Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ολοκληρώθηκε στην ορεινή Σκούλιαρη το οδοιπορικό των Αρχιερατικών Παρακλήσεων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου για το Δεκαπενταύγουστο 2015.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ολοκληρώθηκε (13-8-2015) στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) το οδοιπορικό των Αρχιερατικών Παρακλήσεων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου προς την Παναγία για το γεγονός της Κοίμησής της.

Το οδοιπορικό με τις Αρχιερατικές Παρακλήσεις, ‘’Δεκαπενταύγουστος 2015’’, άνοιξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος με την ι. Παράκληση που τέλεσε στην Ι. Μονή της Παναγίας της Ζιδανιωτίσσης (2-8-2015) και έκλεισε (13-8-2015) - μετά από μια παρακλητική διαδρομή συνάθροισης του Λαού ‘’επί το αυτό’’ σε μεγαλύτερα και μικρότερα χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης - με την Αρχιερατική Παράκληση στον ι. ενοριακό ναό  της Κοίμησης της Θεοτόκου της Σκούλιαρης.

Η Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη) – τοπική Κοινότητα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού – είναι ένα από τα μικρότερα (τα σχεδόν ακατοίκητα) χωριά της Επαρχίας, που ωστόσο οι σημερινοί απανταχού Σκουλιαριώτες όχι μόνο δεν το ξεχνούν, αλλά το φροντίζουν, το αγαπούν, το επισκέπτονται, χτίζουν και αναπαλαιώνουν σπίτια και Ναούς, τελούν με μεγάλη συμμετοχή τα πανηγύρια τους – που είναι εκκλησιαστικά – συνδράμουν, το κατά δύναμιν, στην ποιότητα του συλλογικού βίου με αναφορά στα γεγονότα της Εκκλησίας.   

Η επίσκεψη του Μητροπολίτη στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη) και σε παρόμοια μικρά, απομακρυσμένα και ακατοίκητα χωριά, όπως λ.χ. το Καταφύγι και αρκετά άλλα έχει το συμβολισμό της: ενισχύει τη μνήμη, αγαπά (και) το μικρό ποίμνιο, φανερώνει πως η συνέχεια και το άνοιγμα σε άλλες τοπικές (ή εθνικές) κοινωνίες είναι δυνατή και έχει προέλευση τους μικρούς, αφανείς ίσως, υπαρκτούς όμως πυρήνες, τον εκκλησιαστικό τρόπο υπάρξεως και ένταξης όλου του βίου στο γεγονός της Ευχαριστίας.

Το Αρχιερατικό οδοιπορικό των Παρακλήσεων άρχισε από Μοναστήρι και ολοκληρώθηκε σε Ενορία. Υπάρχει και εδώ ένας συμβολισμός.

Ενορία και Μοναστήρι: πρόκειται για τα δύο ενεργά θεσμικά κύτταρα της Εκκλησίας, που (πρέπει να) λειτουργούν πάντα εντός της Εκκλησίας, χωρίς αντιπαλότητες και με την αίσθηση ανάγκης αλληλοτροφοδότησης και κοινής μαρτυρίας για το Χριστό στο σύγχρονο κόσμο.


Στην Παράκληση ο Σεβ. κ. Παύλος χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο.

Επαίνεσε τους ενορίτες για τον περικαλλή ναό που έχει τη χάρη του Θεού, αναφέρθηκε στην ευγένεια και τη σοφία του λαού, που συνεχίζει να είναι ευγενής και σοφός, έστω κι αν ισχύει το λόγιο του Διονυσίου Σολωμού: ‘’λαέ ευκολόπιστε και πάντα προδομένε’’, έκανε σύντομη αναφορά στους δικούς μας σοφούς, φιλοσόφους, αστρονόμους, τραγωδούς, ποιητές, λογοτέχνες και είπε ότι αυτοί όλοι είναι η ταυτότητά μας. Διαπίστωσε ότι υπάρχει προσπάθεια ανατροπής όλων αυτών και είπε ότι όσοι το επιχειρούν αυτό, αυτοί θα φύγουν.

Μίλησε για την Παναγία, που ήταν μια άσημη κόρη της Ναζαρέτ, που αξιώθηκε να γίνει η μάνα του Θεού, διότι ο Θεός ‘’επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού’’ (Λουκ. α’,48) και είπε ότι το πρότυπο των γυναικών (πρέπει να) είναι η Παναγία.

Όσο ο Έλληνας, είπε ο Σεβ., στηριζόταν στην πίστη, στο Σταυρό και στην Ανάσταση, δε φοβόταν. Τώρα δεν υπάρχει γαλήνη. Ο άνθρωπος, είπε, δεν είναι άλογο ζώον. Έχει σώμα και μέσα στο πνεύμα έχει το εμφύσημα του Θεού, είναι κατ’ εικόνα Θεού ο άνθρωπος. Η ασέβεια φέρνει αναστάτωση. Τρέχει να βρει ξεκούραση και μπαίνει μέσα στην ακαταστασία.

Ο Σεβ. ευχήθηκε ο Δεκαπενταύγουστος να αποτελέσει το εφαλτήριο για μιαν άλλη βιοτή ελευθερίας από τα πάθη. Ο Χριστός, μας χάρισε την Παναγία, που είναι η ‘’ελπίς των απηλπισμένων’’. Ας κάνουμε, είπε, κι εμείς το βήμα προς εκείνη. 

Η ευλόγηση των τοπικών προϊόντων:
Στην Αρχιερατική Παράκληση στη Σκούλιαρη ο Σεβ. κ. Παύλος ευλόγησε τα προσφερόμενα από τους παραγωγούς και οικολόγους συλλέκτες όσα από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι γυναίκες της Σκούλιαρης οικονόμησαν: 
o   φουκάλι (το χρησιμοποιούσαν για σκούπισμα και για βάψιμο σπιτιών), μέντα βουνού, θυμάρι, ρίγανη, χόρτο κατά του ζάχαρου, σπαθόχορτο, κλαδί ελιάς, ελιές, μοσχόβδα, κοντούλες, γκόρτσα, σταφύλι, δαμάσκηνα, κορόμηλα (τζιρνίκια), άγριο σπαράγγι (μπορντένες), παραγωγής Σκούλιαρης.
o   μέλι από τα λιβάδια και τα βοσκοτόπια Καταφυγίου, προσφορά Νίκου Τζινίκου.
o   άγριο θυμάρι, ιππουρίδα, ροδοπέταλα Begas, σαμπούκος, κράταιγος, προσφορά του οικολόγου συλλέκτη Γιάννη Παπαγόρα.
o   Ροδάκινα νοστιμότατα, εύγευστα νεκταρίνια και βιολογική ντομάτα Βελβεντού, προσφορά Γιώργου Πιστιώλα. 

Ο Σεβασμιώτατος προσήλθε στην Παράκληση με τον Αρχιδιάκονό του π. Μάξιμο Γεωργόπουλο και στο Αναλόγιο έψαλαν ο φοιτητής μουσικών σπουδών στο Ηράκλειο Κρήτης Θεοφάνης Μαργαρίτης και ο Βασίλης Καρανώτας.

Στη  ιερή Παράκληση παρέστησαν οι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοί τους και από την τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Τέτος, ο δημοτικός Σύμβουλος Μίλτος Ζορμπάς και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης.  

Στη δροσερή πλατεία της εκκλησιάς του χωριού, μέσα στο πράσινο τοπίο, κάτω από τα βαθύσκιωτα δέντρα, δίπλα στο τρεχούμενο κρύο νερό της βρύσης, δίπλα στο παλιό σχολειό και στο ανοιχτό καφενείο του χωριού, δίπλα στους άλλους παραθεριστές και στις παρέες των μικρών παιδιών, ο Σεβ. κ. Παύλος, είχε την ευκαιρία να καθίσει, να απολαύσει τη δροσιά, να πάρει το  κέρασμα και να ευλογήσει τα μικρά παιδιά που του έφερναν οι μανάδες τους.

Ψηλά στη Σκούλιαρη με θέα όλα τα χωριά της λεκάνης του Αλιάκμονα –Πολυφύτου ως πέρα μακριά στο Μπούρινο όρος, επαναλαμβανόταν με γλυκύτητα σε ήχο πλ. δ. εκ του Γα,  ο ύμνος του ι. υμνωδού που ενοποιεί τις υπάρξεις: ‘’Υμνήσατε παρθένοι δοξάσατε, νεανίσκοι, πρεσβύται και άρχοντες, της Θεοτόκου την Κοίμησιν’’ (Κανών Προεόρτιος 14 Αυγ., Ωδή ε’.).

Καλή Παναγιά!
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
14-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας