Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Στίνγκλιτς: Είστε οικονομικό πεδίο μάχης!

Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα το διεθνές πεδίο μάχης σε μία επιχείρηση να ξαναγραφτούν οι κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίνγκλιτς, μιλώντας στην τελετή έναρξης του 15ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος διοργανώνεται στην Κέρκυρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Στίνγκλιτς επέκρινε την πολιτική που επιβάλλει η τρόϊκα στη χώρα μας μέσω και του τρίτου μνημονίου, παραλληλίζοντας τα λάθη αλλά και τις επιδιώξεις με την πολιτική που ασκείται στις ΗΠΑ.

Τι είπε για το τρίτο μνημόνιο


“Δυστυχώς, (εσείς οι Έλληνες) έχετε να κάνετε με την Τρόικα. Και η Τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να βάλλει κατά των φτωχών”, υπογράμμισε ο Τζ. Στίγκλιτς στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά: “Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ. Όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες (μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers) είχα πει τότε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία μας να πάρουμε τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι Τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε! Αλλά ο Ομπάμα είπε όχι. Πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε: Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τις Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο!”.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες: “Σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Γι αυτό και οι φίλοι σας επίνα εδώ σήμερα, για να σας δείξουμε την συμπαράστασή μας, να προσφέρουμε βοήθεια για την Ελλάδα. Γιατί, δυστυχώς, το τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού σύντομα”.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που διοργανώνει το συμπόσιο, υπογράμμισε ότι η παρουσία των προσκεκλημένων διασφαλίζει ότι σε μία περίοδο επώδυνη για τη χώρα μας, θα μπορούν να συζητήσουν και να ακουστούν απόψεις ελπίδας και προοπτικής χρήσιμες στη δύσκολη αποστολή εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Καλωσόρισμα από Νικολούζο

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, ο οποίος παρουσίασε στους διεθνείς καλεσμένους την ιστορία της Κέρκυρας, τη γεωστρατηγική της σημασία στην πάροδο των αιώνων, το χαρακτηρισμό της παλαιάς πόλης ως μνημείο της Ουνέσκο αλλά και την εγκατάλειψή της από τις διαχρονικές πολιτικές του ελληνικού κέντρου.
Ο δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον κ. Στίνγκλιτς, τον κ. Παπανδρέου αλλά και την πρώην ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Σημαντικότατες διεθνείς παρουσίες

Τη διεθνή συνάντηση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, διοργανώνει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ φέτος συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι πρώην πρόεδροι της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια, ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουΐς Αγιάλα, ο Βρετανός βουλευτής και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, ο πρώην Προεδρος του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μπιάνκα Τζάγκερ, καθηγητές οικονομίας διεθνούς φήμης, δημοσιογράφοι διεθνών οικονομικών εντύπων και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από όλο τον κόσμο.
Το θέμα του συμποσίου είναι «Καλλιεργώντας την συμμετρικότητα σε εποχές κρίσης», ενώ μεταξύ των αντικειμένων που θα συζητηθούν είναι το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ανάγκη αναβίωσης του Ευρωπαϊκού Οράματος, οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Κρίσης, η Ασφάλεια και η Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις του Πολέμου στη Συρία και το ζήτημα των Προσφύγων καθώς και η αναγκαιότητα ενίσχυσης των προοδευτικών δυνάμεων για την Προώθηση ενός πιο Συμμετοχικού Κοινωνικού Μοντέλου.
http://www.corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας