Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Προς Συνέδριο τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ

Παράταση ενός μήνα -για μια τυχόν διάσπαση- οπότε και θα διεξαχθεί έκτακτο Συνέδριο αποφάσισε το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, η οποία στιγματίστηκε από αιχμηρές τοποθετήσεις που έκαναν το θερμόμετρο στο Σινέ Κεραμεικός να χτυπήσει κόκκινο.
Υπουργοί, βουλευτές, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΚΕ αλλά και στελέχη νομαρχιακών επιτροπών έλαβαν τον λόγο στη 12ωρη συνεδρίαση και αφού διασταύρωσαν τα ξίφη τους, υπερψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας για ανοιχτό συνέδριο το φθινόπωρο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια φόρμουλα που κατάφερε να προωθήσει η «προεδρική φρουρά» και τελικά να υιοθετηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω εσωστρέφεια «μέσω του Διαρκούς Συνεδρίου» αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύει η κυβέρνηση, μεσούσης της διαπραγμάτευσης», όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο iefimerida.gr.
Τι κέρδισε και τι έχασε ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός -με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα- ήταν παρών στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν οι ομιλίες σχεδόν όλη τη μέρα, ενώ αργά τη νύχτα και έπειτα από αλλεπάλληλες ζυμώσεις και διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να μην... κατεβάσει τελικά σε ψηφοφορία την πρόταση για το εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Στο «διά ταύτα», μετά και το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια ότι:
  • το κόμμα, μετά τα μπάνια του Αυγούστου, οδεύει διχασμένο στις συνεδριακές διαδικασίες,
  • κανείς δεν μπορεί να προδικάσει εάν όντως θα φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι οι εξελίξεις μπορεί να προλάβουν τον προγραμματισμό,
  • ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προβεί σε διαγραφές κι αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν χθες μέλη του κόμματος στο iefimerida.gr, «παρότι θα μπορούσε να το κάνει, στην Αριστερά χωρίς απόφαση Κεντρικής Επιτροπής δεν θα ήταν ηθικό»,
  • ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ισχυρός, αφού παρά τις πολιτικές διαφωνίες κανείς δεν έθεσε επί προσωπικού θέμα ηγεσίας.
«Και τέλεια συμφωνία να φέρναμε, πάλι θα διαφωνούσαν»
Παγιωμένη στους κόλπους της πλειοψηφίας είναι η άποψη ότι υπάρχουν δύο στρατηγικές μέσα στο ίδιο κόμμα: Αυτή του να υπογραφεί η συμφωνία και να καταβληθεί προσπάθεια στη συνέχεια να βελτιωθούν οι όροι της και η άλλη που κάνει λόγο για καταψήφιση των μνημονίων και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, στέλεχος της πλειοψηφίας υπογράμμιζε ότι «και την τέλεια συμφωνία να φέρναμε πάλι θα διαφωνούσαν», αφήνοντας να εννοηθεί πως εδώ και καιρό γνώριζαν την κατάληξη που θα είχαν οι διαφορές με το «Ρεύμα». Μένει λοιπόν να φανεί το πόσο θα διαρκέσει αυτή η ιδιόμορφη συγκατοίκηση κάτω από τη στέγη του ίδιου κόμματος, ενόψει βέβαια και της ψήφισης του τρίτου προγράμματος.
Το πρώτο σχόλιο της Αριστερής Πλατφόρμας για τη «νίκη» Τσίπρα
Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πλατφόρμα, μετά την ψηφοφορία, τονίζει:
«Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα» (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
Παραιτήθηκαν 17 βουλευτές από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιούνται, αφού είναι ανάμεσα στους 17 που παραιτούνται με επιστολή τους από τη ΚΕ. Πρόκειται για τους Κοδέλα, Χατζηλάμπρου, Σωτηρίου που αναφέρονται στην ΚΟΕ. Από την ΚΕ παραιτήθηκε και ο Ρούντι Ρινάλντι, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου.
«Έχει τεράστια ευθύνη το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας και δεν μπορώ να είμαι στα καθοδηγητικά όργανα. Κάτι δεν πάει καλά σ' αυτή την κατάσταση. Άκουσα τον Φίλη και θα πάω κι εγώ σε ένα λαϊκισμό, για τα... κωλομακαρόνια (σ.σ.: του Φίλη) και θέλω να πάω να του πω ότι κόσμος το πληρώνει με κόστος. Άλλα είπαμε στον κόσμο και μας εμπιστεύθηκε. Πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό», είπε μεταξύ άλλων.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας