Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η μεγάλη επιστροφή των επίορκων στο Δημόσιο

Βήματα πίσω κάνει το Δημόσιο, αφού με την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας που επέφερε ο νόμος τον οποίο είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιστρέφουν στις θέσεις τους οι επίορκοι υπάλληλοι. 
Περισσότεροι από 900 υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα επιστρέφουν στις θέσεις τους, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αμηχανία και να αναζητά τρόπους ώστε να «παγώσει» την επιστροφή των υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα ή έχουν καταδικαστικές δικαστικές. Το εντυπωσιακό είναι χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου η πόρτα του Δημοσίου ανοίγει ξανά για δημόσιους υπάλληλους που κατηγορούνται ακόμα και με βαριά εγκλήματα, ενώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται  κανονικά σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.
Ενδεικτικές περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων 

Τον Ιανουάριο του 2015 σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου υπουργείου βρίσκονταν σε αργία 903 άτομα. Μεταξύ αυτών υπήρχαν κάποιοι που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες και για τις οποίες η Δικαιοσύνη είχε διατάξει την φυλάκισή τους.
Ορισμένες περιπτώσεις επίορκων:
  • Εφοριακός στη Χαλκιδική στον οποίο είχε υποβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών για κατάχρηση από κοινού με τέσσερα ακόμα άτομα περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από τη ΔΟΥ Χαλκιδικής.
  • Δημοτική υπάλληλος είχε σε αργία επειδή είχε παραπεμφθεί αμετάκλητα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
  • Γιατρός σε νοσοκομείο της Β. Ελλάδας πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, αναμένεται να επιστρέψει στη θέση του
  • Μία ακόμα περίπτωση γιατρού σε νοσοκομείου της Αθήνας που παραπέμφθηκε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων γιατί εκβίαζε μαζί με άλλους επιχειρηματία, απειλώντας να προκαλέσει βλάβη στην επιχείρηση αν το θύμα δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του.
  • Άγνωστο επίσης παραμένει τι έχει συμβεί και με εκείνους που έχουν καταχραστεί τεράστια ποσά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Ρακιντζής: Να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά για να λυθεί το θέμα
Ερωτηθείς γιατί επιστρέφουν οι επίορκοι ο κ. Ρακιντζής μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" απάντησε ότι είναι θέμα νόμου και εξήγησε: "Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι άμα ασκηθεί εναντίον σου πειθαρχική δίωξη ή ποινική δίωξη τίθεσαι σε υποχρεωτική αργία. Αυτός ο νόμος είχε ορισμένες αδικίες, δηλαδή στα βαρύτατα αδικήματα καλά κάνουν και τίθενται σε αργία, αλλά σε πολύ ελαφρά αδικήματα, μια παράβαση απλή καθήκοντος, πάλι ετίθεντο σε αργία. Έπρεπε λοιπόν να διορθωθεί, αλλά διορθώθηκε με τρόπο ώστε καταργήθηκε τελείως η υποχρεωτική αργία και όλοι άρχισαν να γυρίζουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν λειτουργούσαν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια".
Στην ερώτηση γιατί δεν λειτουργούν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια απάντησε: "Γιατί έγινε αλλαγή της συνθέσεώς τους. Ενώ παλιά ήταν τρεις δικαστές και ένας διοικητικός υπάλληλος με το νόμο του Κατρούγκαλου έβαλαν και δύο αιρετούς. Για να μπουν λοιπόν αυτοί πρέπει να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν εκλογές, να διοριστούν".
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ρακιντζής τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η πειθαρχική διαδικασία "κυρίως στους γιατρούς του ΕΣΥ", σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή το κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο των γιατρών δεν έχει σχηματιστεί και εκκρεμούν 60 υποθέσεις.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας