Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Πολιτών εγκώμιον

Της Βάσως Κιντή
Με την υπογραφή της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο που μας κρατά στην ΕΕ και τη δήλωση Γιούνκερ ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει αμετάκλητα μέλος της Ευρωζώνης» είναι η ώρα να απευθύνουμε δημόσιο έπαινο στους πολίτες που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στάθηκαν όρθιοι και υπερασπίστηκαν με σθένος, παρρησία, επιμονή, εγκαρτέρηση, αλληλεγγύη και γνώση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα δικαιώματα, την ισοπολιτεία, την ισονομία, την ίδια τη λογική.
Η δική τους εγρήγορση, η κινητοποίηση, η αντοχή, η αμοιβαία συμπαράσταση, η αλληλοενημέρωση και η κριτική επέτρεψε και κατέστησε δυνατή αυτή την εξέλιξη απέναντι σε ένα κλίμα ζόφου, μισαλλοδοξίας, διωγμών, συστηματικής παραπληροφόρησης και συκοφαντίας, σκοταδισμού και τυφλής βίας.

Δημόσιους έπαινος σ’ αυτούς που στη δουλειά τους, στη γειτονιά τους, στην πόλη τους  δεν υποτάχθηκαν στην τρομοκρατία και στις απειλές και  με τον λόγο τους ή ακόμη και τη σιωπή τους αντιστάθηκαν και δεν παρασύρθηκαν στο κυνήγι ιδεών και ανθρώπων.
Δημόσιος έπαινος σ’ αυτούς που δεν δίστασαν να βγουν μπροστά, να μιλήσουν  και να σταθούν δίπλα σε εκείνους που λοιδορήθηκαν, απειλήθηκαν και καταδιώχθηκαν, με πέτρες, αυγά, στειλιάρια, νερά, μολότωφ, κατάρες και ύβρεις.
Δημόσιος έπαινος σε αυτούς που συνέταξαν και υπέγραψαν εκατοντάδες κείμενα διαμαρτυρίας, ανάλυσης, ενημέρωσης και κριτικής. Σ’ αυτούς που αποκάλυπταν συστηματικά τα ψεύδη, την προπαγάνδα, την ανοησία, τη στρεψοδικία, τα κόλπα και την εξαπάτηση.
Δημόσιος έπαινος στους Έλληνες και στους φιλέλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έβαλαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην υπηρεσία της αλήθειας και της προκοπής για τη χώρα και τους πολίτες της, ιδίως τους πιο αδύναμους και ανυπεράσπιστους από αυτούς, τους ανέργους, τους νέους, τους απόμαχους της ζωής.
Δημόσιος έπαινος σε όσους, επαγγελματίες ή μη, μάς ενημέρωναν συστηματικά με γνώση και ήθος για όσα πραγματικά συμβαίνουν ή δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, στη δημόσια σφαίρα αλλά και στους χώρους δουλειάς.
Δημόσιος έπαινος σ’ αυτούς που στέκονταν να σκεφτούν και να μάθουν, σ’ αυτούς που δεν ακολούθησαν το κοπάδι των εύκολων καταγγελιών, των απίθανων συνομωσιών και των μαγικών λύσεων.
Δημόσιος έπαινος σ’ αυτούς που με αυτοσυγκράτηση, χιούμορ και κριτικό πνεύμα διέλυαν συστηματικά τον πηχτό και πνιγηρό πολτό της κολακείας, της άγνοιας, του συμφυρμού των εννοιών, του παραλογισμού και της ασυναρτησίας.
Δημόσιος έπαινος σ’ αυτούς που παρέμειναν ευγενείς, πραγματικά αξιοπρεπείς, ψύχραιμοι και καρτερικοί μπροστά στο κύμα αγένειας, εξαχρείωσης, εκχυδαϊσμού και ανθρωποφαγίας.
Δημόσιος έπαινος σ’ αυτούς που σ’ ένα περιβάλλον στέρησης, ματαίωσης, αβεβαιότητας και σύγχυσης επέμεναν με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και τη χώρα να κάνουν τη δουλειά τους και το καθήκον τους, να χτίζουν και όχι να καταστρέφουν, να προστατεύουν τους υπαλλήλους τους, να πληρώνουν τους φόρους τους, να βοηθούν τον συνάνθρωπό τους.
Δημόσιος έπαινος σ’ αυτούς που επέμειναν στους ανοιχτούς ορίζοντες και στον κοσμοπολιτισμό τους.
Όλοι αυτοί ήταν πάντα εκεί. Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα και στήριξαν εκείνες τις ενέργειες και τους πολιτικούς που προσπάθησαν να μάς κρατήσουν σε ορθή πορεία. Εκείνη την πορεία που χάραξαν γενιές Ελλήνων στην ιστορία με αγώνες και μεγάλες θυσίες, που ταξίδεψαν, μορφώθηκαν, μόχθησαν, άνοιξαν και ακολούθησαν εμπορικούς δρόμους ώστε να μπορούμε σήμερα εμείς, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να μετέχουμε, όπως έχουν υποστηρίξει οι Ν. Αλιβιζάτος, Κ. Κωστής, Στ. Καλύβας στα βιβλία τους, στον αξιοζήλευτο κύκλο των πλούσιων χωρών με τις περισσότερες ελευθερίες και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Όλοι αυτοί οι πολίτες συναντήθηκαν πρόσφατα όλοι μαζί αυθόρμητα στο Σύνταγμα αποτρέποντας, με μόνο όπλο τη μεστή και στιβαρή παρουσία τους, χωρίς κραυγές, χωρίς οργή και μνησικακία, απόπειρες εκτροπής και αναχρονιστικής αναδίπλωσης.
Τον αγώνα αυτόν τον κέρδισαν προς το συμφέρον όλων. Επέμειναν, άντεξαν και είναι νικητές. Μπορούν τώρα να αισθάνονται ικανοποίηση ότι έκαναν τα σωστό ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών και στις προσδοκίες των προηγούμενων και των επόμενων γενεών. Ήταν παρόντες στα δύσκολα που πέρασαν και θα είναι παρόντες στα δύσκολα που έρχονται. Πάντα σε ετοιμότητα και πάντα εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας