Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Το πανηγύρι του εξωκλησιού της Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Μεγάλο πλήθος λαού (πλέον των 200 πιστών, από το Βελβεντό, τη Βέροια, την Κατερίνη, την Κοζάνη και τη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά) προσήλθε (7-7-2015) και συμμετείχε με προσήλωση και ευλάβεια στις Ακολουθίες του Αγιασμού, του Όρθρου, της Αρτοκλασίας, της Θείας Λειτουργίας και της ευλόγησης κολλύβων εορταζόμενου Αγίου, στο πανηγυρίζον ιστορικό, πετρόχτιστο και ανακαινισμένο εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

Η Αγία Κυριακή ‘’ήθλησεν εν Νικομηδεία επί Διοκλητιανού, εν έτει 282’’ (Ωρολόγιον το Μέγα) ύστερα από ανακρίσεις επί ανακρίσεων, όπου έδινε δημόσια μαρτυρία για την πίστη της στο Χριστό, προκαλώντας την οργή των διωκτών, που την οδήγησαν στο μαρτύριο: ‘’ρίψαντες χαμαί (την αγία) έτυψαν αυτήν επί πολλάς ώρας’’ και στη συνέχεια ‘’ανάψαντες μεγάλην πυρκαϊάν ηκόντισαν την αγίαν εν μέσω…’’, τότε ‘’κατελθούσα νεφέλη εκ του ουρανού
έσβεσε πάσαν την δύναμιν του πυρός, μηδέν της μάρτυρος λωβηθείσης’’, οργισθέντες ‘’απολύσαντες αυτήν εν τω σταδίω και θήρας διαφόρους κατ’ αυτής επαφείς, ουδέν ήνυσεν, εκυλίοντο γαρ οι θήρες παρά τους πόδας αυτής’’. Τέλος ‘’η αγία εβλήθη και πάλι εν τη φυλακή και ο άρχων έδωκεν απόφασιν κατ’ αυτής και λαβόντες ταύτην οι δήμιοι εξήγαγον έξω της πόλεως προς το αποτμηθήναι την κεφαλήν αυτής’’ (Συναξάριον).  

Το ιστορικό εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης βρίσκεται χτισμένο σε όμορφο λόφο πάνω από το Σκεπασμένο Βελβεντού με θέα (προς τον κάμπο και την απαστράπτουσα λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου) καταπληκτική. Ο εκκλησάρης του, Στέργιος Κακούλης και οι συνεργάτες του φρόντισαν για την ανακαίνισή του χωρίς να πειράξουν και χωρίς να αλλάξουν το ρυθμό και την ιερότητα που αποπνέει η παλαιότητα και το μικρόν του χώρου του ιερού κτίσματος. Μια παλαιότητα που έχει τις αρχές της στα τέλη του 18ου αιώνα. Εδώ αναθαρρείς και ελπίζεις με βεβαιότητα πως όλα τα ανθρώπινα κακά και φαινομενικά αδιέξοδα, ‘’νεφύδρια’’ είναι, που, συν Θεώ, θα περάσουν…

Στα 200 τ.μ. περίπου του περιβάλλοντος χώρου είναι φυτεμένα δέντρα ψηλά και φουντωτά, καρυδιές και ακακίες. Ένα ελικοειδές μονοπάτι, 15 λεπτών βαδίσματος, συνδέει το εξωκλήσι με το Σκεπασμένο Βελβεντού. Τα δύο εξωκλήσια, Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης, Αγίας Τριάδας Βελβεντού και το Σκεπασμένο συνθέτουν μια ενότητα οικολογική και δοξολογική με ανοιχτότητα ως αναπόσπαστη πτυχή της ταυτότητας του λαού μας.

Ο σεβασμός και η πίστη των Σκουλιαριωτών προς την Αγία Κυριακή και το εξωκλήσι της αποτυπώθηκε με την ιστορική απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου του έτους 1961 (Στεργιόπουλο Ευάγγελο Πρόεδρο και Μέλη, τους: Καρανάτσιο Γεώργιο, Σταμάτη Βασίλειο, Κακούλη Ιωάννη και Ζουζό Αθανάσιο του Ευαγγέλου). Αποφασίστηκε τότε, κατά την μετονομασία του χωριού, το νέο όνομά του: Αγία Κυριακή.

Η συγκίνηση των Σκουλιαριωτών από τη Γερμανία και ο θαυμασμός για την καθαριότητα εξωκλησιού και εξωτερικού χώρου ήταν φανερή. ‘’Είμαι εδώ στη γιορτή της Αγίας Κυριακής μας, ύστερα από 44 χρόνια εργασίας στη Γερμανία, ευχαριστώ την Αγία που με αξίωσε να έρθω στο πανηγύρι της’’, έλεγε ο 75χρονος Αστέριος Ζιούζιος.

Στο εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, όπως και στα άλλα εξωκλήσια της ελληνικής υπαίθρου χώρας, συνοψιζόταν και νοηματοδοτούνταν όλος ο βίος των χριστιανών. Η Μ.Κ. 91 ετών από το Βελβεντό, μου μίλησε για τα παιδικά της χρόνια: ‘’στο εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής πηγαίναμε με τα κορίτσια και ανάβαμε τα καντήλια, περνούσαμε από τα μπατάνια, την Αγία Τριάδα και απ’ το Σκεπασμένο κάτω απ’ το νερό, ανεβαίναμε από το μονοπάτι στο εξωκλήσι. Παίρναμε και φαγητό απ’ το σπίτι. Ανάβαμε τα καντήλια και καθόμασταν στο εξωκλήσι όλη τη μέρα’’.   

Στο Αναλόγιο έψαλε (με αξιοπρόσεκτο ύφος) ο νεαρός Στέφανος Παπαδόπουλος από την Κατερίνη με καταγωγή από τη Σκούλιαρη, πτυχιούχος της Βυζαντινής Μουσικής και ψάλτης στη Μεσαία Μηλιά Πιερίας. Τον συνόδεψαν ο Νεκτάριος Λάλας μαθητής στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης και ο Νεκτάριος Χατζητσόλης από το Βελβεντό.

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Νικόλαος Τέτος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης.

Το κέρασμα προς όλο το εκκλησίασμα περιλάμβανε καφέ, λουκούμι, ελιές σκουλιαριώτικες. Γνωστά για τη γνησιότητά τους είναι και τα άλλα προϊόντα του χωριού: γάλα και τυρί από τα αιγοπρόβατα του χωριού και η αυτοφυής ευωδιαστή σκουλιαριώτικη ρίγανη και το θυμάρι.

Συγχαίρουμε τους εκκλησάρηδες Στέργιο και Μαρία Κακούλη και τους συνεργάτες τους για την προετοιμασία της ιεράς πανηγύρεως.  




Την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο οποίος λειτούργησε στον Επισκοπικό Ναό της Αγίας Κυριακής Σερβίων, μεταφέραμε στο εκκλησίασμα του εξωκλησιού.

‘’Χαρμονικώς, επί τη μνήμη χορεύσωμεν, της αθληφόρου Μάρτυρος (Κυριακής) και εκβοήσωμεν. Ταις αυταίς ικεσίαις, Χριστέ Σωτήρ, σώζε τον κόσμον σου’’ (Κανών της Αγίας, Ωδή Α’).  

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
7-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας