Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Επτά κόμματα μία... πολιτική

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Η κυβέρνηση με αλλεπάλληλα non paper μετά το κλείσιμο της συμφωνίας προσπαθεί να εντοπίσει τα πολλά θετικά, όπως διατείνεται, σημεία του Μνημονίου, αλλά εντέχνως παραλείπει το πιο σημαντικό.
«Πανηγυρίζει» για όλα όσα... πέτυχε, εκτός από αυτό για το οποίο αισθάνεται ικανοποιημένη η οικονομία.
Ότι με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου κατέρρευσε ένας ολόκληρος μύθος για «αντιμνημονιακές» πολιτικές που υφάνθηκε μετά το 2010 και τον οποίο ασπάσθηκαν πολλά κόμματα και αρχηγοί.
Αλλωστε, πάνω σε αυτόν τον μύθο επένδυσε και ο Αντ. Σαμαράς το 2012, με αυτόν ως σημαία έγινε κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα, με εξαίρεση το σταθερό στις απόψεις του και τη συνεπή με τα οράματά του στάση του ΚΚΕ, έμειναν μόνο κάτι γραφικοί ή περιθωριακοί καθηγητές να διαλαλούν και να επιδεικνύουν την «αντιμνημονιακή» ταυτότητα.
Ο βασικός κορμός του κυβερνώντος κόμματος, μαζί και ο Π. Καμμένος που δεν «έσκυψε» ποτέ βαδίζοντας πάντα... όρθιος, προσαρμόζονται στη σκληρή πραγματι-κότητα.

Ετσι με το τρίτο και πιο οδυνηρό και ανέλπιστο Μνημόνιο που ήρθε από το πουθενά, η «οικογένεια» των μνημονιακών κομμάτων γίνεται επταμελής.
Τα δύο, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ, εξαφανίστηκαν από τη Βουλή, το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε, η Νέα Δημοκρατία ζει με το πασοκικό πάθημα, το «Ποτάμι» στήθηκε στα ερείπια του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δοκιμάζουν το μνημονιακό κοστούμι.
Γι' αυτό το τρίτο και πιο σκληρό Μνημόνιο είναι το πιο σημαντικό.
Είναι το «μάθημα» που δίνει η ίδια η οικονομία στους αιθεροβάμονες, στους άσχετους, στους λαϊκιστές, που θεωρούσαν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι δρόμοι που όλοι οδηγούν κατευθείαν στον Παράδεισο χωρίς καμία θυσία, ούτε καν προσευχή.
Και είναι όντως παρήγορο το γεγονός ότι σημερινοί υπουργοί που «έστησαν» την πολιτική τους καριέρα σηκώνοντας τις μπάρες στα διόδια, που πρωτοστάτησαν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» και προπηλάκιζαν σε ταβέρνες και πλατείες τους προηγούμενους υπουργούς ως μνημονιακούς να ψηφίζουν και να υπερασπίζονται μάλιστα με σθένος το νέο Μνημόνιο.
Αν μη τι άλλο, αυτό το Μνημόνιο προσγειώνει στην πραγματικότητα τα στελέχη και τους αρχηγούς επτά κομμάτων και προβληματίζει τους ψηφοφόρους τους.
Τελικά είναι το μόνο θετικό που φέρνει η νέα συμφωνία. Γιατί κατά τα άλλα είναι το πιο οδυνηρό.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας