Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Στο χορό του εκπολιτιστικού και λαογραφικού Συλλόγου ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης)

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στον ‘’ετήσιο χορό’’ του ‘’Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου, Η Τσιούκα, Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης)’’, που έγινε στο ‘’Μετόχι’’ Βελβεντού (10-1-2015) προσήλθαμε ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του συλλόγου.


Θαυμάσαμε για μια ακόμα φορά την παράδοση της Σκούλιαρης σε ό,τι τη συνιστούν τα έθιμα του χωριού: στη μουσική, στο τραγούδι, στο χορό, στην ορχήστρα, στην ενδυμασία των δύο χορευτικών τμημάτων (παιδικού και νεανικού), στο ρυθμό και στην κίνηση των χορευτών, στην επιλογή του ‘’κουμπάρου’’ (=πρωτοχορευτής) που με το ‘’φλάμπουρο’’ (=ξύλινος σταυρός, με τη σημαία του συλλόγου και με 3 μήλα ενσωματωμένα στις άκρες του σταυρού) άρχεται του χορού, στη συμμετοχή όλων, κυρίως των νεότερων ηλικιών.





Ο χορός της ‘’Τσιούκας-Αγίας Κυριακής’’: Ένα ελπιδοφόρο δείγμα από μια μικρή Τοπική Κοινότητα για τη συνέχιση της ελληνικότητας μέσα από την παράδοση και γενικότερα από το χώρο του πολιτισμού.

Δείγμα μιας μικρής, ορεινής Τοπικής Κοινότητας στα Πιέρια όρη, που επικαιροποιεί το στίχο του Διονύση Σαββόπουλου: ‘’Ζήτω η Ελλάδα – και κάθε τι μοναχικό στον κόσμο αυτό –. …. Καλωσόρισες πουλί μου – μοναξιά ελληνική μου – απ’ αγάπη φεύγεις έρχεσαι – πηγαινοέρχεσαι – σαν την πνοή μου. – Κι απ’ την έρμη την απόσταση – παίρνει υπόσταση – κάθε γιορτή μου’’. (Διονύσης Σαββόπουλος, Τραπεζάκια έξω, 1983).    

Ένα δείγμα πολιτισμού με αφετηρία το γεγονός του εκκλησιασμού, μέσα στον οποίο στέκεται ο Ιησούς Χριστός και ευλογεί τα πρόσωπα και το συλλογικό βίο των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ο σύλλογος βράβευσε τους επιτυχόντες - τις επιτυχούσες στις ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Ένα μεγάλο μπράβο στους χορευτές και στις χορεύτριες (του παιδικού και νεανικού τμήματος), στην ορχήστρα και στους δύο τραγουδιστές και συγχαίρουμε τους γονείς των παιδιών, το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του συλλόγου ‘’Η Τσιούκα’’ Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) κ. Βασίλη Στεργιόπουλο για τις προσπάθειες που καταβάλλουν στον ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού. 
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (12-1-2015)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό aivreS, αλλάξτε τον τίτλο, είναι Αγία Κυριακή και όχι Αγία Παρασκευή!

ai-vreS είπε...

Σωστή παρατήρηση και διορθώθηκε το λάθος εκ παραδρομής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό αιβρες όλοι αυτοί οι αντιδημαρχαίοι που κάθονται και γλεντοκοπουν έπρεπε να είναι στο βουνό για να διορθωσουν το σπασμενο αγωγό που φέρνει το νερό στο Βελβενδό. Μια βδομάδα κομμένο το νερό και έρχεται κατα γειτονιες ανάλογα τι ωρα θέλει να κάνει μπάνιο το βελβενδινό ντριμ τιμ.

Το Προφίλ μας