Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Εμμονή στη λάθος συνταγή

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Αυτό που έγινε με την αύξηση του ΦΠΑ θα αποδειχθεί τόσο κοντόφθαλμο, όσο κι εκείνη η περιβόητη εξίσωση φόρου πετρελαίου που άφησε εκατοντάδες Ελληνες να ξεπαγιάζουν τους τελευταίους χειμώνες. Δεν έχει απλά καμία λογική. Δεν είναι, ας πούμε, λογικό να εκτινάσσεις το ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το μηδέν στο 23% και να στέλνεις ουσιαστικά εκατοντάδες παιδιά στα δωμάτια των “ιδιαιτεράδικων”.
Η αγορά θα δώσει από μόνη της τη λύση και η λύση θα είναι η παρανομία και οι “μαύρες” συναλλαγές.
Η λύση της αύξησης των φόρων απλά δεν είναι λύση. Είναι μια λάθος συνταγή, η οποία ακολουθείται και τώρα, μόνο που δεν έχει πια ούτε ζουμί να δώσει, αφού ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν ξεπουπουλιαστεί.
Δεν είναι δυνατόν πέντε χρόνια μετά να συζητάμε για τα ίδια πράγματα, χωρίς να έχουμε προχωρήσει ούτε μισό βήμα στο σκληρό πυρήνα των αλλαγών που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις.
Το ίδιο απαράλλαχτο και το πολιτικό σκηνικό με τα πρόσωπα να εναλλάσσονται, αλλά τις συμπεριφορές νεποτισμού και αδιαφάνειας να μένουν ίδιες. Μόνο τα ονόματα αλλάζουν και οι απίστευτες δικαιολογίες.
Στην αλλαγή κουλτούρας πρέπει να ξεκινάς από μέτρα και μεταρρυθμίσεις που σταδιακά ανοίγουν μια νέα κατάσταση, π.χ. ενθάρρυνση χρήσης καρτών για φορολόγηση στην πηγή των υπηρεσιών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ή άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για άρση των περιορισμών.
Στο πλαίσιο αυτό αποκλειστικά η νομοθέτηση φόρων μας κρατά στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας