Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Παραστάσεις αφήγησης για την πρόληψη της εξάρτησης Κοζάνη

Το κέντρο πρόληψης της εξάρτησης «Ορίζοντες» του Ο.ΚΑ.ΝΑ. σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ Αφήγησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης προσκαλούν από το Πήλιο τον γνωστό αφηγητή και παιδαγωγό Δρ. Στέλιο Πελασγό την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 με αφορμή την επικείμενη παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Τρία Δημοτικά σχολεία χωριών της περιοχής Κοζάνης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση αφήγησης «Μην Φοβάσαι. Παραμύθια για να νικήσεις το φόβο».
Παιδαγωγικός στόχος δεν είναι μόνο η χαρά και η αισθητική απόλαυση αλλά και ο αναστοχασμός πάνω στον Φόβο, ένα συναίσθημα τόσο χρήσιμο όσο και καταστροφικό. Ο φόβος σχετίζεται άμεσα με την εξάρτηση γιατί μπορεί να μας προστατεύσει αλλά και γιατί μπορεί να μας εγκλωβίσει. Η παιδαγωγική γνώση και εμπειρία του Στέλιου Πελασγού διάλεξε 4 λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο και τα διαμόρφωσε ώστε να προσφέρουν χαρά και γέλιο ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τρόπους διαχείρισης του φόβου. Θεμέλιο αυτής της παρέμβασης είναι η διαπίστωση ότι ο Φόβος και η Εξάρτηση έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: στερούν από τον άνθρωπο την ελεύθερη βούληση και την νηφάλια κρίση του, εμποδίζουν την σκέψη και την επιλογή, χειραγωγούν και υποδηλώνουν.
Η δράση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια το φεστιβάλ αφήγησης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης να συνεργαστεί με όσο τον δυνατόν περισσότερους φορείς της περιοχής και να προσφέρει τα οφέλη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, τα οποία δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και παιδαγωγικά, σε όσους τα χρειάζονται. Από την άλλη οι «Ορίζοντες» αναζητούν με την σειρά τους κοινωνικές συμμαχίες αλλά και νέους παιδαγωγικούς τρόπους που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Τα λαϊκά παραμύθια και η τέχνη της προφορικής αφήγησης είχαν πάντοτε σκοπό να διαμορφώσουν ανεξάρτητους και γενναίους ανθρώπους, ικανούς να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να στηρίξουν την οικογένεια, την πόλη, την πατρίδα τους. Ο τρόπος τους ήταν πάντοτε διακριτικός, γοητευτικός και τρυφερός. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα διασκεδάσουν, θα ψυχ-αγωγήσουν και θα παιδ-αγωγήσουν τους μαθητές της περιοχής μας.
Η παράσταση «Μην Φοβάσαι» έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε σχολεία και θέατρα στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Πάτρα και στον Φιλοπρόοδο σύλλογο Κοζάνης στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Με την νέα σχολική χρονιά η περιοδεία θα συνεχιστεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.storytelling.gr ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@storytelling.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας