Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μια ακόμα αλληλοεπικάλυψη της εμποροπανήγυρης Κοζάνης και Σερβίων στο πρσκήνιο-Ο Νιάημερος ιστορικά

της Ιωάννας Παπαδημητρίου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η εμποροπανήγυρη Σερβίων 2019.Οι ημερομηνίες καθορίστηκαν από τα Σέρβια και θα ακολουθήσουν αυτές της Κοζάνης με τους δημάρχους των δύο πόλεων να μην καταλήγουν σε μια κοινή συνισταμένη για φέτος. Εξάλλου είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες  ασχέτως αν τα Σέρβια
ανακοίνωσαν πρώτα τις ημερομηνίες.Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου είθισται να κορυφώνεται τα τελευταία χρόνια και ο Νιάημερος της Κοζάνης , ο οποίος όμως ξεκινά σε φουλ ρυθμούς από την Κυριακή. Αν και πάλι συμβεί κάτι τέτοιο η εμποροπανήγυρη των Σερβίων θα εκλείψει οριστικά.
Η αλληλοεπικάλυψη ακυρώνει το πανηγύρι των Σερβίων και πραγματικά είναι λάθος να μην βρεθεί κάποια χρυσή τομή.Εξάλλου και ιστορικά αν το δούμε ο Νιάημερος της Κοζάνης ξεκινούσε την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου και διαρκούσε μέχρι και την επόμενη Δευτέρα και πρώτα τα Σέρβια καθιέρωσαν το Νιάημερο, από τα εννιάημερα της Παναγίας(15-23 Αυγούστου).Του χρόνου υπάρχει όλη η διάθεση να σταματήσει αυτή η «σύμπτωση»και να μην παρατηρείται πάλι το φαινόμενο των άδειων πάγκων.
Όπως εξιστορούσε ο Γιάννης Κορκάς στο ραδιοΛόγος και το Λύσανδρο Ρήγα : «Ο Νιάημερος καθιερώθηκε στην Κοζάνη από το 1880, επί δημάρχου Νικολάου Χαλκιά. Το 1879 η κοινότητα έγινε δήμος και πρώτος δήμαρχος ήταν ο Ν. Χαλκιάς . Αυτός κατόρθωσε και πήρε άδεια από τον Τούρκο διοικητή. Το μεγάλο εμπορικό πανηγύρι ξεκινούσε, τότε, την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου και διαρκούσε μέχρι και την επόμενη Δευτέρα”.
O Γιώργος Παφίλης σε παλιότερο άρθρο του στον «Πρωινό Λόγο» εξηγεί ότι η ετήσια εμποροπανήγυρης με την ονομασία “Νιάμερος” δεν είναι Κοζανίτικη. Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.
«Η ετήσια εμποροπανήγυρις της Κοζάνης με την ονομασία “Νιάμερος” δεν είναι Κοζανίτικη. Στην Κοζάνη κάθε χρόνο γιορτάζονταν δυο γιορτές- πανηγύρια.Μια ανοιξιάτικη η με την ονομασία “Μαή-παζάρ’” που γινόταν κοντά στη γιορτή του Άγιου Γεωργίου και η άλλη η με την ονομασία Αι-Δημήτρη παζάρ’” που γινόταν κοντά στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Όμως με την πάροδο του χρόνου αυτές οι διήμερες εμποροπανηγύρεις άρχισαν να φθίνουν και να μην έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Επικρατέστερα ήταν τα μεγάλα πανηγύρια των Σερβίων που κρατούσαν εννέα ημέρες (Νιάμερος) και του Άργους Ορεστικού. Οι Κοζανίτες μετά τον πόλεμο του ’40 δεν άργησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες του εμπορίου που επέβαλαν αυτά τα πανηγύρια τα οποία τραβούσαν τους κοζανιτες για αγορές στα Σέρβια και το Αργος Ορεστικό….
ΣΗΜ: Λέγεται ¨νιάημερος” γιατί παλαιότερα κρατούσε εννέα ημέρες. Ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι ιδίως στα Σέρβια όπου πολλοί Κοζανίτες πήγαιναν να αγοράσουν ζώα. “Νιάημερο” αποκαλούμε στις μέρες μας και τους περίεργους ανθρώπους…
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας