Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 29/3/15

Στις 03:00, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04:00. Η επαναφορά της ώρας στην κανονική, θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (25/10/2015).

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Ο πρώτος που είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ο οποίος το 1784 πρότεινε την εφαρμογή μιας "τεχνητής" ώρας για να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως τους θερινούς μήνες. Απώτερος σκοπός βέβαια ήταν ο περισσότερος χρόνος για οικονομικές δραστηριότητες.
Το μέτρο εφαρμόστηκε ουσιαστικά στον 20ο αιώνα όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η ανθρωπότητα (εντάξει οι ηγέτες κυρίως) κατάλαβαν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εξοικονομηθούν πολύτιμοι ενεργειακοί πόροι.
Στη χώρα μας τα ρολόγια άρχισαν για πρώτη φορά να πηγαίνουν "πίσω-μπρος" το 1973. Μάλιστα το 1997 διατυπώθηκε η πρόταση να μην γίνεται αλλαγή ώρας για να συγκλίνουμε "ωρολογιακά" με την κεντρική Ευρώπη.
Κοινή πολιτική ρολογιού έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996. Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).
Σήμερα, 70 χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το μέτρο της αλλαγής ώρας.
Ποια είναι η πραγματική ώρα;
"Τεχνητή" ώρα θεωρείται η θερινή ώρα οπότε στην ώρα Γκρίνουιτς (η ώρα παγκοσμίως μετρά με βάση τον πρώτο μεσημβρινό, αυτού του αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς στην Αγγλία) προσθέτουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα 3 ώρες (η χειμερινή ώρα Ελλάδας είναι ώρα Γκρίνουιτς +2 ώρες).
Και ποιος κρατά το... χρόνο στα χέρια του;
Το ρολόι στην Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, είναι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και που ορίζει - βάσει της κοινοτικής οδηγίας- πότε το ρολόι θα πάει μπρος και πότε πίσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας