Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Δ. Μακεδονία: Στο επίκεντρο η Καθαρή Ενέργεια

Περισσότεροι από 60 ομιλητές, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς θα είναι από το εξωτερικό, αλλά και 30 εκθέτες θα συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια, που θα πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 19 μέχρι και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης.
Στο συνέδριο αναμένεται να παρουσιάσουν και να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με: την καθαρή ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις έξυπνες πόλεις, την κινητικότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μετάβαση σε μια νέα
ενεργειακή εποχή.
Στην Κοζάνη μάλιστα αναμένεται να βρεθεί και 15μελης αποστολή από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, που είναι το όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο γνωμοδοτεί και λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στους πολίτες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τον πρωθυπουργό αναμένεται να εκπροσωπήσει στα εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, η υπεύθυνη του γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Στόχος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, όπως τόνισε ο  πρόεδρός του Νίκος Σαρρής, είναι να γίνει θεσμός το Διεθνές Συνέδριο και η Έκθεση για την καθαρή Ενέργεια και αυτό να επαναλαμβάνεται στην Κοζάνη κάθε δύο χρόνια.
Από την πλευρά του ο   πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Μαρνέλλος, επισήμανε ότι το τετραήμερο Διεθνές Συνέδριο και η Έκθεση έχουν ως σκοπό να  ενισχύσουν τις διαδραστικές συναντήσεις ώστε μέσα απ’ αυτές να βγουν και οι προτάσεις της περιοχής για τη μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια, οι οποίες όπως ανέφερε θα φτάσουν αμέσως στα Κέντρα των αποφάσεων.
Η ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας σχετικά με τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες σε θέματα Καθαρής Ενέργειας, είναι ανάμεσα στους σκοπούς του συνεδρίου επισήμανε ο διαχειριστής του Cluster, Νίκος Ντάβος, ο οποίος τόνισε ότι στη έκθεση, με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής, θα παρουσιαστούν αρκετές από τις νέες και υφιστάμενες τεχνολογικές ενεργειακές λύσεις.
Οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνέδριου και η Έκθεση για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια, θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της Πέμπτης, με τη θεματική ενότητα για την «Πορεία προς μια Οικονομία Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα μέχρι το 2050», ενώ στην απογευματινή συνάντηση θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί «Η Οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες για τις «Έξυπνες Πόλεις» και «e- mobility για τη Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», ενώ το Σάββατο τις «Τα Μέσα χρηματοδότηση και τις εναλλακτικές λύσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν έργα τους για την καθαρή ενέργεια και θα βραβευτούν από τους διοργανωτές.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΕΒΕ Κοζάνης, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Συνδιοργανωτές είναι: η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης, το ΕΚΕΤΑ και η ΑΝΚΟ, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας