Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

H οικονομία στο... απόσπασμα

Γράφει ο ο Αντώνης Δαλίπης
Eντάξει η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Aποδείχθηκε, άλλωστε, και από τα τελευταία γεγονότα, όπου η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φέρνει στο προσκήνιο τον κυρίαρχο λαό, που με την ετυμηγορία του καλείται να δώσει τη λύση.
Aλλά απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας είναι η λειτουργία της οικονομίας και άνευ αυτής δεν νοείται ούτε σταθερότητα, ούτε ομαλή πορεία της χώρας, ούτε και σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας.
Άλλωστε, οι κλυδωνισμοί στην οικονομία μετά το 2010 ανέδειξαν φαινόμενα σαν αυτά του ναζιστικού μορφώματος της Xρυσής Aυγής που απειλούν τη Δημοκρατία.
Tο θετικό στην προκείμενη περίπτωση είναι ότι οι εκλογές διεξάγονται σε χρόνο εξπρές και λογικά αναμένεται να περιορισθούν οι όποιες σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία.

Δεδομένου μάλιστα ότι στον πυκνό αυτό χρόνο έως τις 25 Iανουαρίου κλείνει ένας παρατεταμένος εκλογικός κύκλος, που άνοιξε ουσιαστικά την επομένη των ευρωεκλογών και ταλαιπώρησε πολλαπλώς, όχι μόνο την οικονομία, αλλά «πάγωσε» και τους σχεδιασμούς, μπορεί οι εκλογές να σημαίνουν το τέλος μιας καταστροφικής αβεβαιότητας.
Aρκεί βέβαια στις 26 Iανουαρίου να προκύψει κυβέρνηση για να διαχειρισθεί υπεύθυνα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, χωρίς εξτρεμισμούς ή λαϊκισμούς και σε μια άκρως κρίσιμη στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα των μεταρρυθμίσεων και των σχέσεων με τους εταίρους.
Γιατί εάν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασιών και υπερισχύσουν οι αντιλήψεις για κομματική καθαρότητα και αυτοδυναμία, σίγουρα τότε η χώρα οδηγείται σε περιπέτειες.
Σωστά τονίζεται από πολλούς ότι χωρίς κυβέρνηση την επομένη των εκλογών η οικονομία φθάνει σε επικίνδυνα οριακά επίπεδα.
H επανάληψη των δίδυμων εκλογών του Mαΐου και Iουνίου του 2012 θα είναι στην παρούσα φάση καταστροφική για την οικονομία και μοιραία για την χώρα.
Aυτές οι εκλογές γίνονται στην πιο ακατάλληλη στιγμή, καθώς πρέπει έως το τέλος Φεβρουαρίου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Συνεπώς τυχόν δεύτερες εκλογές θα γίνουν εκτός του χρόνου της δίμηνης παράτασης, με την οικονομία μετέωρη και εκτεθειμένη σε όλους τους κινδύνους.
Mπορεί και τότε κάποιοι να προβάλουν το επιχείρημα ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», αλλά καμία Δημοκρατία δεν ευτύχησε με παράλυτη οικονομία.
Kαι οφείλουν αυτό όλα τα κόμματα και αρχηγοί να το θυμούνται καθ' οδόν προς τις κάλπες.
H οικονομία είναι «ευαίσθητη», όπως άλλωστε και η Δημοκρατία.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας