Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Εκδήλωση στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας


«Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς: Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο» 
 Ο Δήμος Βοΐου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας με θέμα: «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς: Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο», όπου θα δώσει διάλεξη  ο εκπαιδευτικός  Αναστάσιος Α. Παπάς, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δρ. Αναστάσιος  Ν. Δάρδας.
Ο λόγιος δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1727 κι έζησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από τον τόπο καταγωγής του, στις παροικίες της Αυστροουγγαρίας, όπου και πέθανε στη Βιέννη το1796. Απέκτησε τη βασική παιδεία στη Σιάτιστα και την ανώτερη στα Γιάννενα με δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη. Διεύρυνε τις γνώσεις του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, όπου διδάχτηκε Γερμανικά και Λατινικά και κατόπιν μετέβη στη Βιέννη, όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και ιατρικής.
 Ως διδάσκαλος συνεισέφερε στη μόρφωση των ελληνοπαίδων της οθωμανοκρατούμενης Ελλάδας και των ελληνικών παροικιών. H συμβολή του, όμως, στην παιδεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως αποδεικνύεται από το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Συνέγραψε το πρώτο έντυπο ελληνικό αλφαβητάριο με τίτλο Μέγα Αλφαβητάριον που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1771, βοηθήματα για την ελληνική γλώσσα, καθώς και δίγλωσσα εγχειρίδια στην ελληνική και στη γερμανική γλώσσα. Η συμβολή του, μέσω της εκπαιδευτικής και συγγραφικής δραστηριότητας, παρέμεινε άγνωστη, παρότι υπήρξε ρήτορας με εξαιρετική δεινότητα, συστηματικός ερευνητής, μεταφραστής λατινικών έργων, επιμελητής σημαντικών εκδόσεων, συνθέτης ηρωελεγειακών επών και Ιάμβων σε εκδόσεις άλλων συγγραφέων της εποχής.
Ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου ήταν ένα λόγιος, φιλομαθής, γλωσσομαθής, θεολογικά καταρτισμένος και αρχαιογνώστης, ο οποίος συνέβαλε όχι μόνο στη μόρφωση των απανταχού Ελλήνων, αλλά και στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου γένους εν γένει.
Βιογραφικό εισηγητή
Ο Αναστάσιος Παπάς είναι Σιατιστινός δάσκαλος, θεολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, κάτοχος τίτλου μετεκπαίδευσης από το Διδασκαλείο του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και πιστοποιημένος επιμορφωτής στις Νέες Τεχνολογίες. Εκτός του παραπάνω βιβλίου, έχει συγγράψει το βιβλίο «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις προσέχω τον εαυτό μου» και συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με έμφαση στα Μαθηματικά - Απόψεις Εκπαιδευτικών». Συμμετέχει ως επιμορφωτής δασκάλων στο 1ο και 2ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, καθώς και ως εισηγητής σε σεμινάρια και ημερίδες σε δασκάλους. Υπήρξε εισηγητής σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ άρθρα του είναι δημοσιευμένα σε συλλογικούς τόμους και στο διαδίκτυο.
Στοιχεία επικοινωνίας: papastasos@gmail.com

                                                                                                   Από το Δήμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας