Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Κοινός τόπος

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Πέρασε αρκετός καιρός για να συλλαβίσουμε το αυτονόητο. Τι, δηλαδή; Οτι τα στερεότυπα “γερμανολάτρεις”- “γερμανοφάγοι” δεν οδηγούν πουθενά και ότι κάθε κρίση είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικών επιρροών. Τουλάχιστον, τώρα και δια στόματος Τσίπρα, καταλήξαμε ότι υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν στην κρίση, αλλά και ότι είναι λάθος τα στερεότυπα τύπου: οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα κακά στην Ελλάδα.
Κάναμε δηλαδή το αυτονόητο κοινό τόπο.
Κάτι είναι κι αυτό, αφού είναι απαραίτητες κάποιες βασικές παραδοχές, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω συλλογικά και όχι χωρισμένοι σε στρατόπεδα .
Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ ήταν διαφωτιστική ως προς τις βασικές γραμμές στις οποίες κινούμαστε. Ως γνωστόν, η αποδοχή του προβλήματος ή των βασικών όρων που συνθέτουν το πρόβλημα είναι βασική για την αντιμετώπισή του.
Και πάλι, όμως, μοιάζει να γυρίζουμε γύρω-γύρω από το ίδιο σημείο. Το σημείο δηλαδή που τελειώνει η προθέρμανση και πρέπει να αρχίσει η κούρσα. Διαδοχικές κυβερνήσεις έμειναν εκεί. Στις εξαγγελίες, στις συναντήσεις και στις δεσμεύσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Εξαγοράζοντας στην ουσία πολιτικό χρόνο για εαυτούς και αφήνοντας όλους τους άλλους να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητα. Αραγε ήρθε η ώρα τώρα για το σήμα της εκκίνησης;

Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας