Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Αγιασμός των Σχολείων και ‘’καλή σχολική χρονιά 2015-16’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τελέσαμε (11-9-2015) στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής εφημεριακής μας  διακονίας (του ιερού Ναού αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω) τον καθιερωμένο Αγιασμό ‘’επι τη ενάρξει των μαθημάτων εν τοις σχολείοις’’ στο 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού, με την παρουσία όλων των λιλιπούτειων μαθητών, των νηπιαγωγών τους Άσπας Παπαμίχου, Άννας Τσιανάκα και Εύας Ζίγκου, του εκπροσώπου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δασκάλου Νίκου Τσιουκαρδάνη, των γονέων των μικρών μαθητών, με συναισθήματα συγκίνησης πολλής και χαράς.

Συναισθήματα χαράς, που την αναμεταδίδουν τα λαμπερά πρόσωπα με τα ορθάνοιχτα μάτια των μαθητών. Και συγκίνησης, καθώς αναπαράγονται μέσα μου εικόνες και βιώματα από την πολύχρονη δασκαλική θητεία μου στη σχολική τάξη στο δημόσιο δημοτικό σχολείο, που εξακολουθεί να με ακολουθεί και να μου λείπει. 

Στον τελούμενο Αγιασμό ευθύς αμέσως με το Απολυτίκιο γίνεται μνεία στους Αποστόλους που έγιναν δεκτικοί της ανακαινιστικής παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, που από αλιείς, τους ανέδειξε σαγηνευτές όλης της οικουμένης εις δόξαν Χριστού.




Στον αναγνωσθέντα (από την νηπιαγωγό Άσπα Παπαμίχου) Απόστολο, ο άγιος Ιάκωβος περιγράφει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σοφία και την κάνουν αληθινή. Η αληθινή σοφία αποδείχνεται με τα έργα της καλής διαγωγής και  με τον ήρεμο τρόπο με τον οποίο γίνονται. Ο φθόνος ο φαρμακερός και οι εριστικές τάσεις όχι μόνο δεν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά και δείχνουν συμπεριφορά δαιμονική. Αληθινή σοφία είναι αυτή που έρχεται από το Θεό, που είναι απαλλαγμένη από τα ψεγάδια της ιδιοτέλειας και είναι ‘’ειρηνική, αγαθή, πειστική, γεμάτη ευσπλαχνία και καλούς καρπούς, αμερόληπτη και ειλικρινής’’. Η κοινωνική δικαιοσύνη (πρέπει να) πραγματώνεται με ειρηνικές διαδικασίες και έτσι ολοκληρώνει το αίτημα όσων ποθούν την ειρήνη.

Μαζί με τα ονόματα των εορταζόμενων αγίων, Θεοδώρας της ασκησάσης εν Αλεξανδρεία της Αιγύπτου και Ευανθίας, αναφέραμε και το όνομα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-1779) δασκάλου του Γένους, ο οποίος ‘’όργωσε την Ελλάδα διδάσκοντας. Απ’ όπου πέρασε ίδρυσε και από ένα σχολείο. Έφτασε να ιδρύσει διακόσια κοινά σχολεία, δημοτικά θα λέγαμε και δέκα ελληνικά, γυμνάσια’’, (‘’Στα νεότερα χρόνια’’, ιστορία ΣΤ’ Δημοτικού, ΟΕΔΒ, έκδοση 2005), σε χρόνους όπου ‘’όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η (τουρκική) σκλαβιά’’.

Αγίασα έναν προς έναν όλους τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου με τις νηπιαγωγούς τους και μετέφερα και την ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. 

Προέτρεψα τους γονείς να αγαπούν τους δασκάλους – τη χρειάζονται την αγάπη τους – και να συνεργάζονται στο δύσκολο και υπεύθυνο έργο που επιτελούν μέσα στα σχολεία προάγοντας την παιδεία στον άνθρωπο στην πιο τρυφερή του ηλικία.

Διότι οι δάσκαλοι, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό επίπεδο (όσες και όπου υπάρχουν), την οικονομική αστάθεια, την αβεβαιότητα για το μέλλον, τις κοινωνικές δυσκολίες, που όλα αυτά αντικατοπτρίζονται τόσο στη σχολική όσο και στην προσωπική τους ζωή, ανέδειξαν πανελληνίως το φιλότιμο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαιδευτικής κοινότητας και έχουν αποδείξει πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος του δασκάλου, που μπορεί να ‘’αναπληροί τα ελλείποντα’’, να υπερβαίνει τα εμπόδια και να μεταβάλλει τα προβλήματα σε ευκαιρίες.    

Μπορώ να ξέρω ότι οι δάσκαλοι (όλων των βαθμίδων) βασιζόμενοι στη διάθεση αυτοπροσφοράς και αυτοθυσίας, στην αγάπη για το λειτούργημα τους και στην επίγνωση ότι το έργο τους θα σημαδέψει το μέλλον του τόπου μας, που ενσαρκώνουν τα παιδιά μας, αναδεικνύονται αντάξιοι των περιστάσεων, απεγκλωβιζόμενοι από ταξικές κλίκες που διχάζουν.   

Εναπόκειται σε όλους μας, να διαμορφώσουμε το καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας με το όραμα της αληθινής παιδείας, με αρχές όπως η υπευθυνότητα και η εντιμότητα και με τα ζείδωρα ιδανικά της εθνικής μας παράδοσης.  

Απευθύνω το χαιρετισμό του Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και τον δικό μου σε όλα τα Σχολεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού (την οποία διακονώ): 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία και Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Πλατανορέματος,  Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Βαθυλάκκου – Μεσιανής – Ροδίτη και Λευκάρων και Γυμνάσιο - Λύκειο Βελβεντού.

Καλή σχολική χρονιά 2015-16.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
11-9-2015

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ο Δεσποτας απομακρυνει τις μοναχες απο τη μονη Αγ Τριαδος Βελβεντου ;;;;;;;;τοσες υπογραφες δεν λαμβανονται υποψιν;;;;

Το Προφίλ μας