Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο

Με τον εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, συνοδεία νέων ποντιακών σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές που θα “φυλάττουν” και θα “φρουρούν” την εικόνα ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής 14ης Αυγούστου, οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Καστανιά Ημαθίας για τον Δεκαπενταύγουστο.
Λίγη ώρα αργότερα, μουσικές και μελωδίες από τον Πόντο, από τα χέρια των νέων των Ποντιακών σωματείων, θα πλημμυρίσουν τις πλαγιές του Βερμίου Όρους, στην Καστανιά, εκεί όπου κάθε χρόνο, τέτοιον καιρό, συρρέουν εκατοντάδες πιστοί, σε μια γιορτή που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του Ελληνισμού στον Πόντο.
 Όπως ανακοινώθηκε από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο “Παναγία Σουμελά”, το Σάββατο 15 Αυγούστου, στις 7 το πρωί, θα ξεκινήσουν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.
Η επίσημη λιτάνευση της εικόνας θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων.
Σημειώνεται ότι το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά που εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα της κατοικία. Την εικόνα είχε μεταφέρει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης, το 1931.
kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας