Ένα κρίσιμο ερώτημα μετά την πολύχρονη κρίση του 2009 είναι αν η ελληνική οικονομία έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού με σχετικά μικρό οικονομικό κόστος. Η θέση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι αρκετά για να στηρίξουν την οικονομία ώστε αυτή να ξεπεράσει σύντομα τις όποιες αρνητικές συνέπειες.
Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι το 2020 οι χώρες της ευρωζώνης θα βυθιστούν σε ύφεση. Στην Ελλάδα η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε σε πιο μειονεκτική θέση εξαιτίας δύο παραγόντων. Ο πρώτος σχετίζεται με τη βαριά κληρονομιά της κρίσης του 2009 (υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, υψηλή και μακροχρόνια ανεργία, χρόνια αποεπένδυση) που εκ των πραγμάτων περιορίζει τους βαθμούς ελευθερίας στην λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αλλά και την αποτελεσματικότητα τους ως προς τη στόχευση για ταχεία ανάκαμψη.
Ο δεύτερος σχετίζεται με την μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, τομέα ο οποίος θα επηρεαστεί από την επιδημία του κορονοϊού για μεγαλύτερο διάστημα.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να μετριαστούν αν η Ε.Ε. αποφάσιζε να κινηθεί έγκαιρα και συντονισμένα ώστε το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης να μην μετατεθεί αποκλειστικά στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η ΕΚΤ υπήρξε πιο αποφασιστική στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Αντίθετα, στο Eurogroup οι διαφωνίες, στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Μαρτίου, ως προς τον χειρισμό της κρίσης ήταν έντονες.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας