Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Αυξήσεις στα εισιτήρια των Υπεραστικών και Αστικών ΚΤΕΛ Κοζάνης

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ - ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Μετά τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, είδη διατροφής και υπηρεσίες, μια ακόμα αύξηση αυτή στις μεταφορές έρχεται να επιβαρύνει την "τσέπη" του καταναλωτή.
Ειδικότερα, με την επιβάρυνση της τάξης του 10% πληρώνουν οι καταναλωτές ήδη τα εισιτήρια, τόσο των ΚΤΕΛ Αστικών Κοζάνης, όσο και των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Τα τοπικά ΚΤΕΛ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αύξηση του ΦΠΑ, η οποία δεν μπορούσε να απορροφηθεί με αποτέλεσμα να ακριβύνουν τα εισιτήρια, τόσο τα υπεραστικά όσο και αυτά των αστικών διαδρομών (ωστόσο στα αστικά η αύξηση είναι μέχρι το πολύ είκοσι λεπτά του ευρώ).

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ Κοζάνης, στα πιο πολυσύχναστα τοπικά δρομολόγια που είναι αυτά των Σερβίων ή της Πτολεμαΐδας, ο καταναλωτής πληρώνει τη μικρή αύξηση. Ενδεικτικά για το δρομολόγιο από Κοζάνη προς Πτολεμαΐδα το εισιτήριο από τα 2.80 ευρώ πήγε στα 3 ευρώ. Αλλά και το επίσης δημοφιλές δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης (η τιμή πήγε από 11.60 ευρώ στα 12.60 ευρώ). Σε ό,τι αφορά το δρομολόγιο των Αθηνών, από 43.20 ευρώ πήγε στα 47.20 ευρώ, με την επιβάρυνση να είναι κάπως "τσουχτερή" για τον επιβάτη.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία από τα ΚΤΕΛ Κοζάνης δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης, με τον κόσμο να δείχνει πως κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα όπως και τις υπόλοιπες χρονιές, ωστόσο αρκετά δρομολόγια έχουν περικοπεί (όχι όμως λόγω θέρους, αλλά λόγω κρίσης και μειωμένης κίνησης). Ο κόσμος όταν μαθαίνει για τις νέες τιμές των εισιτηρίων δείχνει -αναγκαστικά- κατανόηση και δεν δείχνει ιδιαίτερη δυσφορία.

Μικρές αυξήσεις στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ Αστικών
Εντωμεταξύ το ανώτερο στα 20 λεπτά του ευρώ ανέρχονται οι ανατιμήσεις των εισιτηρίων στα Αστικά ΚΤΕΛ Κοζάνης. Οι αυξήσεις γίνονται με βάση το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Συγκοινωνιών, με το οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο. Οι αυξήσεις επηρεάζουν τα περισσότερα δρομολόγια. Ενδεικτικά παραδείγματα: Το "πράσινο" εισιτήριο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, από 1.10 ευρώ θα πάει στα 1.20 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν (μέχρι στιγμής), τα φοιτητικά εισιτήρια (60 λεπτά), αλλά και τα εισιτήρια των πολυτέκνων για μετακινήσεις μέσα στην πόλη.
Επίσης,
Να σημειωθεί, επίσης, ότι για όσους επιβάτες έκοβαν ροζ εισιτήριο για να μετακινηθούν σε κάποιο από τα χωριά (όπως Ν. Νικόπολη, Καλαμιά, Πτελέα, Κ. Κώμη κ.α.) από 2 ευρώ το εισιτήριο πήγε στα 2.20 ευρώ αντίστοιχα. Για τα χωριά όπως τον Κρόκο, την Άνω Κώμη, το Πρωτοχώρι, τη Λευκόβρυση, Χαραυγή, Δρέπανο κ.α. το εισιτήριο θα πάει στο 1.70 ευρώ από 1.50 όπου ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι μετακινήσεις προς Κοίλα, Καρδιά θα κοστίζουν στο 1.20 ευρώ.
Κάποιες αντιδράσεις του κόσμου είναι λογικές, ενώ λόγω θέρους κάποια δρομολόγια μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αυξήσεις είχαν να γίνουν στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ αστικών από το 2010. Επίσης, ανάλογες αυξήσεις έχει κάνει και το ΚΤΕΛ Αστικών Πτολεμαΐδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας