Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το ιερό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον οικισμό Αύρας της Ίμερας.

του παπαδάσκαλου Κωνταντίνου Ι. Κώστα
Με ευχαριστιακό κέντρο την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο Ίμερας και Αύρας π. Αθανάσιο Παπαϊωάννου και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο Γεωργόπουλο) στον πανηγυρίζοντα (και νεόδμητο) ιερό ναό του Προφήτη Ηλία του οικισμού Αύρας της Ίμερας ...
κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της ιεράς πανηγύρεως για το πρόσωπο και το μνημειώδες έργο της ‘’κρηπίδος των Προφητών’’ και  του ‘’δευτέρου Πρόδρομου της παρουσίας Χριστού’’ Ηλία του ένδοξου, όχι μόνο στην Αύρα, αλλά και στα άλλα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και τους Ενοριακούς Ναούς της ευρύτερης περιοχής Βελβεντού-Σερβίων και της λεκάνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου.   
Περιγραφή εικόνας με θεολογική ερμηνεία: Ο Επίσκοπος στο κέντρο της ευχαριστιακής τράπεζας στην Αύρα_Ίμερας και γύρω από αυτόν τα διάσπαρτα και λειτουργούντα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία με συλλειτουργούς τους Πρεσβυτέρους και το Λαό, ως προέκταση του μυστηρίου της χάρης και της ενότητας. Συν-ενωμένοι οι πιστοί εν Χριστώ και συν-ανυψωμένοι δι’ αυτού και εν αυτώ. Με δυνατότητα υπερνίκησης,
ανάτασης και ανάταξης από κάθε (προσωπική, τοπική και εθνική) καθίζηση και ακινησία. Μια μικρή και απτή όαση οικουμενικότητας και αέναης ελπίδας. Μια ζωντανή κυψέλη για άντληση προβληματισμού από τους ‘’δοκούντας άρχειν’’. Και ο νοών νοήτω.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος μίλησε για το πρόσωπο και το βίο του Προφήτη Ηλία κάνοντας εύστοχες αναφορές και κρίσεις στο σχήμα και την
πνευματική (και όχι μόνο) κατάσταση του σύγχρονου κόσμου μέσα στον οποίο ‘’παιδεύεται’’ ο λαός μας και η πατρίδα μας.

Ο ι. ναός είναι εγκαινιασμένος (20-7-2012) από τον Σεβ. κ. Παύλο και είναι φροντισμένος από τους κτήτορες και εκκλησάρηδές του, το ζεύγος Νικόλαο και Σοφία Αρουτζίδου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη εκ μέρους
της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ίμερας και Αύρας κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης. 

Στο τέλος ο Σεβασμ. κάθισε και πήρε το κέρασμα στο ξύλινο κιόσκι στο προαύλιο του Ναού μαζί με το εκκλησίασμα, συνομιλώντας, απαντώντας στις ερωτήσεις και διδάσκοντας με κατανοητό λόγο τους ανθρώπους. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην πίστη, στον πολιτισμό, στην ευγένεια, στη
φιλαδελφία, την αλληλοκατανόηση, τη συμπόνια των ανθρώπων, στοιχεία και ιδιότητες - δομικά στοιχεία - του λαού μας, που συκοφαντούνται, χλευάζονται, αλλοιώνονται, εξαφανίζονται.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ., μας ενημερώνει για την προέλευση των κατοίκων και για την κατάσταση στον οικισμό:

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ίμερας και Αύρας έχουν κοινή προέλευση. Ήρθαν εδώ το 1922 – 24 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Προέρχονται από τον Πόντο, την περιοχή της Σεβάστειας και του αρχικού χωριού Ίμερα. Αυτοί που ήρθαν εδώ αναβίωσαν την Ίμερα και έχτισαν τον οικισμό Αύρα δίπλα στον (τότε) ποταμό Αλιάκμονα, που αποδείχτηκε ζωογόνος.   

Η Αύρα (οικισμός της Ίμερας, που είναι τοπική Κοινότητα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού) έχει 30 περίπου σπίτια, οι μόνιμοι κάτοικοί της είναι γύρω στους 30, ενώ τη θερινή περίοδο ανέρχονται στους 70. Οι κάτοικοι είναι κυρίως συνταξιούχοι και ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς.

Το λάδι της Ίμερας-Αύρας και της παραλίμνιας περιοχής του Αλιάκμονα (που είναι τοπικό προϊόν και επεξεργάζεται στο τοπικό ελαιοτριβείο) είναι γνωστό για την άριστη ποιότητά του και έχει διακριθεί σε πανελλήνιες εκθέσεις και διαγωνισμούς. 

Στην Αύρα και Ίμερα ανθεί και η κτηνοτροφία, που συνολικά αριθμεί περί τα 2.000 αιγοπρόβατα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται στο σύγχρονο τυροκομείο της Αύρας και διατίθενται προς πώληση στην Κοζάνη σε κατάστημα με την επωνυμία ‘’Τυροκομικά Αύρας’’.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισσαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
20-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας