Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Κ. Ζαγάρα, υποψ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, στην "Αυγή"

Θέμα:  Κοζάνη: ένα πείραμα μέσα στο πείραμα που λέγεται «Ελλάδα»
-Ποιό είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που παίρνετε στην περιοχή σας και ποιές οι προτεραιότητες που βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, είναι από τα βασικά θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα δε, η Δυτική Μακεδονία είναι αποκομμένη από την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Κατά κάποιο τρόπο η περιοχή μας θα έλεγα πως αποτελεί ένα πείραμα μέσα στο πείραμα που λέγεται «Ελλάδα».
Τα αποτελέσματα της κρίσης στην περιοχή, θα λέγαμε τσακίζουν, χωρίς υπερβολή, πραγματικά κόκκαλα. Τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα πρώτα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, ενώ η «μαύρη» εργασία, η ανασφάλεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η γενικότερη αβεβαιότητα, προδιαγράφουν ένα μέλλον ζοφερό για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπνευστές του αποτυχημένου μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Κοζάνη μοιάζουν, στο πεδίο της προεκλογικής μάχης, σαν μαριονέτες ενός «κακοστημένου» κουκλοθέατρου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολιτικές δυνάμεις που κυριάρχησαν στον Νομό μας τα περασμένα χρόνια, δεν κατόρθωσαν καν να  συμπληρώσουν την «7αδα» του ψηφοδελτίου τους.
Στον αντίποδα αυτών, είναι ορατή, δια γυμνού οφθαλμού, η διάθεση των κατοίκων εδώ, να δώσουν την ιστορική ευκαιρία στην Αριστερά, με ισχυρή, μάλιστα, κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης με τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν, οργανωμένες ή μη, «περπατάει» παντού και φέρνει τον αέρα της ανατροπής.
Σε ο,τι αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρετε, για την Π.Ε., έχουν να κάνουν αρχικά με το ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας τόσο μέσω του εθνικού μας  σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, όσο και σε τοπικό επίπεδο με την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα, των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών κ.λπ.  Επιδίωξή μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, η κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών και η προστασία του περιβάλλοντος με οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Βασικός παράγοντας ωστόσο, για την Κοζάνη και για την χώρα ολόκληρη, είναι η ΔΕΗ και η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα της. Αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και του ελληνικού παραγωγικού συστήματος γενικότερα.



-Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλιες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν πιάναμε ένα φανταστικό σενάριο που θα τον ήθελε να μην επιθυμεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, είναι αναγκασμένος από την ίδια την πραγματικότητα να το πράξει.
Στηριγμένος πάντα στη βούληση και τη στήριξη των πολιτών, οφείλει να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα του χρέους, διεκδικώντας τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής του αξίας, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για τη χώρα και συνολικότερα την Ε.Ε.
Παράλληλα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με το οποίο θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. Το σχέδιο αυτό έχει να κάνει με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ.  

-Θα μπορούσατε να μας κάνετε αποτίμηση του έργου σας στους τομείς ευθύνης σας;
Αποτίμηση του έργου μου σε «τομείς ευθύνης» με την έννοια που το ζητάτε, δεν υπάρχει. Να αναφέρω απλώς, ότι είμαι οργανωμένος στις γραμμές της Αριστεράς από το 2001. Ήμουν «παρών» στο ραντεβού των κινημάτων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και μετά στο Άρθρο 16. Στους δρόμους του Δεκέμβρη του 2008 και στις πλατείες των αγανακτισμένων. Όπως και στις εκλογές του 2007 και του 2009, έτσι και τώρα δίνω μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου την μάχη των εκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη. Τέλος ξεχωριστή εμπειρία ήταν για εμένα ήταν η συμμετοχή μου στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης, όπως επίσης η εμπειρία μου κι από την περίοδο εργασίας μου στην «Αυγή».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας