Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Παπαδήμος: Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη

Της Αναστασίας Κυριανίδη
Την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με παράλληλη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους έθεσε ως προτεραιότητα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας θα πρέπει, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδήμο, να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες:
-Βαθύτερες και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία των αγορών. Αυτές περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, τη σωστή λειτουργία της αγοράς εργασίας και υπηρεσιών και την καλύτερη εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο πιο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας κρίνεται απαραίτητος για την επιτυχή εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, απαιτείται ένα θεσμικό, πολιτισμικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προάγουν την καινοτομία.
-ανακούφιση από την πιστωτική ασφυξία. Οι τράπεζες παρακωλύονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις εκροές καταθέσεων και τις σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης.
Στο σημείο αυτό, εξήγησε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν απολύτως απαραίτητη για την άμβλυνση της πιστωτικής κρίσης αλλά όχι επαρκής. Απαιτείται πιστωτική επέκταση για να διοχετευτούν κεφάλαια προς υγιείς επιχειρήσεις
-Πολιτικές για αύξηση της αθροιστικής ζήτησης μεσοπρόθεσμα, που παράλληλα θα φέρει βελτίωση της εμπιστοσύνης
Ο κ. Παπαδήμος εξήρε τη σημασία των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, με κυρίαρχη πηγή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και το λεγόμενο Σχέδιο Juncker.
Προϋπόθεση για να δοθεί στήριξη από τους ανωτέρω πυλώνες, είναι οι πολιτικές που συνδέονται με αυτούς, εκτός από αποτελεσματικά, να εφαρμοστούν και ταυτόχρονα.
Σε περίπτωση καθυστέρησης στην εφαρμογή των πολιτικών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και όχι στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως λανθασμένα έγινε στο παρελθόν.
Ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά πως ο βασικός λόγος που το υψηλό χρέος δρα ως περιοριστικός παράγοντας και αποτελεί βάρος για την οικονομία, είναι η πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη. Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη γιατί θα προσφέρει ευελιξία διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η αναπτυξη προηγειται αξιωματικα της δημοσιονομικης προσαρμογης. αυτο λεει και τωρα εδω
ο παπαδημος, οταν ηταν διορισμενος πρωθυπουργος, ψηφισε και εφαρμοσε ακριβως το αναποδο

σε οποιαδηποτε χωρα οι ευθυνες του στο σκανδαλο χρηματιστηριου και σαν διοικητης της ΤτΕ που οφειλε να ελεγχει τραπεζες-φουσκες θα συνιστουσαν μη παραγραφομενο εγκλημα
η ελλαδα ομως ειναι -οπως λεει και ενας υπαλληλος του δημου-τραπεζικη αποικια. και εμεις οι σκλαβοι λοβοτομημενοι

Το Προφίλ μας