Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Λειτουργία στα 1820 μέτρα του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου με τους Μητροπολίτες Κοζάνης και Ελασσώνας

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας
Το έθιμο τηρήθηκε και εφέτος από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, παρά την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, που λίγες μέρες μετά την είσοδο του κάθε Νέου Έτους, εδώ και αρκετά χρόνια, προγραμμάτιζε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων, στο Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου, και πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο των αλπινιστών του Στρατού, στις Βρυσοπούλες Ολύμπου.

Πριν λίγες ημέρες, την περασμένη Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων – Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι πατέρες της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτες π. Βασίλειος και π. Χριστόφορος και κληρικοί από τις Μητροπόλεις Σερβίων – Κοζάνης και Ελασσώνος.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση και ενημέρωση.
Στην καθιερωμένη εφετινή αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επίσκεψη έδωσαν το «παρών»: η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Λέκκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, καθώς και η διοίκηση και οι οπλίτες – αξιωματικοί – υπαξιωματικοί του Κ.Ε.Ο.Α.Χ.
                                  Κ.Ε.Ο.Α.Χ. ΟΛΥΜΠΟΥ
Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.
Κάποια επιπλέον στοιχεία: Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από το χειμώνα του 1950 - 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρατόπεδο «Τχη(ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη». Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 - 1941, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Απριλίου του 1941, ως διοικητής Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.
Στο Κ.Ε.Ο.Α.Χ. γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών. Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι :
- Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές(ΣΕΟΧΠ).
- Εκπαίδευση Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΕ –ΣΜΥ).
- Εκπαίδευση Μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας