Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

45 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 45 χρόνια δίπλα στον κόσμο της υπαίθρου

Από τον Γιάννη Δάλμα*
Με αφορμή την επετειακή ημέρα για τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και ενόψει της αυριανής εκδήλωσης για την ύπαιθρο και τον αγροτικό κόσμο που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, οφείλουμε να θυμηθούμε τα λόγια του αείμνηστου ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου "Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πάντα προτεραιότητα καθοριστικής σημασίας ο αγροτικός τομέας, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωσή του".
Αυτά ακριβώς τα λόγια αποτελούν για την προοδευτική παράταξη παρακαταθήκη αλλά και πυξίδα σε ό,τι αφορά στη σχέση της με τον κόσμο της υπαίθρου αλλά και τις πολιτικές που συνδέονται με αυτήν.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν στήριζε πολιτικές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έφερναν ζωτικής σημασίας αλλαγές στην αγροτική πολιτική, ενίσχυαν τον ρόλο της Ελλάδας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και προάσπιζαν τα συμφέροντα της ελληνικής γεωργίας.
Πολιτικές που συνεχίζει να προωθεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η σημερινή, κατά την οποία ο κίνδυνος της κοινωνικής αποσύνθεσης και εγκατάλειψης της υπαίθρου είναι όλο και πιο ορατός. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντί να διασφαλίζει την ευημερία και την κοινωνική συνοχή του αγροτικού κόσμου, μέσα από την αειφόρα γεωργία και κτηνοτροφία, παίζει με τη φωτιά, δείχνοντας πρωτοφανή έλλειψη στρατηγικής, πολιτικού θάρρους, κατεύθυνσης και προορισμού.
Μια Ευρώπη που μέσα από την πρόταση της απερχόμενης Επιτροπής προτείνει στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 δραστικές μειώσεις κονδυλίων όχι μόνο για την Πολιτική Συνοχής, αλλά και για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση των πόρων του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής κατά 12%, ενώ σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και 15% σε τρέχουσες τιμές.
Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι και πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ποιας ανάπτυξης όμως; Μιας ανάπτυξης όχι μόνο βασισμένης σε οικονομικούς όρους. Αλλά μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που απαντάει στις μεγάλες πρόκλησεις της εποχής μας, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την παραγωγή, τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για αυτό τον λόγο προωθούμε πολιτικές που σημαίνουν κυρίως την εφαρμογή μιας απλής, αποτελεσματικής, ενιαίας - και όχι πολλών ταχυτήτων - Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και φυσικά δεν μένουμε εκεί. Σε ζητήματα αιχμής, όπως η κλιματική/περιβαλλοντική αλλαγή, η δημόσια υγεία, η προστασία των καταναλωτών και το κόστος των αγροτικών προϊόντων, δεν κλείνουμε τα μάτια.
Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθούν τετελεσμένα από τις δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να επιβάλουν μια ανταγωνιστική σχέση εξόντωσης, ανάμεσα στις οργανώσεις πολιτών - καταναλωτών και τους αγρότες. Γιατί για εμάς οι σχέσεις των αγροτών με το περιβάλλον και τους καταναλωτές δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά αντιθέτως είναι απολύτως συμπληρωματικές, είναι σχέσεις συγκοινωνούντων δοχείων.
Με απλά λόγια νοιαζόμαστε για ένα χωράφι με σωστά προϊόντα (περιβαλλοντική διάσταση) στη σωστή τιμή (οικονομική διάσταση) στο ράφι για τον καταναλωτή (κοινωνική διάσταση).
Όπλο μας για την ανάδειξη των κοινών συμφερόντων αγροτών, καταναλωτών και περιβαλλοντιστών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής και ευρωπαϊκής γεωργίας. Μόνο μέσα από τη «γεωργία ακριβείας» θα μπορέσουμε να αναλάβουμε δράσεις πανευρωπαϊκής συνεργασίας, που θα στοχεύουν σε μια μεγαλύτερη, ποιοτικότερη και λιγότερο κοστοβόρα αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο της πολιτικής «produce more-and better-with less».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η εύλογη, ορθολογική και επιτυχημένη συνταγή για την ασθμαίνουσα ύπαιθρο, δεν είναι άλλη παρά περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερος στρατηγικός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος στις περιφερειακές και τοπικές συνθήκες των κρατών - μελών με περιβαλλοντικές πρόνοιες.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει μια ολιστική πολιτική για μια αειφόρο γεωργία και κτηνοτροφία, που θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την οικονομική διάσταση της καλλιέργειας, της παραγωγής και της διάθεσής των τροφίμων. Η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς αγροτικού εισοδήματος, συν τοις άλλοις, με την ισότιμη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας από όλους, αλλά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά, είναι κεφαλαιώδη ζητήματα για την προοδευτική παράταξη.

Ο Γιάννης Δάλμας είναι σύμβουλος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας