Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ήταν ανοιχτός ο ασκός

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Διαβάζω ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην άποψη πως τα 1.500 ευρώ αποτελούν στη σημερινή Ελλάδα ένα υψηλό, πλούσιο ή υπεραρκετό (πείτε το όπως προτιμάτε) μηνιαίο εισόδημα και γι’ αυτό καταλήγει στην απόφαση να κάνει τους όποιους οικονομικούς σχεδιασμούς της για το μέλλον με βάση αυτό το ποσό. Και έκρινε προφανώς ότι οι διαθέτοντες αυτό το εισόδημα είναι σε θέση και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις να υποστούν και περικοπές των αποδοχών τους (αν είναι συνταξιούχοι) να αντέξουν και τις όποιες άλλες επιβαρύνσεις σκαρφιστεί η κυβέρνηση να σηκώσουν.
Είναι ένα γεγονός που δεν με ξάφνιασε, διότι, αν θυμάστε, από το 2012 μας προετοίμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Γλέζου μάλιστα, γι’ αυτού του επιπέδου τις εισοδηματικές αξιολογήσεις. Και τότε μεν δεν ήταν ακόμη ορατό το ενδεχόμενο της ανόδου του στην εξουσία και της προώθησης τέτοιων σχεδιασμών, αλλά τώρα που φαίνεται να είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση των φορολογικών και άλλων συναφών προθέσεων των κυβερνώντων, εύλογα νομίζω ότι θα τίθενται κάποια ερωτήματα, είτε αυτά μας αρέσουν είτε όχι.
Για παράδειγμα, εύλογη είναι υποθέτω η απορία για την οροφή που πρέπει να έχουν οι αποδοχές και οι δαπάνες στον δημόσιο τομέα. Και εννοώ όλων των καθ’ οιονδήποτε τρόπο αμειβομένων από τον στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των ανώτερων ή και ανώτατων λειτουργών του. Σ’ ένα χρεοκοπημένο ουσιαστικά κράτος όπου ο πήχης της οικονομικής άνεσης ή και αντοχής έχει πέσει τόσο χαμηλά, ποιος δεν ξέρει ότι εκεί τελικά θα ξαναφτάσουμε; Στην Ελλάδα ζούμε, ας μη γελιόμαστε.
Λαϊκιστική η σκέψη; Δεν λέω όχι. Αλλά με αυτού του είδους τις λογικές δεν άνοιξε ο δρόμος για την εξουσία στον Τσίπρα και στους συνεργάτες του; Την οργή των αδικημένων από τη μνημονιακή λαίλαπα δεν αξιοποίησαν; Στην οικονομική εξουθένωση των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων δεν πάτησαν για να σκαρφαλώσουν στα κυβερνητικά έδρανα;
Ηδη ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και όσο οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα παύουν να έχουν θεωρητικό χαρακτήρα και θα μεταβάλλονται σε πιεστικές υποχρεώσεις, τόσο θα αποδεικνύεται πως οι άνεμοι που μεθοδικά σπάρθηκαν επί χρόνια μόνο θύελλες είναι ικανοί να προσφέρουν.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας