Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα RealNews

-Στην τελική συμφωνία με τους εταίρους στοχεύει η κυβέρνηση πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Αν την πετύχει, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με την ψήφο των βουλευτών του;

Έχουμε στηρίξει την προσπάθεια να αποφύγει η πατρίδα μας το καταστροφικό ενδεχόμενο της άτακτης χρεωκοπίας και του GREXIT, που μετά από ένα εξάμηνο ερασιτεχνικών αστοχιών και επικίνδυνων τυχοδιωκτισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μας χτύπησαν δυνατά την πόρτα. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, που έχει καταστεί δυστυχώς εθνική ανάγκη.
Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη βημάτων για το επόμενο διάστημα. Που θα διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις επιτυχούς εξειδίκευσης και εφαρμογής της συμφωνίας από μια ικανή κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον πολιτικής , οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Έχουμε θέσει τα ζητήματα αυτά με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο αλλά και δημόσια. Δεν έχουμε υπογράψει ούτε θα υπογράψουμε καμία λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα. Για να έχει νόημα, περιεχόμενο και αποτέλεσμα για τη χώρα και το λαό μας αυτή η πατριωτική στάση ευθύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια στην άρση του αδιεξόδου που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δημιούργησαν.

-Ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση του είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Μπορεί να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση ή χρειάζεται άλλη κυβέρνηση; Και αν ναι, ποια; Θα συμμετείχατε ως ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ειδικού σκοπού?

Το σοβαρό ζήτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση, ως έχει, θέλει και μπορεί να σηκώσει το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε. Η αντιπολίτευση, για λόγους εθνικής ανάγκης, κάλυψε το αντίστοιχο έλλειμμα σε επίπεδο Βουλής. Σε επίπεδο κυβέρνησης το ερώτημα αυτό φύσει και θέσει αρμόδιος και υπεύθυνος να το απαντήσει είναι ο Πρωθυπουργός. Σε ότι μας αφορά δεν διεκδικούμε, ούτε καν επιθυμούμε την συμμετοχή μας σε κυβερνητικό σχήμα. Αυτό όμως που απαιτούμε είναι να υπάρξει η αναγκαία πολιτική συνεννόηση για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να μην σηκώσει στις πλάτες του ο λαός τα 14 δις μέτρα του “πρώτη φορά αριστερού” μνημονίου χωρίς αποτέλεσμα.

 -Διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως ο πρωθυπουργός συζητά το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Σας βρίσκει σύμφωνη; Πολλοί λένε ότι οι άμεσες εκλογές θα ήταν πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ, είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο.
Όμως μέχρι η χώρα να “πατήσει” σε ασφαλές και σταθερό έδαφος, δηλαδή να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και η πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι εκλογές.
Οι πρόωρες εκλογές εξυπηρετούν μόνο προσωπικούς, κομματικούς και εσωκομματικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Σχεδιασμοί που, με τεράστιο κόστος για την οικονομία και τη κοινωνία, πάντα έχουν στις ιεραρχήσεις του κ. Τσίπρα προτεραιότητα.

-Στο παρασκήνιο γίνεται συζήτηση για συγκρότηση του «Ευρωπαϊκού Μετώπου», στο οποίο θα συμμετάσχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και θα κατέλθει στις εκλογές ως μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Συζητάτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δεν πιστεύουμε σε ανιστόρητα, πολωτικά και διχαστικά μέτωπα. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μέρα με τη μέρα προχωρούν με πίστη και αυτοπεποίθηση στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός δυναμικού ΑΛΛΟΥ ΠΟΛΟΥ με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτοδύναμο ρόλο. Διεκδικούμε, διαμορφώνουμε και διευρύνουμε αξιόπιστα και δημιουργικά το ζωτικό χώρο ενός Πατριωτικού και Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Προοδευτικού Ρεύματος με αναφορές στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κέντρο-Αριστερά και την Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Θέλουμε τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των Πολιτών και του Λαού για να εκφράσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους έντιμους δημόσιους λειτουργούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες που βλέπουν μια φοροεπιδρομή, ισοπεδωτική και καταστροφική , τις γυναίκες, τους άνεργους που βλέπουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επένδυση το επόμενο διάστημα στη χώρα, τη νέα γενιά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ και δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν τα χρήματά τους. Οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο των επιλογών μας.

-Έχετε ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθησή της;

Έχω ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής από το 2005 όταν ως πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, συμμετείχα σε εκδήλωση του τότε Συνασπισμού με πρόεδρο το Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος να μην προχωρήσει σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Ήταν βέβαια διαφορετικές οι συνθήκες. Τώρα όμως είναι πλέον κατανοητό ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μονοκομματική κυβέρνηση, από ένα κόμμα. Η απλή αναλογική θα δώσει τη δυνατότητα για νέες συνεργασίες, για νέες νοοτροπίες. Θα καθυποτάξει την έπαρση του ισχυρού, θα φέρει νέα ήθη στην πολιτική ζωή. Εμείς ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να εφαρμόσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Ήδη έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου και θα επανέλθουμε. Με την πρόταση μας έχουν στοιχηθεί και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

-Μετά και από την απάντηση που σας έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τον Γ.Βαρουφάκη, συμφωνείτε με όσους λένε ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο; Και τι σημαίνει η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα;

Ο κ. Βαρουφάκης, έχει κληθεί από εμάς και θα πρέπει να παρουσιαστεί στην Εξεταστική της Βουλής να μιλήσει για το τρίτο μνημόνιο αλλά και για όσα ο ίδιος αποκάλυψε και ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας για λόγους που μόνο εκείνος και ο κ. Βαρουφάκης γνωρίζουν, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για ενέργειες που κατά δήλωση άλλου υπουργού του θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν αδίκημα περί εσχάτης προδοσίας.
Ο Πρωθυπουργός που αρνείται την ιδιοκτησία της συμφωνίας που υπέγραψε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, σπεύδει να αναλάβει την ιδιοκτησία των ενεργειών και των επικίνδυνων “παιγνίων” του κ. Βαρουφάκη. “Ομοιος ομοίω αεί πελάζει”!


-Με δεδομένο ότι τυχόν αυτοδυναμία φαίνεται δύσκολη σε περίπτωση εκλογών, το ΠΑΣΟΚ μετά από αυτές θα συνεργαζόταν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πρώτο και υπηρέτησε με κόστος την ανάγκη ευρύτερων μη μονοκομματικών κυβερνητικών σχημάτων. Η ανάγκη πολιτικής συνεννόησης και συνεργασιών θα πρέπει να εμπεδωθεί στην κουλτούρα του πολιτικού συστήματος συνολικά.
Όχι όμως ευκαιριακά, χωρίς συγκεκριμένο και δεσμευτικό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, που συγκροτούν παράταιρα και αναποτελεσματικά κυβερνητικά σχήματα.
Το ΠΑΣΟΚ θα είναι χρήσιμο όχι ως κυβερνητικός εταίρος με μια συμπληρωματική και ενσωματώσιμη Κοινοβουλευτική δύναμη χωρίς ξεχωριστή ταυτότητα, χωρίς διακριτό λόγο και ουσιαστικό ρόλο.
Δεν πάσχουμε από στερητικό σύνδρομο κυβερνητισμού. Το αντίθετο.
Μακριά από εμάς λοιπόν   ο ρόλος του «πρόθυμου» εταίρου σε παντός καιρού κυβερνητικές συνεργασίες δίχως κοινό συνεκτικό προγραμματικό πλαίσιο, με στόχους, ευθύνες και δεσμεύσεις.

 -Αλήθεια, ανησυχείτε μήπως μετά το ‘ξεκαθάρισμα’ που δείχνει να επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σας εκτοπίσει από τον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Ευτυχώς δεν ισχύει σε τόσο απόλυτο βαθμό ότι ” Στη Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις”.
Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει στο χώρο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που είναι η δική μας πολιτική οικογένεια. Αυτή που, μετά από τις δικές μας πρωτοβουλίες, στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Την ώρα που η “αριστεροί” ομοϊδεάτες του κ.Τσίπρα σε όλη την Ευρώπη ψήφισαν κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Εκεί ανήκει ο Πρωθυπουργός και εκεί θα μείνει.

-Ενόψει της δύσκολης συνέχειας και πιθανόν εκλογών, σκέφτεστε να κάνετε άνοιγμα σε στελέχη που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και σε άλλες ίσως δυνάμεις;

Απευθύνω Γενικό Προσκλητήριο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, προς όλους τους πολίτες, την πολιτική και κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
Η θέση τους είναι κοντά μας, μαζί μας, στην νέα πορεία που ξεκινήσαμε.
Την ίδια στιγμή   ξεκινάμε πιο εντατικά το διάλογο με κόμματα, πρωτοβουλίες, Κινήσεις Πολιτών με τη συγκρότηση της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναζήτησης κοινών τόπων και δράσεων εντός και εκτός Βουλής με τις ευρύτερες δυνάμεις του χώρου.
Ενότητα, ανανέωση, διεύρυνση είναι το τρίπτυχο που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας δημοκρατικής συμπαράταξης, της προοδευτικής συμμαχίας που έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας