Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ανοίγοντας μέτωπα

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Ενα θέμα είναι εύκολο να ανοίξει. Το θέμα είναι πως το κλείνεις μετά, αλλά και σε ποιο βαθμό έχεις συγκεκριμένες προτάσεις και δεν είναι απλά μια “φούσκα” για να χαϊδέψεις τα αυτιά κάποιων.
Ο πρόλογος σχετίζεται με τον “Καλλικράτη” και την προαναγγελία του αρμόδιου υπουργού για αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των δήμων. Αυτό, εξάλλου, περίμεναν αρκετοί για να ξανασηκώσουν το μπαϊράκι της ανεξαρτησίας. Και καλά θα κάνουν να τη διεκδικήσουν, εφόσον αναδύεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Το θέμα είναι τι σημαίνει όλο αυτό για τη συνέχεια του κράτους και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να πάμε σε τέτοιου είδους αλλαγές. Σύμφωνα με τη διεθνή και εθνική εμπειρία, ο χρόνος που περνάει στην αφομοίωση των αλλαγών είναι κρίσιμος και πολύτιμος. Οι δε αλλαγές ενσωματώνονται εύκολα όταν έχουν ουσιαστικό ρόλο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και δεν αποτελούν μια πρόσθετη λειτουργία. Αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί.
Στο δια ταύτα, τρομάξαμε να συνηθίσουμε με τον “Καλλικράτη” και ακόμα προσπαθούμε να ξεμπλεχτούμε σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και παρεχόμενων υπηρεσιών (ποιος κάνει, τι). Ολα αυτά στην πλάτη του πολίτη. Κάθε αλλαγή, λοιπόν, είναι απαραίτητο να γίνει με πολύ αυστηρό σχεδιασμό -όπου κρίνεται απαραίτητο- και όχι ως μια ευκαιρία να ξαναβγούν οι παλιές πληγές στην επιφάνεια.
Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας