Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μειώσεις προσωπικού στο Δήμο με «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» σφραγίδα

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, της Δευτέρας 30 Μάρτη, ένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και ο Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2015 του δήμου μας, σύμφωνα με Εγκύκλιο που στάλθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.  Η συγκεκριμένη εγκύκλιος καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».
Το θέμα υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιρουμένης μονάχα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ήταν εκκωφαντική η σιωπή τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των υπόλοιπων παρατάξεων σχετικά με τις περικοπές στις προσλήψεις.
Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο νόμο 3833/2010, «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο), και στο νόμο 4093/2012, «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016»,δηλαδή  τους δύο μνημονιακούς νόμους που έφεραν και πέρασαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα. Ετσι, το υπουργείο, επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους, ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10% του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Εργαζόμενους, δηλαδή, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της στο Δήμο, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό».
Βλέπουμε επομένως πως στα ήδη μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με την υποστελέχωση των υπηρεσιών και δομών του Δήμου θα προστεθεί ένα ακόμα και μάλιστα με "αριστερή", δήθεν αντιμνημονιακή σφραγίδα. Εκεί που περιμέναμε πως θα προβλεφθούν μόνιμες θέσεις εργασίας που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να κάνει περικοπές και από τις ελάχιστες ήδη θέσεις που προβλέπονται κάθε χρόνο. Και φυσικά η Δημοτική Αρχή «Κοζάνη Τόπος να ζεις» υλοποιεί πιστά αυτές τις κατευθύνσεις, ξεχνώντας πως κατά καιρούς διερρήγνυε τα ιμάτιά της για διεκδίκηση προσλήψεων προσωπικού, στελέχωσης υπηρεσιών και αντιμετώπισης της ανεργίας. Και για να τους προλάβουμε σε σχέση με το γνωστό και σαθρό επιχείρημα περί «ρεαλισμού», έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Ως Λαική Συσπείρωση δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως εντολοδόχου του αστικού κράτους, ως μοχλού υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων. Δε μας ξεγελά επίσης η αλλαγή στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας από τη στιγμή μάλιστα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη δώσει δείγματα ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ γραφής. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που καλλιεργούν  στον κόσμο τη λογική της εναλλακτικής και δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης εντός του υπάρχοντος αντιλαϊκού πλαισίου στο οποίο κινείται σήμερα και η Τοπική Διοίκηση.
Καλούμε το λαό της Κοζάνης να βγάλει τα συμπεράσματά του, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να σπάσει τη λογική της ανάθεσης και να παλέψει για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Αυτός είναι ο μοναδικός ρεαλισμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας