Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Πρόβλημα με το πόσιμο νερό της Ελάτης (πάλι), του Τριγωνικού και του Μεταξά - Λοιπά θέματα της Ελάτης στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Από την ενημέρωση του αντιδημάρχου Καμβουνίων Θύμιου Δισερή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, έγινε γνωστό, μετά από τις πρώτες πληροφορίες των σχετικών χημικών αναλύσεων, ότι υπάρχει πρόβλημα με το πόσιμο νερό των χωριών του ορεινού όγκου Ελάτης, Μεταξά και Τριγωνικού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κοινοποιήθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί αυξημένη χλωρίωση (υπερχλωρίωση) στις δεξαμενές και τα δίκτυα των ως άνω οικισμών.
Ειδικότερα για την Ελάτη, όπου το πρόβλημα επανεμφανίστηκε -ακατάλληλο το Δεκέμβριο, κατάλληλο το Απρίλιο-, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν επιπλέον,  η κατασκευή των φρεατίων και ο έλεγχος των βανών για ενδεχόμενη αντικατάσταση.
Στα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την Ελάτη είχαμε:
  1. Στο θέμα «Περί χορήγησης συναίνεσης στην ΔΕΔΔΗΕ για διενέργεια διαδικασιών επέμβασης επί δάσους στην περιοχή της Τ.Κ. Ελάτης με σκοπό την κατασκευή δικτύου για την ηλεκτροδότηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της VODAFON – PANAFON Α.Ε.», αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία -όχι από Νίκο Γεωργακόπουλο, λευκό από Νίκο Λαζαριώτη και Θόδωρο Κυριακίδη- η αποστολή ξεχωριστών επιστολών σε ΔΕΔΔΗΕ και  VODAFON – PANAFON Α.Ε., όπου στην μεν πρώτη θα αιτείται η παράδοση, σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Κοινότητα Ελάτης, των καυσόξυλων που θα προκύψουν από την αποψίλωση στη ζώνη διέλευσης του δικτύου(2χλμ μήκος & 10 μ. πλάτος), στη δε δεύτερη να αιτηθούν σαν ανταποδοτικά τα παρακάτω, σύμφωνα με την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Ελάτης με τις προσθήκες που προτάθηκαν κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο:
- Καταβολή χρηματικού ποσού ετησίως 6.000 € (η αρχική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου τροποποιήθηκε από 5.000 σε 6.000 €)
- Δωρεάν παροχή πέντε κινητών τηλεφώνων απεριορίστων κλήσεων
- Δωρεάν παροχή Internet
- Μειωμένο κοστολόγιο για κάθε νέα σταθερή σύνδεση VODAFON
- Εγκατάσταση γραμμής ηλεκτροδότησης ποιμνιοστασίου, μήκους περίπου ενός χλμ από την τοποθεσία Άγιος Γεώργιος στην τοποθεσία Στεφάνι (προσθήκη)
- Υποστήριξη τηλεϊατρικής υπηρεσίας στην Ελάτη (προσθήκη)
Σοβαρές επιφυλάξεις για τον αρχικό τρόπο διεκδίκησης των ανταποδοτικών μέσω της ΔΕΔΔΗΕ, διατύπωσαν οι σύμβουλοι Μίλτος Ζορμπάς και Νίκος Λαζαριώτης, επικαλούμενοι ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που καθορίζει τη διαδικασία και αφήνοντας αιχμές για υπερβολικές απαιτήσεις, επιφυλάξεις που καθόρισαν και τις δυο ξεχωριστές επιστολές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελάτης Λευτέρης Παλούκας, επέμεινε το σύνολο του χρηματικού ανταποδοτικού τέλους που θα προκύψει, να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην τοπική Κοινότητα της Ελάτης και ζήτησε υποστήριξη της νομικής υπηρεσίας του δήμου για την υποβολή μήνυσης κατά της ΔΕΔΔΗΕ για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στο δάσος που έχει κάνει μέχρι τώρα. Η τελευταία πρόταση δεν αναφέρθηκε στην τελική απόφαση του σώματος, που θέτει ερωτηματικό στην υλοποίησή της.
2. Στο δεύτερο θέμα αποφασίστηκε η τροποποίηση της υπάρχουσας Διαχειριστικής Μελέτης του κοινοτικού δάσους της Ελάτης, στη βάση της υλοτόμησης-εκμετάλλευσης για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων, ενώ -όπως και στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου-, ο πρόεδρος της κοινότητας Λευτέρης Παλούκας κατήγγειλε ότι γινόταν ανορθόδοξη διαχείριση του δάσους της Ελάτης τα τελευταία χρόνια, μιλώντας για μαφία των χωριανών του, που έκοβαν ότι ήθελαν και τα πουλούσαν. Και εδώ υπήρξαν επιφυλάξεις επί της πρότασης, αφού αναφέρθηκε -Κωνσταντόπουλος- ότι η δασική υπηρεσία μπορεί να εγκρίνει για ατομικές ανάγκες ποσότητες καυσόξυλων μέχρι 5 τόνους -εισήγηση ΤΚ Ελάτης μέχρι 20 τόνους-, πρόταση που όμως τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα ως είχε -"αν περάσει από τη Γεωργική Υπηρεσία"-.
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας