Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Αν πάει έτσι, σε ένα χρόνο ξανά GREXIT

Του Γιώργου Καρελιά
Πρώτα τα ευχάριστα: ο  πρωθυπουργός έχει περάσει πλέον στο στρατόπεδο των ρεαλιστών. Τα περισσότερα από όσα είπε το βράδυ της Τρίτης από την ΕΡΤ οδηγούν στο  συμπέρασμα ότι έχει απαλλαγεί από τις φαντασιώσεις  και αυταπάτες, που κουβαλούσε μέχρι πρόσφατα.
Το πιστοποιούν τρεις βασικές παραδοχές που έκανε:
  1. Η άτακτη χρεοκοπία θα ήταν μια κόλαση για τη χώρα και τους πολίτες.
  2. Δεν υπήρχε καμιά βοήθεια από πουθενά (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ) και καμιά ενθάρρυνση από τους ηγέτες αυτών των χωρών να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη.
  3. Ο συσχετισμός των δυνάμεων στην Ευρώπη σήμερα  τον υποχρεώνει να αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας
Σχόλιο ai-vreS: Ακριβώς τις ίδιες παραδοχές έκανε και Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πριν 5 χρόνια! Γιατί έπρεπε να χάσουμε 5 χρόνια... με τρομακτικές συνέπειες;;;

Ένα ακόμη ευχάριστο είναι η ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωσή του ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του και θα εφαρμόσει όσα συμφώνησε.
Εδώ τελειώνουν τα ευχάριστα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να
πιστεύει (ακόμα;) ότι μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, έστω με κάποιες υποχρεωτικές αλλαγές ορισμένων υπουργών. Αν είναι έτσι, πλανάται. Και θα πάθει ό,τι έπαθαν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, που έδιναν εντολές, αλλά διάφοροι υπουργοί τις αγνοούσαν. Γι’ αυτό και πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν. Το ίδιο θα πάθει και ο κ. Τσίπρας, πόσο μάλλον που ο ίδιος διακήρυξε ότι «δεν πιστεύει» στη συμφωνία που αποδέχτηκε και καλείται να υλοποιήσει. Γιατί να την υλοποιήσουν οι υπουργοί του;
Αν ο κ. Τσίπρας σκοπεύει, όπως φαίνεται, να περάσει τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, ώστε να πάρει την πρώτη δόση του δανείου και μετά να δει τι θα κάνει, η συμφωνία θα υπονομευθεί εκ των πραγμάτων. Οι δανειστές θα το καταλάβουν αμέσως, οι έλεγχοι θα δείχνουν ότι οι όροι δεν τηρούνται, οι δόσεις του νέου δανείου δεν θα καταβάλλονται και, το πολύ σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα είναι ξανά στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας. Τότε ουδείς θα μπορεί να αποτρέψει το GREXIT. Ο Σόιμπλε θα  θριαμβεύσει με μικρή καθυστέρηση. Αλλά γι’ αυτό θα φταίμε αποκλειστικά εμείς.
Για να μην επαληθευτεί αυτή η εφιαλτική πρόβλεψη, ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη:
  • Ή να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, με πρόσωπα αποφασισμένα να υπηρετήσουν αυτά που ο ίδιος συμφώνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
  • Ή να πάει γρήγορα σε εκλογές, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει και πώς.
Το χειρότερο από όλα θα είναι η τακτική του βλέποντας και κάνοντας, της δημιουργικής ασάφειας και των καθυστερήσεων, όπως έγινε  επί πέντε μήνες. Όλα αυτά οδήγησαν προχτές τη χώρα ένα βήμα από την άτακτη χρεοκοπία. Αν συνεχιστούν, σε ένα χρόνο (και πολύ λέμε) θα την οδηγήσουν  στη βέβαιη  καταστροφή.
Με τόση γνώση και συσσωρευμένες εμπειρίες, οι αυταπάτες δεν συγχωρούνται πλέον πουθενά.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας