Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Φωτικής (πρ. Σερβίων & Κοζάνης) Αμβρόσιο

Ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Φωτικής (πρώην Σερβίων & Κοζάνης) κυρού Αμβροσίου.
Στις ιερές ακολουθίες θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμβρόσιος (Γιακαλής) γεννήθηκε στο Κεράμιο Καλλονής Λέσβου το 1940. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1967 και Πρεσβύτερος το 1974. Ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών,  Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (PhD) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (St. Johns College) και εργάσθηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Campion Hall, 1989-90).
Διετέλεσε Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του Κέμπριτζ, Πανεπιστημιακός Εφημέριος των Ορθοδόξων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (1984-88) και Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1991-1994). Υπηρέτησε από το 1991 ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης χειροτονήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1998, ενθρονίσθηκε στην Κοζάνη στις 15 Νοεμβρίου 1998 και στις 4 Φεβρουαρίου 2004 υπέβαλε την παραίτησή του. Εκοιμήθη στις 26 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα και την επομένη η εξόδιος ακολουθία και η ταφή τελέσθηκαν, κατόπιν επιθυμίας του εκλιπόντος, στην Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος (Ι. Μονής Κουτλουμουσίου) στο Άγιο Όρος.


Από την Ιερά Μητρόπολη

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ai-vres tha eprepe na drepese giati den anadiknieis tin katagelia pou sou egine gia to olo theme me tin epigrafi.

Ανώνυμος είπε...



Θέλω να σου καταγγείλω την εξής πράξη η οποία πέρα από το ότι είναι ανορθόδοξη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιεροσυλία. Περίμενα να περάσουνε οι μέρες μετά τον θάνατο του Μακαριστού και τέως Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Αμβροσίου Γιακαλή έτσι ώστε η ψυχή του να αναπαυτεί και να ησυχάσει από την ταλαιπωρία με τα προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια. Ο σημερινός Μητροπολίτης κ. Παύλος προτού καν αναπαυτεί ο προκάτοχος του έσπευσε να διαγράψει το όνομα του Μακαριστού Αμβροσίου από επιγραφή που βρίσκετε στην είσοδο της πολιούχου Εκκλησίας των Σερβίων Αγίας Κυριακής και να το αντικαταστήσει με το δικό του εις ένδειξη αλαζονείας και μικροπρέπειας στο έργο την αγιογράφησης του Ιερού ναού που ξεκίνησε επί των ημερών του προκατόχου του κ. Γιακαλή το 1999. Όπως θα δειτε και στην επιγραφή το πόσο πρόχειρα αφαιρέθηκε το όνομα του Μακαριστού Αμβροσίου φαίνετε στο γεγονός των ημερομηνιών. Ξεκίνησε το 1999 αρχιερατευοντος κ.κ Παύλου (ο οποίος ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη το 2004) και τελείωσε το 2013 (ο Ναός αγιογραφείτε ακόμα). Η καταγγελία μου έρχεται να γίνει την ίδια στιγμή με την επιστολή του Μητροπολίτη κ. Παύλου στο Δήμαρχο Σερβίων όσον αφορά τον όρκο του Πολεμιστή που έδωσε ο Δήμαρχος στη ομάδα του Αρτέμη Σώρρα. Σε καμία περίπτωση δεν ενστερνίζομαι τόσο τις απόψεις του Σώρρα και του Δημάρχου (με αυτό θα ασχοληθούμε άλλη φορά) όσο και τις φαεινές ιδέες του Μητροπολήτη κ. Παύλου να επεμβαίνει και να παραποιεί επιγραφές και ονόματα για έργα που έγιναν προτού ενθρονιστεί στην Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης . Οι πολίτες των Σερβίων δεν θα δεχτούνε καμία απειλή και καμιά προειδοποίηση, το ίδιο συνέβη και με το κοινωνικό παντοπωλείο Σερβίων όπως γνωρίζεις όπου ο κ. Παύλος με μια πρόχειρη επιστολή σε ομιλία που έγινε με θέμα την ιστορία της Μητρόπολης προσπάθησε να το καταργήσει.

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε και την φωτογραφία της επιγραφής εις μνήμη του μακαριστού μπας και φιλοτιμηθεί κάποιος και επαναφέρει το όνομα του. Είναι ξεφτίλα το ολο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Γι αυτά που έγραψε οΑνώνυμος25 Φεβρουαρίου 2016 - 2:14 μ.μ. συμφωνώ απόλυτα έτσι είναι. Αλλά για το θέμα του Σώρρα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και δεν προβάλλονται και τα σχετικά σχόλια. Κάποιοι διαχειριστές τα βγάζουν και κάποιοι τα αφαιρούν και στο ξεκίνημα και όταν αναρτηθούν και τα δουν τα κατεβάζουν. Καταρχήν δεν ορκίστηκε κανένας στο Σώρρα και ο όρκος δεν είναι όρκος του. Και γιατί κολλάτε στον όρκο και αφήνεται την ουσία. Τα όσα σας έχουν πει τα γνωρίζατε; τα ερευνήσατε; δεν υπάρχει συνομωσία εις βάρος μας από πλευράς κυβερνόντων. Αυτά τα λίγα θα πω γιατί μπορεί να μην τα αναρτήσουν και πάει και χαμένος ο κόπος.
Σάκης

Ανώνυμος είπε...

H fotografia einai stin diathesi tou Blog, ean theloun oi diaxiristes as tin valoune

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που ξέρουν να βάζουν οι διαχειριστές είναι την ουρά κάτω από τα σκέλια. Απορώ πως τους κάθονται οι γυναίκες τους.
ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Mono gia tetia einai ikanos o Paylos, na svinei onomata, proin Mitropoliton, na min voitha tous metanastes pou irthan stin kozani kai epipleon mias kai den voithise ton piraxe i provoli tou patera Nikolaou o opios prosefere tis ipiresies tou. Giati den provlithike o Paylos kai provlithike o Pateras Nikolaos, kata ta alla tapinotita !!! Dropi

Το Προφίλ μας