Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Αξιοπιστία και σοβαρή υλοποίηση για την επόμενη μέρα

Γράφει ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής στο College of Europe, Bruges
Το άρθρο αυτό γράφεται μετά την υποβολή της πρότασης της κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Υπάρχει πλέον ένα σημαντικό παράθυρο αισιοδοξίας, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα βαδίσει προς συμφωνία, ότι το χειρότερο έχει αποφευχθεί, ότι ο εφιάλτης ενός Grexit έχει αποτραπεί. Οι κίνδυνοι για έναν εκτροχιασμό ή ατύχημα της τελευταίας στιγμής δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά η συνολική εικόνα είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική.
Η ρεαλιστική στροφή της κυβέρνησης, στο να δεχτεί κατά βάση την πρόταση των εταίρων όπως είχε υποβληθεί πριν από το δημοψήφισμα, ήταν βέβαια απολύτως ευπρόσδεκτη και αναγκαία. Όμως οι τελευταίες δύο βδομάδες έχουν αφήσει την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα τις παραγωγικές μονάδες της χώρας βαριά τραυματισμένες. Οι τράπεζες είναι κλειστές.
Θα ξανανοίξουν σύντομα. Αλλά οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls) θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες, ασκώντας μια διαρκή υφεσιακή επίδραση στην οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστεί αναντίστρεπτη ζημιά, απώλεια πελατών και προμηθευτών, εργαζόμενοι απολύθηκαν αυτές τις μοιραίες δύο εβδομάδες. Που ήρθαν να προστεθούν σε πέντε μήνες παράλογης και αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης, κατά τους οποίους η οικονομία βρέθηκε σε πλήρη πιστωτική παράλυση, και το κύρος της χώρας διασύρθηκε διεθνώς. Συμπαρασύροντας στην απώλεια εθνικού brandname και τις αμέτρητες σοβαρές επιχειρήσεις που με νύχια και με δόντια είχαν καταφέρει να επιβιώσουν και να παραμείνουν διεθνώς ανταγωνιστικές την τελευταία δύσκολη πενταετία. Ακόμα χειρότερα, οι τράπεζες έχουν πια υποστεί ανήκεστη βλάβη, αυξάνοντας το κόστος εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησής τους.
Ο λογαριασμός των τελευταίων δύο εβδομάδων είναι ακόμα δύσκολο να υπολογιστεί. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναμένουν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση γύρω στο 3%, έναντι 0% εκτίμησης πριν από λίγους μήνες, και αρχικής πρόβλεψης για θετική μεγέθυνση 2,5%. Μένει να δούμε εάν και κατά πόσο η ζημιά αυτή θα μεταφραστεί σε επιπλέον μέτρα, και επιπλέον ποσό δανεισμού από τους εταίρους.
Η πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους θεσμούς, είναι ένα βαρύ πρόγραμμα υφεσιακών μέτρων. Όμως, προσδοκούμε ότι η υφεσιακή τους επίδραση θα αντισταθμιστεί από το αναπτυξιακό «πακέτο Γιουνκέρ» των 35 δισ., και από μια ρητή αναφορά στην (ούτως ή άλλως διαφαινόμενη από το 2012) προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, την οποία επιτέλους οι εταίροι θα πρέπει να συμπεριλάβουν ρητά στη συμφωνία. Και η προσδοκώμενη επίτευξη επιτέλους μιας πολυπόθητης σταθερότητας και ασφάλειας για την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης περιέχουν αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, προχωρώντας παράλληλα σε μια κοινωνικά δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ως προς το πρώτο η εξυγίανση και βελτίωση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αποκρατικοποίηση αεροδρομίων και λιμανιών (που θα βελτιώσει τις υποδομές και θα αυξήσει τη διεθνή συνδεσιμότητα), και άλλα. Ως προς το δεύτερο, σημαντικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, προοδευτικότερη φορολόγηση εισοδήματος, φορολόγηση της ναυτιλίας, κ.λπ.
Ας κρατήσουμε επίσης το θετικό μιας διαφαινόμενης ισχυρής διακομματικής πλειοψηφίας στη Βουλή για την ψήφιση της συμφωνίας που εξασφαλίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Το βάρος και όλη η προσοχή από τη Δευτέρα θα μετατοπιστούν στην εφαρμογή από την κυβέρνηση (όποια κι αν είναι η νέα σύνθεσή της) των εθνικών δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία. Η υλοποίηση πρέπει να είναι έντιμη, υπεύθυνη, συνεπής, άμεση και πλήρης. Περιθώρια άλλα για τακτικισμούς, λεονταρισμούς, παλινωδίες και μπλόφες δεν υπάρχουν. Η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία και σοβαρότητά της στην Ευρώπη.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας