Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η πρώτη λειτουργική γιορτή στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη (και) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στην πρώτη λειτουργική εορτή (12 Ιουλίου 2015) για τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου συμμετείχε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με Εσπερινό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία, που έγινε πριν το ‘’δι’ ευχών’’ με την εικόνα του Αγίου και στην οποία συμμετείχαν και τα μικρά παιδιά του εκκλησιάσματος.

Στην αναστάσιμη υμνολογία του πλαγίου πρώτου ήχου της Κυριακής επισυνάφτηκαν λειτουργικά (για πρώτη φορά στην ιστορία) και οι ύμνοι από την νεοποιηθείσα ‘’Ακολουθία του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου’’ (του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ).

Με την υμνογραφία καλλιεργείται το λειτουργικό ήθος και διασφαλίζεται η ειρήνη και η ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος (και η δυνατότητα μέσα σ’ αυτό της μετοχής στο γεγονός της σωτηρίας) σε μια εποχή όπου οι φανατισμοί και οι φαντασιώσεις μερικών ‘’ακραιφνών’’ ορθοδόξων ρίχνουν πάνω στην προκρούστεια κλίνη των ατομικών τους πεποιθήσεων σκηνώματα, διδαχές και πρόσωπα αγίων, αυταπατώμενοι ότι έτσι τάχα προσφέρουν αληθινή λατρεία στο Θεό (‘’δόξη λατρείαν προσφέρειν τω Θεώ’’ Ιωάν. 16,2) παραπλανώντας και διχάζοντας τους ανθρώπους.

Στην περίπτωσή μας ο ιερός υμνογράφος πληροφορεί τους πιστούς ότι ο Άγιος Παΐσιος ‘’ως καλός γηπόνος, - την ψυχήν αυτού γεωργήσας – των αρετών το δένδρον, - εφυτοκόμησε, - καρπούς εξενέγκας – της απαθείας και προοράσεως, - και θεραπείας και παθών, - και ιάσεως ασθενειών, - ψυχής τε και σώματος’’. (Α’ Ιδιόμελο Λιτής)  

Η μεταμόρφωση του ανδρός δεν έγινε αυτόματα και ακοπίαστα: ‘’τω ιδίω θνήσκων θελήματι, - ως άλλος Παύλος, - των παθών ηλευθερώθης, - και ενεδύθης στολήν, - την φωτοειδή Παρακλήτου’’ (Β’ Ιδιόμελο Λιτής).

Ο υμνογράφος ‘’βλέπει’’ τα πλήθη των ανθρώπων, πριν και τώρα, να συρρέουν στον Άγιο: ‘’καθ’ εκάστην ημέραν, πληθύς ανθρώπων, ως εις κιβωτόν σωτηρίας, - εκύκλου την καλύβην σου, - είς την σωτηρίαν της ψυχής εκζητούμενος, - έτερος την ιατρείαν των αρρωστημάτων, - άλλος των λογισμών την διευθέτησιν, - ή των επισυμβάντων εν τω βίω την λύσιν – διό και νυνί τω τάφω σου, - ομοίως οι πιστοί προσερχόμενοι, - τα αυτά αιτούνται’’ (Γ’ Ιδιόμελο Λιτής).



Η εικόνα αυτή της προσέλευσης των ανθρώπων στο πρόσωπο του Αγίου ενισχύεται με την παρουσία στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Σουρωτής (όπου και ο απέριττος τάφος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου) του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Στην πρώτη εορταστική Αγρυπνία για τον Άγιο Παΐσιο, θαρρώ πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης γίνεται ο κομιστής όλων των φυλών και όλων των εθνών στον Όσιο Παΐσιο και δι’ αυτού στο Χριστό: ‘’Δεύτε πατριαί των εθνών, τούτον (τον Χριστόν) προσκυνήσωμεν’’. (Στιχηρό Αναστάσιμο, ήχος πλ. α’. Σαββάτο Εσπέρας).

Έψαλαν ο Γιάννης Παπαγόρας, ο Γιώργος Καραγιάννης και ο Νεκτάριος Χατζητσόλης.

Ο Νικόλαος Τζινίκος (91 ετών) παρών στο εκκλησίασμα, μας μίλησε με συγκίνηση για τον Άγιο Παΐσιο, τον οποίο είχε επισκεφτεί στο Κελί του στην Παναγούδα του Αγίου Όρους, ασπάστηκε το χέρι του και πήρε την ευλογία του.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ’. Τη Υπερμάχω.
Αγίου Όρους ασκητήν τον περιάκουστον, - και Εκκλησίας τον φωστήρα τον νεόφωτον, - επαινέσωμεν εν ύμνοις ολοκαρδίως, - ποδηγών γαρ τους πιστούς προς βίον άριστον, - ποταμών των δωρημάτων τούτους έπλησας, - διό κράζουσι, - Χαίροις πάτερ Παΐσιε.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
12-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας