Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η αναστολή της λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων δείχνει ότι τα μπαλώματα ανοίγουν μεγαλύτερες τρύπες…

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων της περιοχής, όπως και όλης της χώρας.
Θεωρούμε ότι είναι μια ενέργεια απαράδεκτη και σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής, καθώς:

·         Όσοι έχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σπίτι τους, γιατί εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης. Εδώ η σημασία των Πρωτοβάθμιων δομών υγείας είναι σημαντική και άρα θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμωθούν και να ανασταλεί η λειτουργία τους. Το «μένουμε σπίτι και έχουμε επαφή με το γιατρό μας» είναι ένα ευχολόγιο από την πλευρά της κυβέρνησης και προσπάθεια αποποίησης των κρατικών ευθυνών για ένα σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο που «φρόντισαν» να δημιουργήσουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, πιστές στις πολιτικές της ΕΕ, την εμπορευματοποίησης της υγείας, της ανθυγιεινής λογικής «κόστους» - «οφέλους». Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση πόσοι έχουν το δικό τους ατομικό γιατρό, την ώρα που οι δημόσιες δομές είναι υποστελεχωμένες; Δεν γνωρίζουν ότι για τα χωριά της υπαίθρου ο «γιατρός τους» είναι αυτός των Αγροτικών Ιατρείων, τον οποίο η κυβέρνηση τους τον στερεί;
·         Επίσης, παίρνοντας υπόψη και από τα τελευταία περιστατικά ότι μια από τις ιδιομορφίες του κορωνοϊού είναι η απότομη επιδείνωση των συμπτωμάτων, απορούμε πώς είναι δυνατόν να καλούνται όσοι έχουν συμπτώματα να υιοθετήσουν την... αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία στο σπίτι και από το τηλέφωνο… Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ατομική διάγνωση. Εκτός αν η κυβέρνηση θεωρεί ατομική ευθύνη να γίνουμε γιατροί από μόνοι μας…
  • Η ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο εξάπλωσης της επιδημίας και της μη διασποράς της νόσου, καθώς αποσυμφορεί τα Νοσοκομεία. Είναι κάτι που τονίζεται διαρκώς από όλους τους επιστημονικούς φορείς. Δεδομένης της κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ανάγκη, όχι μόνο για πλήρη λειτουργία όλων των πρωτοβάθμιων δομών, αλλά και για άμεση κινητοποίηση και λειτουργία ακόμα και κινητών μονάδων προληπτικής ιατρικής με εξέταση και ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων (χωριά Δαμασκηνιά – Δραγασιά που είναι σε καραντίνα και στην ευρύτερη περιοχή Καστοριάς – Βοίου)
·         Χιλιάδες κόσμος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ηλικιωμένοι, υπέργηροι, χρόνιοι πάσχοντες – που βεβαίως κινδυνεύουν από την μετάδοση του κορωνοϊού, αν επισκεφτούν κάποιο νοσοκομείο – έχουν ανάγκη όμως από ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση, τακτική παρακολούθηση. Και πριν την επιδημία αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες λόγω της υποστελέχωσης και του κλεισίματος δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά τώρα επιβάλλεται, ακριβώς λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε, να ενισχυθούν αυτές οι δομές. Δεν μπορούν μια σειρά προβλήματα υγείας να περιμένουν.

Χρειάζεται εδώ και τώρα ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, οι οποίες καλούνται να παίξουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο την περίοδο αυτή.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών, ιδιαίτερα Παθολόγων και Πνευμονολόγων, στον κρατικό σχεδιασμό, για την στελέχωση πρωτοβάθμιων δομών (Αγροτικών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας) και δημόσιων Νοσοκομείων, για την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – όπου δεν απαιτείται νοσηλεία – στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις, με αποζημίωσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ΚΚΕ έγκαιρα, εδώ και χρόνια, πριν την τωρινή κατάσταση και το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, αναδείκνυε και διεκδικούσε την ανάγκη για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έθετε την ανάγκη για καταγραφή κατά ηλικία και πάθηση, για να μη μιλάμε αυτή τη στιγμή απλά για αριθμούς, αλλά για πρόσωπα που χρήζουν ειδικής ιατροφαρμακευτικής μέριμνας και φροντίδας. Το ίδιο το Σύστημα Υγείας θα είχε την ευθύνη και τη δυνατότητα να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες και όχι να κυριαρχεί μια λογική «ο καθένας από μόνος του».

Η κυβέρνηση, με την αναστολή της λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων και τη μετακίνηση των αγροτικών γιατρών στα Νοσοκομεία, στην ουσία μισοκλείνει μια τρύπα και ανοίγει άλλες, θυσιάζοντας την Πρόληψη και τη δημόσια Υγεία, στο βωμό του κέρδους. Την ίδια ώρα δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες και ο ΣΥΡΙΖΑ της κάνει κριτική για... τη «μοιρασιά»! Η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας αποτυπώνεται στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι υγειονομικοί και ασθενείς.
Αντί η κυβέρνηση να δώσει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας, πρέπει εδώ και τώρα:
§  Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
§  Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
§  Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
§  Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

27/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας