Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ο πόλεμος της ΕΡΤ

Του Λυκούργου Λιαρόπουλου*
Οι κλασικές συρράξεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ο επιτιθέμενος αξιοποιεί μία ευνοϊκή συγκυρία και με κάποια αφορμή επιτίθεται αιφνιδιαστικά για να διευρύνει την περιοχή ή την επιρροή του. Οι αμυνόμενοι προσπαθούν πρώτα για την περιχαράκωση της θέσης τους και, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αντεπιτίθενται, οπότε ο επιτιθέμενος μπορεί να «βγει και χαμένος.
Η «μάχη της ΕΡΤ» είχε όλα αυτά τα στοιχεία. Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε, με «άγαρμπο» τρόπο, είναι η αλήθεια, να αξιοποιήσει κάποια θετικά σημεία ανάκαμψης. Σκοπός η διεύρυνση της επιρροής εν όψει νέων εκλογών. Η ΕΡΤ, το μαλακό υπογάστριο του «συστήματος», ήταν το τέλειο θύμα-αφορμή. Ποιος θα υπερασπιζόταν το σύμβολο της αναξιοπιστίας ενός σάπιου πολιτικού συστήματος;
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αιφνιδιάστηκαν και

περιχαρακώθηκαν στο κάστρο-σύμβολο της ΕΡΤ. Διερωτώμαι τι θα είχε συμβεί αν ο κ. Βενιζέλος είχε συμφωνήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ, επικαλούμενος προηγούμενη σχετική προσπάθεια του κόμματός του, τα πολύ πρόσφατα «ανδραγαθήματα» της ΝΔ στην ΕΡΤ. Αντεπιτέθηκε, όμως, αμέσως, με «όπλα» τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, τον τρικομματικό της χαρακτήρα και τον κίνδυνο προσφυγής σε εκλογές.

Ο κ. Κουβέλης, ίσως και λόγω της ανάγκης να υπερασπισθεί τους υπουργούς του, έδειχνε απλώς εξοργισμένος και αμήχανος. Ο κ. Σαμαράς «εξαφανισμένος», έμεινε σε ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια. Η χώρα και η κυβέρνηση αιμορραγούσαν ξανά. Η δεύτερη συνάντηση της Τετάρτης ήταν η κρίσιμη και έκρινε τη μάχη. Τώρα ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις απώλειες.

Ο πρωθυπουργός, προσωπικά, έχασε τα περισσότερα. Εδειξε επιπολαιότητα, δίψα για εξουσία και χαμηλά «πολιτικά κυβικά». Ισως τον εξέθεσε η ψυχρολουσία της ΔΕΠΑ. Θύμισε, όμως, τον εαυτό που είχε προσπαθήσει για πολλά χρόνια να κρύψει. Ο κ. Κουβέλης έδειξε ικανός «να στείλει τη χώρα σε εκλογές για την ΕΡΤ». Και αν ο κ. Σαμαράς έπαιζε την εξουσία, ο κ. Κουβέλης προσέβαλε τη νοημοσύνη μας με την εξίσωση ΕΡΤ και Δημοκρατίας, που άλλωστε ήταν και σημαία του κ. Τσίπρα. Ο μόνος κερδισμένος είναι ο κ. Βενιζέλος που εξαρχής έδειξε έτοιμος να «πέσει», αλλά για το πιο σοβαρό διακύβευμα. Την ποιότητα της διακυβέρνησης της χώρας. Στο κάτω κάτω, γιʼ αυτό συμμετέχει κανείς σε μία κυβέρνηση. Οχι για την ΕΡΤ τού χθες.
 Λυκούργος Λιαρόπουλος - Καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας