Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Να σώσουμε ότι μείνει

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Η χασούρα που θα έχουμε ως περιοχή από τα όσα φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» δε μετριέται σε ενοίκια και πιτόγυρα. Ασφαλώς κι αυτά αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες μιας στρεβλής αντίληψης για την ανάπτυξη. Είναι κυρίαρχα, όμως, ο φρέσκος αέρας που φέρνουν οι φοιτητές και η λειτουργία –έστω και μικρών- πυρήνων μέσα στους οποίους ενθαρρύνεται η καλλιέργεια της αισθητικής, της γνώσης και της καινοτομίας που θα μας λείψουν. Κι αυτό δεν αποτιμάται μόνο σε χρήματα.

Επίσης, το πρόβλημα της απομείωσης των δυνάμεων της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν αφορά στην Κοζάνη, ή στην Καστοριά ή στην Πτολεμαϊδα. Δεν υπάρχουν κερδισμένες και χαμένες περιοχές, όταν στόχος είναι να ενισχυθεί συνολικά η περιφέρεια που αποτελεί πλέον τη βασική μονάδα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Είναι χαζό, λοιπόν, να λέμε ότι «μας πήραν τα Γρεβενά το τάδε τμήμα», αντί να ασχοληθούμε με το πως θα στηριχθούν τα εναπομείναντα τμήματα όπου κι αν βρίσκονται, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι η δεύτερη φάση του σχεδίου «Αθηνά» θα έρθει και θα είναι σαρωτική.
Ας μην περιοριστούμε, λοιπόν, στις αντιδράσεις των ημερών που πιθανόν δεν θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τα τμήματα, ας σταματήσουμε τις κοκορομαχίες και τις προσπάθειες πολιτικάντικης εκμετάλλευσης του κάθε γεγονότος, κι ας επικεντρωθούμε στο στόχο μας που είναι –εγκαίρως αυτή τη φορά- να σώσουμε ότι μείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας