Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Συνακόλουθες σκέψεις για το ΚΑΠΗ Μικροβάλτου, που περιπλέκονται από τον νέο ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας

Με αφορμή τοποθετήσεις και σχόλια σχετικά με την τροπή που έχει λάβει το θέμα του ΚΑΠΗ Μικροβάλτου, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες επιπλέον σκέψεις και στοιχεία.
Το ΚΑΠΗ από την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, με εντολή του προέδρου του ΝΠΔΔ «Προσχολικής Αγωγής – Παιδείας – Κοινωνικής Μέριμνας» του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού κ. Χαραλαμπίδη που επικυρώθηκε -κατά κάποιο τρόπο-  από το δήμαρχο κ. Κοσματόπουλο, μέσω του αντιδημάρχου κ. Δισερή -είχε κληθεί να παρευρεθεί την Παρασκευή 16/1 ο ίδιος ο δήμαρχος, μέσω της γραμματέως του, αλλά δεν μπόρεσε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης-, το κυλικείο του ΚΑΠΗ Μικροβάλτου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκμίσθωσής του με διαγωνισμό, να παραμείνει κλειστό.
Και ενώ αυτή εμφανίζεται σαν επίσημη θέση του δήμου, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου -θετική σαν πρώτη ανάγνωση- που επικαλέστηκε άρθρο του καταστατικού(;), η λειτουργία του ΚΑΠΗ ανατέθηκε σε κάποιες κυρίες που θα προσφέρουν προσωρινά εθελοντική εργασία -κι αυτό θετικό-. Μόνο που αυτή η λύση της εθελοντικής προσφοράς είναι η συνέχιση της προηγούμενης κατάστασης που ίσχυε με απόφαση της προηγούμενης προέδρου του ΝΠΔΔ κας Παπαχαρισίου -δείτε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο- από τον Μάρτιο του 2014, όταν και είχε καταστεί «άγονος» και ο επαναληπτικός ανάλογος διαγωνισμός για τη μίσθωση του κυλικείου του ΚΑΠΗ, και η οποία βέβαια κρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής μη σύννομη, αφού διατύπωσε εγγράφως ότι «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν μπορεί να λειτουργεί το κυλικείο εντός του ΚΑΠΗ και να προσφέρει τρόφιμα και ποτά». Στην ουσία δηλαδή την μέχρι τώρα ευθύνη του δήμου για τη λειτουργία του ΚΑΠΗ, με ότι αυτή συνεπάγεται, την αναλαμβάνει το Τοπικό Συμβούλιο (καλώς). Τα περί «καταστατικού» βέβαια δεν μπορεί να ευσταθούν, γιατί απλούστατα η λειτουργία του ΚΑΠΗ -όλων των ΚΑΠΗ του δήμου- διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΝΠΔΔ «Προσχολικής Αγωγής – Παιδείας – Κοινωνικής Μέριμνας», όπως αυτός υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου 2014 -πριν ένα μήνα περίπου- κατόπιν της εισηγητικής πράξης 50/2014 του ΝΠΔΔ και αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ΑΔΑ: 6ΨΚΖΟΚΒΦ-ΝΓΛ) μόλις πριν λίγες μέρες (14.1.2015), και ασφαλώς ακυρώνει οτιδήποτε προηγούμενο.
Δυστυχώς όμως και ο νέος κανονισμός -δείτε τον ολόκληρο παρακάτω σε pdf-, όχι μόνο δεν υποβοηθά στην επίλυση του προβλήματος, αλλά μάλλον το περιπλέκει. Ο κανονισμός αυτός, αντίγραφο ενός εξωπραγματικού θεωρητικού κανονισμού, προβλέπει στην ουσία υπαλλήλους με τις ειδικότητες της δομής ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με επιπλέον της «οικογενειακής βοηθού, προσωπικό καθαριότητας  και γενικών καθηκόντων».
 Ιδιαίτερα στο κεφάλαιο "Οικογενειακοί Βοηθοί - Προσωπικό καθαριότητας και Γενικών καθηκόντων» αναφέρονται τα παρακάτω:
«Η Οικογενειακή Βοηθός λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Κ.Α.Π.Η., ως ισότιμο μέλος της ομάδας που απαρτίζεται από όλα τα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας του ανωτέρω πλαισίου. Συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου και άλλων ειδικοτήτων, που αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των προστατευομένων μελών.
Η Οικογενειακή Βοηθός προσφέρει τις υπηρεσίες της κυρίως στο σπίτι των μελών, για τις περιπτώσεις που ζουν μόνοι τους και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες βοήθειας. Η βοήθεια συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών μέσα στο σπίτι όπως είναι ελαφρύ μαγείρεμα καθώς και καθαριότητα και ευπρεπισμός όλων των χώρων του ΚΑ.Π.Η..
Εκτελεί τις εργασίες καθαριότητας όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Κ.Α.Π.Η.
Είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της καντίνας ή του κυλικείου του Κ.Α.Π.Η. όπου αυτό απαιτείται. Στις περιπτώσεις αυτεπιστασίας ή εθελοντικής λειτουργίας του κυλικείου, είναι υπεύθυνη για την είσπραξη του χρηματικού αντιτίμου (ορίζεται από το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου), κάθε προϊόντος που παρέχει και απόδοσής του στην Ταμειακή Υπηρεσία του Ν.Π.Δ.Δ. κατόπιν εντολής του Προέδρου ΚΑΠΗ. Είναι υπεύθυνη για την αγορά των αναλώσιμων προϊόντων του κυλικείου καθώς επίσης και για την παραλαβή και τον έλεγχο της ποιότητας και τυχόν ημερομηνίας λήξης τους. Είναι υπεύθυνη για την αγορά και την χρήση των υλικών καθαριότητας που παραλαμβάνει.
Τακτοποιεί τα σκεύη του Κ.Α.Π.Η. και είδη εστιάσεως και φροντίζει για την καλή συντήρηση τους και λειτουργίας τους ευθυνόμενη/ος για κάθε απώλεια ή αδικαιολόγητη καταστροφή. Επίσης φροντίζει για την καθαριότητα αυτών.
Επίσης εκτελεί οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία σχετικά με το έργο που του ανατίθεται από τον Πρόεδρο ΚΑΠΗ και την προϊστάμενη αρχή, αναφορικά προς την ειδικότητά του».
Που να βγει εφαρμοστικό πλαίσιο από αυτόν τον κανονισμό;
Επί του πρακτέου τώρα -αυτό άλλωστε μας ενδιαφέρει- να δούμε τι πρόκειται να γίνει. Τα περί διαγωνισμού ανάθεσης των κυλικείων των ΚΑΠΗ του δήμου δεν επιβεβαιώνονται από σχετική ανάρτηση στη σελίδα του δήμου ή τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Δεν γνωρίζουμε δηλαδή τους όρους της δημοπρασίας, ακόμη δεν γνωρίζουμε αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία.
Αν υποθέσουμε πως έχει προχωρήσει, τι πιθανότητες έχει να βρεθεί ανάδοχος -με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη- που να λειτουργήσει το κυλικείο με τους περιορισμούς ως προς το ύψος των τιμών, τα προσφερόμενα είδη τροφίμων και ποτών, το ωράριο λειτουργίας (7:30-15:30) και την ηλικιακή προσέλευση -πάνω από 60 έτη σύμφωνα με τον κανονισμό-. Από μηδαμινές έως ελάχιστες. Πόσο μάλλον σε μικρότερα ΚΑΠΗ -πχ Τρανόβαλτο- όπου τα μέλη είναι πολύ λιγότερα. Τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση άγονου διαγωνισμού; Φτου κι απ’ την αρχή! Εναλλακτικό σχέδιο νομότυπης -πιο εύστοχη λέξη από τη «νόμιμη»- λύσης για τη συνέχεια, που να βασίζεται έστω σε κανονισμούς λειτουργίας ΚΑΠΗ της υπόλοιπης χώρας- δεν φαίνεται να υπάρχει. Μια κατάσταση βέβαια που κληρονόμησε η παρούσα δημοτική αρχή από τις προηγούμενες, αφού έτσι λειτουργούν τα ΚΑΠΗ του δήμου εδώ και μια εικοσαετία.
Δυστυχώς, το πρόβλημα -μακάρι να διαψευστώ- θα έχει συνέχεια. Σαφώς πρέπει να υπάρχουν όροι και περιορισμοί στη λειτουργία του ΚΑΠΗ -πάγια θέση μας από την αρχή, που σήμερα είναι αποδεκτή σχεδόν από το σύνολο των μελών του ΚΑΠΗ-, ώστε να μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε άλλη ανάλογη ιδιωτική επιχείρηση (καφενείο, καφετέρια).
 Ήδη βιώνουμε μάλλον τη  χειρότερη κατάσταση κοινωνικής αναταραχής στο χωριό. Η απλούστατη λύση της συνεννόησης μεταξύ των δυο μερών -το προτείναμε επανειλημμένως- δεν φαίνεται να ευδοκιμεί. Η συνέχιση της γραμμής επίλυσης του προβλήματος μέσω αναφορών και καταγγελιών είναι η χειρότερη επιλογή…
κλικ pdfΕΔΩ κα δείτε τον νέο ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΚΑΠΗ του δήμου
Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας